Prawo jazdy

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Ineska

Prawo jazdy

Post autor: Ineska »

Witam,jestem tutaj całkiem nowa,zarowno na forum jak i w tych okolicach europy;)...nie wiem czy powinnam zakladac nowy temat... nie wiem czy taki był juz poruszany..zaryzykuje i mam nadzieje,ze nikt mnie nie pogoni;)...
niedawno przeprowadzilismy sie z mezem i dzieckiem do francji a konkretniej do Villerupt..wiem,ze to nie Lux ale bardzo bliziutko..
hmm konkretniej...mam nadzieje,ze ktos pomoze Mi .
Maz chcialby zrobic prawo jazdy(jak wiadomo strasznie ułatwiloby to nam poruszanie sie itp),
a moje pytanie to czy w Luxemburgu (jkos blizej granicy z francja) badz moze ktos wie we francji w okolicach Villerupt istnieje mozliwosc zrobienia prawa jazdy po polsku badz ewentualnie po włosku?... Nasz francuski jest jeszcze bardzo słaby a napewno nie na poziomieo dpowiadajacym zdawaniu prawa jazdy w jezyku francuskim... ktos cos wie?napiszcie ze tak;)..bardzo dziekuje za jakakolwiek odpowiedz:)pozdrowionka:)
MaWi

Post autor: MaWi »

Zanim przejde do adremu ;) jedno wyjasnionko – wydaje mi sie (a w zasadzie to jestem pewien, tylko nie mam w rekach "twardych dowodow"), ze prawo jazdy mozna zrobic jedynie w kraju, gdzie ma sie stale zameldowanie. Inaczej mowiac, jesli mieszkacie we Francji na stale (nawet w Villerupt), to egzamin zdawac mozecie wylacznie przed komisja francuska i takiez prawo jazdy otrzymac. Jak to sie ma do KURSU na prawo jazdy, a w szczegolnosci, czy mozna zaliczyc kurs w jednym kraju a sam egzamin zdac w innym, tego nie wiem, ale tu nalezy pamietac, ze kodeks drogowy nawet wewnatrz UE rozni sie w wielu kwestiach w poszczegolnych krajach i to, czego dowiecie sie na kursie w Luksemburgu, moze potem okazac sie nieprawda wg kodeksu drogowego obowiazujacego we Francji.

Jest jeszcze jedna sprawa - niezaleznie od tego, w jakim jezyku bedziesz uczyc sie jezdzic, egzamin teoretyczny bedziesz musiala zdac w jednym z obowiazujacych jezykow w kraju w ktorym bedziesz zdawac. Z tego co mi wiadomo w Luksemburgu do wyboru jest francuski, niemiecki, luksemburski oraz portugalski (!).

Co do natomiast szkol, ktore oferuja kursy na prawo jazdy, to wiem ze w Luksemburgu sa i takie, gdzie mozna uczyc sie po wlosku. Ale ktore to, to juz nie wiem... Takich, gdzie ucza po polsku, to chyba sie jeszcze w Luksemburgu nie dorobilismy, ale skoro mamy tu juz polskiego mechanika i "naszego czlowieka" w stacji kontroli technicznej, to wszystko przed nami :)

O prawie jazdy w Luksemburgu znajdziesz wiecej tutaj: http://www.polska.lu/informatorium/samochod.html

i bylo tez troche tutaj: http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=4546
Ineska

Post autor: Ineska »

Wiem,ze polska szkola jazdy ewentualnie wloska to bylby pewnie cud;) ale zapytac zawsze warto:). Maz jest tutaj prawie rok ja dolaczylam miesiac temu. Maz pracuje w LUX a mieszkamy w Villerupt. Mam dosc duzy metlik w glowie dlatego postanowilam tu napisac,zapytac:).Moj brat przebywa w UK ,nie posiada tam zameldowania na stale(ma nadal w polsce) i zrobil tam prawko juz 1,5 roku temu,wiec pomyslalam,ze tu tez tak mozna;p;)... no nic pozostaje chyba odwiedzic polske i tam szybko postarac sie zdac.:) dziekuje za odpowiedz:).Jesli jednak ktos cos by jescze wiedział na temat polskich badz włoskich szkol jazdy w okolicach mojej miejsowosci badz lux proszę o wiadomosc.z gor dziekuje:).
Muszę we wszystkim sie tu jeszcze odnalezc,jestem "swierza";) w tym rejonie i nie wszystko jeszcze mi wiadomo:))zycze miłego dnia <roll>
kasienka2059

Post autor: kasienka2059 »

Kurs zrobić można tylko w języku jaki oferuje dana szkoła jazdy. Ale egzamin możesz zdawać nawet po polsku. Po prostu zdajesz go ustnie z tłumaczem przysięgłym. Tak jest w Luxie i zapewne we Francji też!!!
aga19748

szkola jazdy

Post autor: aga19748 »

Ja dorzucam ze jest Pan instruktor mowiacy po PL w http://www.schreiber.lu/schreiber/index ... &Itemid=32

ale niestety egzaminy tyle co wiem mozna tam zdawac tylko po fr -wiem ze testow na 100%nie robia po EN .
Wiec polecam dla francusko jezycznych bo sie nie zawiodlam ,co do innych szol jazdy roznie bywa....

Powodzenia!!!
ODPOWIEDZ