UTRATA PRACY

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
lucyna447

UTRATA PRACY

Post autor: lucyna447 »

WITAM
przepracowalem w luxemburgu 7 miesiecy,firma zbankrutowala i po pracy.
czy po takim okresie przepracowanym w lux moge sie starac o jakis zasilek dla bezrobotnych,czy musze miec okragly rok przepracowany.
lucyna447
fiona

Post autor: fiona »

o zasilek mozesz sie ubiegac po przepracowaniu 6 mc, pod warunkiem,ze nadal zostaniesz w lux i masz tutaj zameldowanie.
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Jedna rzecz pewna :masz skleroze bo zapominasz ze

http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=7890 <bezradny>
k-th

pytania do prawnikow

Post autor: k-th »

taka teoretyczna dyskusja :
jesli nie zostajesz w Luxie, to wg prawa europejskiego dostajesz jak rozumiem zasilek w wysokosci zasilku kraju pobytu?

-co jesli utraciwszy prace w kraju A udajemy sie do kraju B
i wg zasad kraju A zasilek sie nalezy, lecz nie nalezy sie wg zasad kraju B

- sytuacja odwortna, wg zasad kraju A (kraj pracy) zasilek sie nie nalezy, lecz nalezy sie wg zasad kraju B (kraj pobytu)
loskrameros

Re: UTRATA PRACY

Post autor: loskrameros »

lucyna447 pisze:WITAM
przepracowalem w luxemburgu 7 miesiecy,firma zbankrutowala i po pracy.
przechodzac od teorii do praktyki... przechodzilem przez ten magiel, a poza tym niektorzy zowią mnie prawnikiem ;-) ...a wiec zagladamy do art. L.521-3(2) kodeksu pracy, a tam:

po pierwsze, zasilek otrzymuje sie w przypadku niezamierzonej utraty pracy (involontaire); upadlosc pracodawcy na stowke sie tu lapie, choc moze kompletowanie dokumentow byc nieco utrudnione - inne niz w przypadku zwolnienia (przepraszam ale nie mam czasu na szczegolowe grzebanie w temacie)

po drugie, otrzymanie zasilku w Lux zalezne jest od rodzaju umowy o prace:
- dla umow na czas okreslony (CDD), musisz miec przepracowane min. 6 miesiecy i zameldowanie w Lux w momencie utraty pracy; i
- dla umow na czas nieokreslony (CDI) ...jedynym warunkiem jest owo zameldowanie.

a wiec glowa do gory, bo zasilek Ci sie nalezy ;-)

a wynosi 80% sredniej pensji z ostatniego roku lub 85% jesli masz dzieci i jest placone przez rok. dalej w tym kontekscie - jesli pracowalas wczesniej w innem panstwie czl. UE to mozesz byc poporszona o zaswiadczenie o zarobkach z 5 miesiecy poprzedzajacych 7 miesiecy pracy w Lux (w sumie rok). nie wiem jak wyglada sprawa jesli zadeklarujesz ze pracowalas jedynie 7 m-cy ale obstawiam ze przysluguje Ci wowczas zasilek przez ... 7 miesiecy wlasnie, ale pewnosci nie mam. cala procedura moze troche potrwac wiec musisz liczyc sie z obsuwa wyplaty pierwszego zasilku. Ponadto zasilek za dany miesiac placony jest w polowie nastepnego miesiaca. zatem trzeba uzbroic sie w cierpliwosc (z drugiej strony jak znajdziesz prace to czeka Cie zastrzyk gotowki: zasilek w polowie m-ca i pensja na jego koniec ;-) )

tak czy inaczej pierwsze co musisz zrobic to isc do ADEM jak napisal xtheo7 w innym watku, tam wszystkiego sie dowiesz jesli chodzi o dokumenty, ktore nalezy zebrac i zdeponowac u "uprzejmych" urzedasow. acha! i nie daj sobie dmuchac w kasze, oni niekiedy zapominaja ze PL jest w UE. wystarczy warknac i robia sie potulni. np jednym z dokumentow nalezy podac informacja nt konta --luksemburskiego-- banku. ja mam konto w banku niemieckim, wiec zagrozili mi ze nie wyplaca zasilku. krotka pilka na temat swobody przplywu kapitalu i uslug i sie zamkneli.

A wiec wio do ADEM i upomnij sie o to co Ci sie nalezy! milego wypoczynku ;-)

na koniec - soroweczka za "nieformalna forme" ale ostatnio dowiedzialem sie od stazystki ze na wydziale prawa uni Nancy dostaje sie na egzaminach dodatkowe punkty za odpowiedzi udzielone jezykiem potocznym ;-) bardzo mi sie ten koncept podoba ;-)))
ODPOWIEDZ