Założenie jednoosobowej działalności gospodarczej / fundacji

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
mozayka

Założenie jednoosobowej działalności gospodarczej / fundacji

Post autor: mozayka »

Witam wszystkich,

Jestem właścicielką jednoosobowej firmy zarejestrowanej w Polsce i rozważam możliwość przeniesienia jej do Luksemburga (jako że tu najprawdopodobniej będę mieszkać). Czy ktoś może mi poradzić jak wygląda sprawa zakładania takiej firmy w Luksie? Jakie są opłaty? Jakie warunki trzeba spełnić?

Przy okazji, zamiast działalności gospodarczej w Luksemburgu, myślałam o założeniu fundacji. Jak sprawa wygląda w takim przypadku?
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

MaWi

Post autor: MaWi »

1) http://www.polska.lu/informatorium/jakzal.html

(oraz generalnie – warto przestudiowac informatorium. W koncu to kawal czyjejs rzetelnie wykonanej roboty ;) )

2) fundacje czy asbl?
mozayka

Pamiętam, że jak pierwszy raz przeprowadzałam się do Luksemburga, to przestudiowałam cały informator. Wtedy nie interesowało mnie zakładanie firmy, dlatego zapomniałam, że jest tam taki dział. Dzięki za przypomnienie!
mozayka

A co do fundacji:

Albo o fundację albo asbl (znajomi robią coś podobnego w Polsce i działają jako fundacja). Nie wchodząc w szczegóły chciałabym zająć się organizacją spotkań popularno-naukowych. Chodziłoby więc o jakąś jednostkę, która może otrzymywać pieniądze od sponsorów i z tych pieniędzy się utrzymywać.
k-th

Post autor: k-th »

jeszcze jedno pytanie - jaka branza? Skoro myslisz o fundacji, to rozumiem, ze raczej nie handel.

Skontaktuj sie z info@mcm.public.lu i zapytaj czy potrzebujesz od nich zezwolenia o ktorym mowa w informatorze.

W niektorych przypadkach wystarcza wylacznie rejestracja w CNS i ewentualnie w AED jesli chce sie byc platnikiem VATu (trzeba nim byc gdy obrot przekroczy 10000 eur).
Jesli wystarcza Ci rejestracja w CNS, to koszt rejestracji wynosi zero euro, nie liczac kosztu dojazdu do CNSu :)
k-th

Post autor: k-th »

:)
ODPOWIEDZ