Conge parental - pytanie praktyczne :)

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
ba_sia

Conge parental - pytanie praktyczne :)

Post autor: ba_sia »

Witam,

mam pytanie dotyczace conge parental - moze ktoras mama przerabiala to w praktyce :)

W zeszlym roku urodzilam dziecko i obecnie do grudnia 2010 jestem na conge parental w wersji "praca na pol etatu". Juz po trzech miesiacach widze, ze nie byl to najlepszy pomysl, bo moj pracodawca co prawda zgodzil sie na te wersje urlopu wychowawczego, ale w praktyce wyglada to srednio: w biurze spedzam co prawda te 4 godziny, ale i tak duzo rzeczy musze robic w domu, bo moj zakres obowiazkow bynajmniej sie nie zmiejszyl. Oczywiscie sama jestem sobie winna, bo trzeba bylo zostac te 6 miesiecy w domu zamiast wyglupiac sie z work-life balance i proba laczenia zycia zawodowego i wczesnego macierzynstwa. Ale nie o tym chcialam pisac.

Moje pytanie brzmi: wiem, ze wg przepisow conge parental nie mozna przerwac, ale czy mozna zmienic forme urlopu tzn. zamiast pracowac na te pol etatu do grudnia moglabym przejsc na tryb 6 miesiecy w domu?
Moze ktos z Was sie orientuje, byl w takiej sytuacji, albo wie, gdzie moglabym sobie o tym poczytac (w ostatecznosci udam sie do Caisse de prestations familiales, ale znajac lokalnych urzednikow moga nie zrozumiec o co mi chodzi i uznac, ze kombinuje i marudze :)

Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam Forumowiczow,
Basia
ODPOWIEDZ