cheque-service - creche

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
coquelicot

cheque-service - creche

Post autor: coquelicot »

Dzien Dobry!

czy ktos z Panstwa orientuje sie moze jak jest wyliczany cheque-service dla rodzicow, z ktorych jedno pracuje w sektorze prywatnym, a drugie w instytucji europejskiej. W gminie niestety dostaje sprzeczne informacje na ten temat. Zanim zloze dokumenty chcialabym sie upewnic jak wyglada sytuacja.
k-th

Post autor: k-th »

na logike, to kwota wyplacana przez instytucje plus kwota wynikajaca z ubieglorocznego zeznania podatkowego.

Ale mam wrazenie, ze wszystko zalezy od interpretacji w poszczegolnych gminach.
asiunia

Post autor: asiunia »

coquelicot

Dziekuje za informacje, ale czy ktos to moze przerabial w praktyce?
misio

Post autor: misio »

Tak, licza sie tylko dochody osoby pracujacej w sektorze prywatnym czyli dane z twojego zeznania podatkowego. Osoby z instytucji nei sa brane pod uwage, po prostu nie istnieja :)

I tak, przerabiane w praktyce.
smavil

Post autor: smavil »

O Misio to u was fajniej, bo moja pensja jak najbardziej sie liczy (jestesmy w gmnie Steinfort), i rowniez pensja mojego partnera (ktory nie jest ojcem mojego syna), poniewaz zyjemy w tzw legalnym partenariacie. Gdybysmy tylko razem mieszkali bez partenariatu, liczylaby sie tylko moja.
Suma do zaplacenia nie jest u nas liczona wedlug zeznania podatkowego tylko wedlug 3 ostatnich pensji.
misio

No to slub i zapros nas na Wesele :) same zyski jak widac :)
coquelicot

kazdy mowi inaczej i wyglada na to ze co gmina to obyczaj, ale takie rzeczy chyba nie powinny podlegac jakiemus "widzimisie", a miec podstawe prawna, ktorej nie moge sie nigdzie doszukac
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

coquelicot pisze:kazdy mowi inaczej i wyglada na to ze co gmina to obyczaj, ale takie rzeczy chyba nie powinny podlegac jakiemus "widzimisie", a miec podstawe prawna, ktorej nie moge sie nigdzie doszukac
Domyslam sie, ze na te strone juz zagladalas: http://www.cheque-service.lu.
Podaja tam rowniez nr telefonu, wiec moze warto zadzwonic?
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
smavil

Post autor: smavil »

misio pisze:No to slub i zapros nas na Wesele :) same zyski jak widac :)
Hihi, powinno sie zwrocic po deklaracji podatkowej ;)

Z drugiej strony uwazam ze maja racje liczac moja pensje, po pierwsze jest to jak najbardziej fair wobec innych a po drugie przynajmniej nikomu nie daje powodu - albo powiedzmy raczej pretekstu - aby psioczyc na urzednikow UE :D
misio

Niby tak, ale malzenstwu juz nie licza. Ja na twoim miejscu wyslal bym zapytanie dlaczego jest tak a nie inaczej. Skarcic cie i tak nie moga a jedynie wynagrodzic w postaci bonusa :)
coquelicot

zagladalam na ta strone, maz dzwonil tam. myslelismy, ze w centrum informacji na pewno dowiemy sie czegos konkretnego, jednak pani po drugiej stronie sluchawki udzielala odpowiedzi bardziej w stylu "wydaje mi sie, ze..." niz "w tym wypadku to jest tak i tak"
ja tez uwazam, ze obie pensje powinny byc liczone, tylko chcialabym wiedziec jak oni to robia
k-th

ha

po pierwsze jestem przekonany, ze co gmina, zeby nie powiedziec co sekretarka, to inna interpretacja.

Ale tak na logike:
skoro dla ludzi zatrudnionych na Lux zasadach liczy sie dochod podlegajacy opodatkowaniu (czyli po odjeciu wszystkich ulg typu odsetki kredytowe itp), a nie dochod rzeczywisty (czesto duzo wyzszy, szczegolnie jak ktos splaca kredyt mieszkaniowy),
to ta samaa zasada powinna dotyczyc instytucji. Na salary slip tez jest pozycja dochod podlegajacy opodatkowaniu i chyba ta pozycja powinna byc brana pod uwage, a nie rzeczywista kwota wyplacana.
Agata

Re: ha

Post autor: Agata »

k-th pisze: Ale tak na logike:
skoro dla ludzi zatrudnionych na Lux zasadach liczy sie dochod podlegajacy opodatkowaniu (czyli po odjeciu wszystkich ulg typu odsetki kredytowe itp), a nie dochod rzeczywisty (czesto duzo wyzszy, szczegolnie jak ktos splaca kredyt mieszkaniowy),
to ta samaa zasada powinna dotyczyc instytucji. Na salary slip tez jest pozycja dochod podlegajacy opodatkowaniu i chyba ta pozycja powinna byc brana pod uwage, a nie rzeczywista kwota wyplacana.
Nie rozumiem k-th Twoich porownan pensji - w instytucjach mamy pozycje 'wynagrodzenie netto' i ta kwota jest brana do wyliczen. Jest to kwota absolutnie bez zadnych ulg, bo ich nie mamy (no chyba ze ulga sa mniejsze podatki/skladki na ubezp?).
Rzeczywista wyplacana kwota jest nizsza - bo z pensji jest potracana np oplata za zlobek, rozmowy tel czy dodatki na dziecko, jesli przelew idzie na konto partnera.
Czyli ludzie z instytucji maja zawsze wyzszy dochod niz inni, bo z ich dochodow nie potraca sie cytowanych przez Ciebie - odsetek kredytowych.
Agata
k-th

Spojrz na swoje salary slip - chodzi mi o to, ze do wyliczen nie jest brana kwota "Net remun." tylko "Bas.tax.amt inc. ew". Ta kwota uwzglednia wszelkie odliczenia z tytulu ubezpieczen spolecznych, ilosci dzieci itp.
Ale tak jak pisalem - co gmina, to inna zasada - i moim zdaniem taka jest zasada. :D
ODPOWIEDZ