zasiłek na dziecko zameldowane w polsce

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
molaandy

zasiłek na dziecko zameldowane w polsce

Post autor: molaandy »

witam
czy wie ktos moze czy moge pobierac zasilek rodzinny na 6 letnie dziecko zameldowane w Polsce? w Polsce nie jest pobierany zasilek z MOPR. chcemy sie starac o taki zasilek ale w lux kwota jest bardziej zachecajaca niz w PL.
czy ktos mial taka sytuacje?
dzieki z gory z ainformacje, wole cos wiedziec zanim pojde pytac w gminie
gala

Post autor: gala »

Witam,

na formularzu wniosku o zasilek na dziecko, znajduje sie takie wyjasnienie:

"En ce qui concerne les enfants eleves a l'etranger, le droit a l'allocation familiale prend naissance dans le chef de l'activite de l'ayant-charge au Grand-Duche. L'ayant droit n'est donc pas l'enfant lui-meme, mais le travailleur. Les conditions d'ctroi des allocations versees en faveur des enfants residant a l'etranger sont determinees pas les reglements CEE ainsi que les conventions bi et mulitlarterales. A noter qu'qu cas ou le coinjoint de l'ayant-droit exerce une activitee professionelle salariee ou independante, dans le pays de residance des enfants, les allocations familliales sont payable prioritairement par l'Etat sur le teritoire duquel resident les enfants".

Czyli mozesz sie ubiegac, tak robi zreszta wiekszosc pracownikow "frontaliers" wlasnie ze wzgledu na fakt, ze zasilki w GDL sa wyzsze niz np. we Francji.
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

Ponadto o ile wiem pobieranie takiego samego zasiłku w Polsce nie jest z gruntu wykluczone, należy to jednak zadeklarować (udokumentować) w Luksemburgu i wtedy wypłacana jest tu różnica pomiędzy zasiłkiem polskim a luksemburskim. Zdecydowanie prościej jest jednak rzeczywiście zrezygnować ze świadczeń ZUS i przyjąć całe świadczenie z Luksemburga.
Awatar użytkownika
dasty

Post autor: dasty »

szymbi pisze:Zdecydowanie prościej jest jednak rzeczywiście zrezygnować ze świadczeń ZUS i przyjąć całe świadczenie z Luksemburga.
prosciej, ale to nie takie proste <shock>

zasilek sie nalezy jak najbardziej, ale w zadnym przypadku nie wolno !!! samemu zrezygnowac z niego w PL.
wraz z podaniem i innymi wymaganymi dokumentami nalezy zlozyc zaswiadczenie o pobieranych zasilkach w PL
gdy odpowiedz MOPSu jest np. : pobiera 63 zl miesiecznie na dziecko to wyplacana jest roznica : zasilek luksemburski (www.cnpf.lu -> patrz "barèmem" prestations familiales od 01.01.2008) - (minus) zasilek polski,
lecz gdy pisze : Panstwo XY nie pobieraja zasilkow rodzinnych na dziecko/dzieci bo nie zlozyli podania lub bo zrezygnowali sami, to luksemburska kasa Ci odmowi zasilkow, mowiac, ze jezeli nie chcesz ich w PL, to dlaczego chcesz w Lux. W koncu dziecko zyje w PL i w pierwszym miejscu ma obowiazek placic PL, oni doplacaja.
Wtedy trzeba zlozyc podanie w Pl o ustalenie prawa do zasilku.
Aby przyspieszyc procedure, nalezy w podaniu nadmienic, ze pracuje sie w Lux i zarabia ...., co z pewnoscia przekroczy warunek 504 zlote na osobe.
Wtedy dopiero, na podstawie decyzji marszalkowskiej, dostaniesz caly zasilek w Lux
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein
molaandy

Post autor: molaandy »

no ale własnie jeżeli nie składam podania ponieważ dochód za wysoki to co? to złożyc żeby dostać odmowe, żeby potem wystawili świstek ze nie dostaje bo dochód za duzy? nie wystarczy tego w urzędzie w luxemburgu wyjaśnic?? albo jezei w polsce wystawią świstek (na podstawie zaświadczenia ze skarbówki) ze nie dostaje bo dochód za wysoki...???
zresztą w luxemburgu też kazda gmina to inne zasady.... :/

ale dzieki RODACY ZA INFORMACJE... podpytam w gminie teraz :)
Awatar użytkownika
dasty

Post autor: dasty »

molaandy pisze:no ale własnie jeżeli nie składam podania ponieważ dochód za wysoki to co? to złożyc żeby dostać odmowe, żeby potem wystawili świstek ze nie dostaje bo dochód za duzy?
tak wlasnie trzeba zrobic
molaandy pisze: nie wystarczy tego w urzędzie w luxemburgu wyjaśnic??
nie wystarczy
molaandy pisze:albo jezei w polsce wystawią świstek (na podstawie zaświadczenia ze skarbówki) ze nie dostaje bo dochód za wysoki...???
jesli chcesz to probuj, ale musi byc jasno napisane, ze poniewaz twoj dochod przekracza 504 zl/osobe to nie masz prawa do zasilku. Jesli skarbowka wyda Ci to na pismie ?
molaandy pisze:zresztą w luxemburgu też kazda gmina to inne zasady.... :/
tu akurat obowiazuja przepisy dla calego kraju i wszystkich, niezaleznie od narodowosci starajacych sie o zasilek
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein
magdap

Post autor: magdap »

witajcie
molaandy, posłuchaj rad dasty bo to święta racja co pisze. Ja właśnie dzisiaj otrzymałam pismo z wiadomością że przyznali rodzinne mojemu synkowi. trwało to wszystko 1 rok i 5 dni.
aż niewiarygodne ze sie doczekałam.
i pewnie wszystko byłoby szybciej gdyby nie to zaświadczenie z MOPS-u. Z racji tego że to ojciec dziecka pracuje w Lux i to z jego składek jest to rodzinne poszłam do MOPS-u o wydaniemi takiego zaświadczenia ze:
"pan taki a taki, od dnia tego i tego, nie pobiera żadnych świadczeń socjalnych na dziecko takie i takie, urodzone tam a tam i nie widnieje w rejestrze świadczeniobiorcówno MOPS-u."
wszystko byłoby ok gdybym nie poprosiła o wystawienie tego zaświadczenia tylko na mojego męża. po paru miesiącach otrzymałam list z prośbą o dosłanie zaświadczenia że ja też nie korzystam z tych świadczeń.

życzę powodzenia i cierpliwości !
magdap
ODPOWIEDZ