pare pytam zwiazanych z Ciaza

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
zlosnica82

pare pytam zwiazanych z Ciaza

Post autor: zlosnica82 »

Witajcie mam pare pytam do forumowiczow mam nadzieje ze pomozecie nie tyle mi co znajomej ja jej nie moge pomuc bo niemam pojecia jak to tutaj jest z tymi sprawami a wiec znajoma wlasnie sie dowiedziala ze jest w ciazy i jeszcze lepiej ojciec przyszlego potomka nie chce miec z nia kataktu, ona jest od niedawna w luxe pracuje , ma umowe na stale meldunek rowiez na stale co ma ona zrobic czy jest jakas organizacja ktora jej pomoze wesprze psychicznie i finansowo gdyz ona chciala by tutaj zostac . Gdzie ma sie ona udac i otrzyma jakas pomoc . kiedy ma powiedziec szefowi we jest w ciazy , pracuje w malej prywatnej firmie jak ma sie stosunek jej pracy do tego ze jest w ciazy a jest co najmniej w 4 tyg.
Dziekuje za wszelkie informacje i podzrawiam.
elak0708

Post autor: elak0708 »

Jesli juz przeszla okres probny pracodawca nie ma prawa jej zwolnic. Przy najblizszej wizycie u swojego ginekologa musi poprosic lekarza aby dal jej informacje dla swojego szefa ze jest w ciazy , normalnie musi ja dostarczyc i miec swoja kopie wraz z podpisem szefa zeby pozniej sie nie wyparl ze czegos takiego nie otrzymal. Stosunek do jej pracy zalezy tylko i wylacznie od tego jak znosi ta ciaze , normalnie moze pracowac do 7 miesiaca ciazy a pozniej ma 2 miesiace wolnego przed porodem ktory daje lekarz pracy. Najlepsza rada jesli Twoja znajoma chce sie dowiedziec wiecej na temat ile jej przysluguje wolnego kobiecie w ciazy musi sie udac do lekarza pracy , ale z tego co mi wiadomo musi miec jakies skierowanie od pracodawcy... Jeszcze jedno tutaj jest przyznawane becikowe ale przed trzecim miesiacem ciazy kolezanka musi sie stawic u ginekologa i otrzyma taka kartke gdzie nastepnie bedzie musiala podbic kilka pieczatek u ginekologa i jedna u dentysty(max do 5 miesiaca ciazy) . Zadna organizacja nie przychodzi mi do glowy ale jak mi cos zaswita dam znac . Pozdrawiam i powodzenia dla kolezanki...
kasienka2059

Post autor: kasienka2059 »

Organizacja do ktorej moze sie zglosic to czerwony krzyz. tam jej wszystko wytlumacza doradza i odpowiedza na kazde pytanie i jesli bedzie trzeba to przyznaja pomoc finansowa. Ponadto kolezance juz pod koniec ciazy beda sie nalezaly wszelakie zasilki o ktorych bedzie ja informowal jej lekarz ginekolog. on zalatwia wszystkie papierkowe sprawy i jezeli bedzie miala jakies pytania to bez problemu moze tez go pytac. Termin poinformowania szefa to do 3 miesiaca, ale lepiej jest jak najwczesniej o tym powiedziec, gdyz w pracy bedzie musiala teraz bardziej uwazac i nie dzwigac nic. A ginekolog wystawi jej ceftyfikat w momencie jak USG wykaze termin porodu. Wrazie jakichkolwiek pytan pisz na priva. pozdrawiam
zlosnica82

Post autor: zlosnica82 »

szlicznie dziekuje wam za odpowiedzi i pozdrawiam
ODPOWIEDZ