zasilki w lu
zasilki w lu
zona przyjezdza do luxemburga jest w 7 miesiacu ciazy jest na zwolnieniu lekarskim w polsce zamiezamy zostac w lu na stale ja mam tam prace czy jest sens zeby zwalniala sie z pracy w polsce
-
A nawet ostatnio czytalem gdzies w jakims polskim necie (na GW?), ze ZUS wzial sie ostro za weryfikacje takich przypadkow i molestuje ludzi w domach – inspektor nawiedza i nie przekona go, ze bedacy na dlugoterminowym zwolnieniu lekarskim delikwent wyszedl akurat po gazete do kiosku i przez tydzien nie wracaanwi pisze:Bycie na urlopie wychowawczym a na zwolnieniu lekarskim to dwie różne sprawy. Jeśli ktoś pracuje w Polsce i jest na tzw. chorobowym, to w zasadzie nie ma prawa z Polski się ruszyć.
No, ale nie to zebym straszyl. Kazdy ma wolna wole podejmowania decyzji zyciowych, a przciez sa ludzie, ktorzy lubia ten dreszczyk emocji i odrobinke adrenalinki <mrgreen>
- kajapapaja
anwi pisze:Jeśli ktoś pracuje w Polsce i jest na tzw. chorobowym, to w zasadzie nie ma prawa z Polski się ruszyć.
zaraz, zaraz, ale o ile pamietam to na polskich druczkach zwolnieniowych lekarz zaznacza, czy delikwent ma leżeć, czy może chodzić...MaWi pisze:A nawet ostatnio czytalem gdzies w jakims polskim necie (na GW?), ze ZUS wzial sie ostro za weryfikacje takich przypadkow i molestuje ludzi w domach – inspektor nawiedza i nie przekona go, ze bedacy na dlugoterminowym zwolnieniu lekarskim delikwent wyszedl akurat po gazete do kiosku i przez tydzien nie wraca
a poza tym - jesli nawet jest "ma leżeć" to jak delikwent ma przyjechac na kontrolę?
najlepiej miec kopie zwolnienia ze sobą, zawsze mozna powiedzieć, ze się do apteki wyszło po witaminę C
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
- kajapapaja
Mentalnosci jednym postem nie zmienisz. W PL 90% kobiet bedac w 3 tygodniu ciazy idzie na L-$ bo jest chora itp. Po analize faktu ze zasilki w LU sa wieksze niz w PL, "chora" ozdrowieje i przybedzie do krainy mlekiem i miodem plynacej. <rotfl>
olewajac wszystko co napisane powyzej, gratuluje potomka i zycze udanego porodu, a od siebie polecam rychla przeprowadzke i porod w LU. Mily i przyjemny.
olewajac wszystko co napisane powyzej, gratuluje potomka i zycze udanego porodu, a od siebie polecam rychla przeprowadzke i porod w LU. Mily i przyjemny.
nawet w luxemburgu chcialbys zeby twoja zona urodzila chore dziecko wiec zwolnienie nie oznacza chorobe tylko niezdolnosc do wykonywania okreslonego zawodu zlosliwym tlumacze nie jestem naciagaczem ani kretaczem tylko pytam o uprawnienia czy moje ubezpieczenie bedzie ja obejmowalo jak w polsce czy nie bede musial placic za porod itp
to pytanie?
ja osobiscie w rentgenie bym nie chciala w tym czasie pracowac jak rowniez ograniczylabym pewnie komputer do niezbednego minimum. kazdy rozsadny(normalny) pracodawca to wie i kobiety ciezarne sa z reguly przenoszone do lzejszych zajec.
Najlepiej zapytac lekarza- zwlaszcza o rentgen i samolot.
Moim zdaniem wszystko zalezy od przyszlej mamy i jej samopoczucia. jesli nie sprawia jej klopotu stac 2-3 godziny lub dluzej i z medycznego punktu widzenia nie ma przeciwwskazan to nie widze problemu.
ja osobiscie w rentgenie bym nie chciala w tym czasie pracowac jak rowniez ograniczylabym pewnie komputer do niezbednego minimum. kazdy rozsadny(normalny) pracodawca to wie i kobiety ciezarne sa z reguly przenoszone do lzejszych zajec.
Najlepiej zapytac lekarza- zwlaszcza o rentgen i samolot.
Moim zdaniem wszystko zalezy od przyszlej mamy i jej samopoczucia. jesli nie sprawia jej klopotu stac 2-3 godziny lub dluzej i z medycznego punktu widzenia nie ma przeciwwskazan to nie widze problemu.