misio pisze:Szanowny forumowiczu, widze ze jestes gotowy do dyskusji. Nie ma problemu, mozemy to obgadac na forum otwartym, lub na prywatnym polu (mail, PW, do wyboru). Wskaz prosze w ktorym to miejscu zostales zbesztany przez czy to forumowiczow, czy to moderatorow lub nawet samego admina. Postaramy sie wyjasnic nieporozumienia i ewentualne roznice zdan.
Nie poznaję misia...
to chyba jakaś przemiana z niedźwiedzia w misia:
sorki ale sam sie juz dowiedzialem i napewno nikt z lu mi nie pomogl wystarczy zarejstrowac chec wyjazdu w nfz i mozna jechac nfz pokryje cale koszta zwiazane z pobytem w szpitalu i zwolnienie wystawione za granica jest respektowane w polsce byle w granicach uni jedna osoba byla bliska prawdzie ale to moja ksiegowa mi to wyjasnila wiec moja zona nie bedzie sie zwalniala co do uwag pod moim adresem prosze przeczytac to forum od gory to zrozumiesz o co mi chodzilo ewentualnie moje gg 3013192 po 24 gdyz jestem na urlopie podziekowania dla tych co usilowali pomodz
W NFZ wystarczy poprosić o wystawienie Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego. Karta ta zapewnia ochrone zdrowotną w takim zakresie w jakim obowiazjuje na terytorium kraju pobytu. Czyli będąc w Luksemburgu obejmuje Twoją żonę system luksemburski (faktury wysyłasz do lokalnej kasy chorych lub zanosisz je osobiscie). Niestety karta ta ma określoną ważność (2 lub 4 miesiące). Po okresie ważności karty musisz wystąpić do NFZ o nową. Podstawą wzdania karty jest dokument potwierdzajacy odprowadzanie skladek (RMUA). Drugi sposób to wysyłanie rachunków do NFZ w Polsce i oczekiwanie na refundacje przez NFZ w Polsce.
Co do chorobowego to inna bajka ponieważ za nie odpowiada ZUS. L-4 kobiet w ciąży jest pokrywany w 100% przez ZUS dlatego pracodawcy nie mają nic przeciwko kobietom w ciąży na L-4 natomiast ZUS jak najbardziej. Bądź pewny, że jeśli Twoja żona nie ma polskiego L-4 do rozwiązania to tutejszy lekarz zastanowi się bardzo długo zanim wystawi L-4 z powodu "ciąży" a nie chorby.
Z całym szacunkiem dla lestata, proponuję nie korzystac jednak z jego rady, czyli porodu z Europejską Kartą Ubezpieczenia Zdrowotnego, bo może się to skończyc otrzymaniem sporego rachunku: http://prawo.money.pl/grupa-pl_soc_praw ... 77953.html
Rejestracja, o której mówiła księgowa, to tzw. formularz E 106. Proponuję zgłosic się do oddziału NFZ w miejscu zamieszkania i tam się dopytac, czy formularz faktycznie przysługuje w tej sytuacji. Jeżeli tak, to radziłabym z kolei jak najszybciej złożyc wniosek o E 106, bo doprowadzenie procedury do końca może trochę potrwac.
Dzieki wielkie wszystkim, ktorzy tak dzielnie pomagali ob. markowi3107 (to tak na wszelki wypadek, gdyby sam autor pytania zapomnial podziekowac). Wydaje mi sie jednak, ze dalsze proby wyjasnienia mu jego sytuacji sa nie tylko niepotrzebne (bo przeciez autor wyraznie zaznaczyl, ze wie lepiej, ma ksiegowa i nie obawia sie jej uzyc), ale wrecz moga byc przyczyna wielu nieprzyjemnosci, jakie pod adresem osob udzielajacych informacji moze skierowac autor pytania. Pamietajcie wszak, ze przestrzegajac go przed meandrami prawa, ryzykujecie posądzenie o posądzenie o tzw. kombinatorstwo <mrgreen>
jednak sa tu ludzie ktorzy staraja sie pomodz ale nfz jest zobligowany do swiadczen wiem to na 100% tylko trza im to zglosic natomiast moja zona bedzie miala meldunek w luxsie wiec nie chce od nich wyludzic kasy natomiast kobiety staraly sie wyludzic kase wiec sie zainteresowal prokurator ja sie poprostu tam przeprowadzam dzieki tym co chcieli pomodz tez bede pomagal portal to nie zabawka
ja pomoge o ile bede wiedzial na 100% a nie domyslal sie tak jak to robia niektorzy ale i tak dzieki ja zrobie tak jak ksiegowa radzi a wichrzycieli powinni wyrzocic z portalu rzadni wrazen do wesolego miasteczka zapraszam byl taki fajny film pani oskarzyla rodzine o molestowanie dzieci bo nie chcieli jej kasy porzyczyc okazalo sie ze sama swoja rodzine zniszczyla i dzieci i meza zostawila naciagara taki jest wlasnie "mawi"- judasz ostrzegam TYM CO CHCIELI POMODZ SERDECZNE DZIEKI
Wreszcie sie znalazl odwazny, co ci rzygnal prawda w miedzy oczy, pardon, w srodek oka ! Ty Yudaszu z Ciemnej Strony Pol-Mocy !
ad marek3107
Bo jestes na forum nowy, to ciem oswiece: MaWi to skrot od MAniakalny WIchrzyciel. A wrerbalnego wypruwania flakow i obrazy na tym forum sie nie praktykuje, no chyba, ze wierszem....
Toś xtheo7 tego mawi'ego rozszyfrował w końcu <evil> A ja się zastanawiałam, co on robi tu od początku forum. Trzeba nam było wizyty dobrze wychowanego marka, żeby się tego dowiedzieć. A wstydź się ty jednooki wichrzycielu <oops>