rozwiazania umowy o prace

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
zlosnica82

rozwiazania umowy o prace

Post autor: zlosnica82 »

Witajcie mam prośbę do tych którzy znają się na kodeksie pracy a wiec pracuje na pełny etat ale chcę zmienić prace w miarę szybko i tu powstaje mój problem - jeśli już znajdę nową prace złoże wymówienie w starej , jak to jest z tym okresem wypowiedzenia bo podobno jest to 1 miesiąc ale ja bym chciała odejść jak najszybciej.Szef powiedział ze nie zapłaci mi za ostatni miesiąc pracy , i moge sobie pójść już nastepnego dnia ale już teraz wysyła mnie na przymusowy urlop bym go nie miała w dniu odejścia bo i tu podobno będzie mi za niego musiał zapłacić . jeśli będę jeszcze go miała , jak to się ma do przepisów kodeksu pracy czy ktos ma o tym pojęcie.

Dziękuje z góry za pomoc Ewa.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Nie wiem, czy dobrze zrozumialam to, co napisalas w swoim poscie - ale jezeli tak, to powiem Ci tylko, ze popelniasz wielki blad! NIGDY nie mowi sie aktualnemu pracodawcy, ze chce sie zmienic prace/odejsc nie majac jeszcze nowej.... Jezeli tak wlasnie zrobilas, a stosunki ze swoim pracodawca masz srednio przyjacielskie (a tak rozumiem z Twojego postu), to licz sie z tym, ze od teraz bedzie wykorzystywal wszystkie dostepne w kodeksie pracy (i nie tylko...) srodki, zeby "wyjsc na swoje", tzn. zebys go od tej pory jak najmniej kosztowala...
Awatar użytkownika
bisia

Post autor: bisia »

Bamaza ma niestety racje- to byl bardzoooo duzy blad. Ja bym sie na najgorsze przygotowala, tak na wszelki wypadek.
misio

Post autor: misio »

A co z chorobowym? Bardzo modne wsrod "lokalnych".
Awatar użytkownika
dasty

Post autor: dasty »

Do 5 lat pracy - okres wypowiedzenia : dla Ciebie 1 miesiac, dla pracodawcy 2
5 -10 lat pracy - ... : dla Ciebie 2 miesiace, dla pracodawcy 4
powyzej 10 lat : 3 i 6 miesiecy

pracodawca moze sobie mowic, ze nie zaplaci - musi zaplacic, cyba ze znajdzie cos na Ciebie (Twoj blad) i Cie wyleje natychmiast, z dnia na dzien
pracodawca moze Ci nakazac pozostanie w domu - nieprzychodzenie do pracy (bardzo czeste w bankach i niektorych luksemburskich instytucjach), ale musi Ci placic za ten okres
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

dasty pisze:pracodawca moze Ci nakazac pozostanie w domu - nieprzychodzenie do pracy
zgodnie z zasada, ze pracownik, ktory zostaje zwolniony, albo sam chce odejsc - na wypowiedzeniu moze narobic wiecej strat niz zyskow...
ODPOWIEDZ