Czy ktoś się orientuje czy polskie akty notarialne są uznawane w Luksemburgu? Chodzi dokładnie o nieruchomość znajdującą się w Luksemburgu i akt notarialny jej dotyczący, który miałby zostać sporządzony w Polsce.
EDIT: już znalazłem, nie ma ograniczeń co do przedmiotu aktu, może się on znajdować poza granicami Polski.
Uznawanie polskich aktów notarialnych w Luksemburgu
Uznawanie polskich aktów notarialnych w Luksemburgu
Accelerate your soul!
Bardzo ciekawe pytanie i jednoczesnie (czesciowa!) odpowiedz do niego. Czesciowa, bo wynika z niej, ze mozna w Polsce bez problemu sporzadzic akt dot. nieruchomosci znajdujacej sie na terenie Luksemburga. Natomiast nadal nie wyjasnia to kwestii czy akt taki (nawet po przetlumaczeniu go na francuski) bedzie uznawany w Luxie? Sam jestem ciekaw i to nie tylko jak sprawa wyglada od strony prawnej (bo tak na logike, to akt taki powinien zachowywac swoja moc prawna takze i tutaj), ale takze od strony praktycznej – tzn. czy w Luksemburgu taki akt bedzie traktowany przez miejscowych jako wiarygodny? Rozne doswiadczenia w tym malym kraju pokazuja, ze prawo prawem, ale niekompetentny urzednik czesto ma swoje, odmienne zdanie, a jego racja, jest jak wiadomo najwazniejszaDungood pisze:EDIT: już znalazłem, nie ma ograniczeń co do przedmiotu aktu, może się on znajdować poza granicami Polski.