ciąża a praca

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
ania_411

Post autor: ania_411 »

digilante pisze:Opowiadala mi jedna pani jak to w Polsce jest kultura takich zwolnien - daje sie kilka stow pod biurkiem i ma sie spokoj z praca. A tutaj byla zaszokowana ze jej nie dali, i jakie to chamstwo, i czemu ona ma pracowac, itd... Z tego punktu widzenia to ten temat moze draznic.
tak jak juz pisalam wczesniej-kazda ciaza jest inna i nie wolno uogolniac.
i mysle, ze jakby twoja zona byla w trzecim miesiacu ciazy, musiala wstawac 6 dni w tygodniu o 5.25, pedzic na autobus do pracy, gdzie stalaby 7 godzin za lada z 10 minutowa przerwa, gdzie ruch w sklepie calkiem spory i trzeba sie nie zle uwijac......nie wspominajac o mdlosciach i czestych odwiedzinach w toalecie, no i bolach podbrzusza, bo macica zaczyna sie rozrastac.......to jest wersja lajt, bo niektore kobiety przechodza pierwsze tygodnie jeszcze gorzej.......to pisalbys inaczej np tak: bo po co firmie pracownik, ktory nie jest w stanie w pelni wykonywac swoich obowiazkow i nawet jak nie pojdzie na zwolnienie, ktos inny musi te obowiazki wykonywac za niego???
jrm

Post autor: jrm »

kasienka:Chciałabym po prostu najpierw poznac zdanie specjalisty na temat czy moge dalej pracowac czy nie!

[/quote]

skoro chcesz znac zdanie specjalisty, to idz do ginekologa, on na pewno udzieli ci odpowiedzi na twoje pytanie.
z tego co wiem, na zwolnienie na caly okres ciazy ida kobiety pracujace z dziecmi, np w crechu (ryzyko infekcji) jak rowniez zwiazane z sektorem farmaceutycznym.
kasienka2059

Post autor: kasienka2059 »

Nie tylko! jest cała długa lista! a od ginekologa na chwilę obecną dowiedziałam się, że wg procedur w lux muszę się dostac do lekarza medycyny pracy. tylko on może jasno określic czy mogę dalej pracowac czy nie! a może to mój ginekolog jest jakiś nijaki! A pojsc i zapytac się mam prawo i nawet mi pracodawca nie powinien tego zabronic i na pewno nie powinien decydowac za lekarza.
jrm

Post autor: jrm »

http://www.cns.lu/assures/?m=6-0&p=21

tu masz wszystkie warunki dotyczace zwolnienia z pracy w czasie ciazy
pozdrawiam
kasienka2059

Post autor: kasienka2059 »

dzięki
ODPOWIEDZ