Demande d'application directe du taux de 3 % TVA

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Awatar użytkownika
wilqs72

Demande d'application directe du taux de 3 % TVA

Post autor: wilqs72 »

Szukam osoby/osób, które mają za sobą wypełnienie ww. dokumentu i mogły by służyć radą.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
mil.ka

Post autor: mil.ka »

Ja sie odezwe w imieniu meza. On czesto z tego korzysta.

Jaki problem z wnioskiem?
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Ja mogę od siebie dodać, że złożyliśmy wniosek ze 3 miesiące temu. otrzymaliśmy potwierdzenie odbioru, a pieniędzy do tej pory nie zwrócili.
Danka
Awatar użytkownika
wilqs72

danka44 pisze:Ja mogę od siebie dodać, że złożyliśmy wniosek ze 3 miesiące temu. otrzymaliśmy potwierdzenie odbioru, a pieniędzy do tej pory nie zwrócili.
Danka - tobie chodzi chyba o Demande de remboursement TVA? Z tego co słyszałem - na zwrot zapłaconego VAT-u czeka sie ok. 8-10 miesiecy. Ten wniosek o ktorym pisze sklada sie przed wykonaniem prac i pozwala na uzykanie zgody na zaplacenie obnizonego 3% podatku.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Rzeczywiście, to dwie różne sprawy, ale przy okazji dowiedziałam się podstępnie, ile przyjdzie jeszcze czekać ;)
Danka
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

Spytaj czy firma sprzedająca nie jest chętna zrobić tego za Ciebie, a jak nie to zadzwoń do nas postaramy się pomóc.

pa.
dag
Awatar użytkownika
wilqs72

dslonce pisze:Spytaj czy firma sprzedająca nie jest chętna zrobić tego za Ciebie, a jak nie to zadzwoń do nas postaramy się pomóc.

pa.
Powiem więcej - oni to robią za mnie, ale jest tam parę pozycji, które muszę wypełnić własnoręcznie i im przekazać. I o tych kilka pozycji mi chodzi.
Mark Twain
Awatar użytkownika
dasty

Post autor: dasty »

odpowiedz na te kilka pozycji znajdziesz w dokumencie, ktory dostales z "enregistrement" po zakupie nieruchomosci (wartosc fiskalna nieruchomosci, ...)
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Jak tak czytam pytanie wilqs'a i kolejne odpowiedzi, to odnosze wrazenie, ze kazda osoba mowi o czyms innym.....ale to moze tylko takie moje wrazenie.... <oops>
Awatar użytkownika
dasty

Redukcja podatku TVA do 3% przysluguje
1. - na zakup pierwszej nieruchomosci
2. - wlascicielom nieruchomosci (mieszkan, domow) za uslugi wykonczeniowe + zakup materialow
3. - uslugi remontowe + zakup materialow budowlanych - do 5 lat od zakupu nieruchomosci lub gdy nieruchomosc jest starsza niz (20 lub 30 lat nie pamietam dokladnie).
W przypadku 2. i 3. nalezy sie zwrocic (przed przystapieniem do prac/zakupow) do "Enregistrement" o zgode na redukcje TVA i oni daja zgode na wykonanie prac/zakupow do wysokosci np. 50 tys. euro.

Sa specjalne formularze prosby o redukcje TVA i tam trzeba wpisac dane wlascicieli i nieruchomosci - dane te mozna znalezc na dokumencie, ktory otrzymuje sie z "Enregistrement" po kupnie nieruchomosci i zaplaceniu TVA za zakup nieruchomosci.
Najczesciej firma lub rzemieslnik wykonujacy prace wypelnia dla klienta formularz prosby, ale pewne dane trzeba mu podac.

Bamaza - czy juz jasniej ?
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein
Awatar użytkownika
dasty

Byc moze sa jeszcze inne przypadki, kiedy mozna prosic o redukcje TVA - ale ja zrozumialam, ze wilqsowi chodzi o prace remontowe
ODPOWIEDZ