Demande d'application directe du taux de 3 % TVA
Demande d'application directe du taux de 3 % TVA
Szukam osoby/osób, które mają za sobą wypełnienie ww. dokumentu i mogły by służyć radą.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Mark Twain
Danka - tobie chodzi chyba o Demande de remboursement TVA? Z tego co słyszałem - na zwrot zapłaconego VAT-u czeka sie ok. 8-10 miesiecy. Ten wniosek o ktorym pisze sklada sie przed wykonaniem prac i pozwala na uzykanie zgody na zaplacenie obnizonego 3% podatku.danka44 pisze:Ja mogę od siebie dodać, że złożyliśmy wniosek ze 3 miesiące temu. otrzymaliśmy potwierdzenie odbioru, a pieniędzy do tej pory nie zwrócili.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Mark Twain
Powiem więcej - oni to robią za mnie, ale jest tam parę pozycji, które muszę wypełnić własnoręcznie i im przekazać. I o tych kilka pozycji mi chodzi.dslonce pisze:Spytaj czy firma sprzedająca nie jest chętna zrobić tego za Ciebie, a jak nie to zadzwoń do nas postaramy się pomóc.
pa.
Mark Twain
Mark Twain
Redukcja podatku TVA do 3% przysluguje
1. - na zakup pierwszej nieruchomosci
2. - wlascicielom nieruchomosci (mieszkan, domow) za uslugi wykonczeniowe + zakup materialow
3. - uslugi remontowe + zakup materialow budowlanych - do 5 lat od zakupu nieruchomosci lub gdy nieruchomosc jest starsza niz (20 lub 30 lat nie pamietam dokladnie).
W przypadku 2. i 3. nalezy sie zwrocic (przed przystapieniem do prac/zakupow) do "Enregistrement" o zgode na redukcje TVA i oni daja zgode na wykonanie prac/zakupow do wysokosci np. 50 tys. euro.
Sa specjalne formularze prosby o redukcje TVA i tam trzeba wpisac dane wlascicieli i nieruchomosci - dane te mozna znalezc na dokumencie, ktory otrzymuje sie z "Enregistrement" po kupnie nieruchomosci i zaplaceniu TVA za zakup nieruchomosci.
Najczesciej firma lub rzemieslnik wykonujacy prace wypelnia dla klienta formularz prosby, ale pewne dane trzeba mu podac.
Bamaza - czy juz jasniej ?
1. - na zakup pierwszej nieruchomosci
2. - wlascicielom nieruchomosci (mieszkan, domow) za uslugi wykonczeniowe + zakup materialow
3. - uslugi remontowe + zakup materialow budowlanych - do 5 lat od zakupu nieruchomosci lub gdy nieruchomosc jest starsza niz (20 lub 30 lat nie pamietam dokladnie).
W przypadku 2. i 3. nalezy sie zwrocic (przed przystapieniem do prac/zakupow) do "Enregistrement" o zgode na redukcje TVA i oni daja zgode na wykonanie prac/zakupow do wysokosci np. 50 tys. euro.
Sa specjalne formularze prosby o redukcje TVA i tam trzeba wpisac dane wlascicieli i nieruchomosci - dane te mozna znalezc na dokumencie, ktory otrzymuje sie z "Enregistrement" po kupnie nieruchomosci i zaplaceniu TVA za zakup nieruchomosci.
Najczesciej firma lub rzemieslnik wykonujacy prace wypelnia dla klienta formularz prosby, ale pewne dane trzeba mu podac.
Bamaza - czy juz jasniej ?
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein