zwolnienie chorobowe a wyjazd do polski

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
ania_411

zwolnienie chorobowe a wyjazd do polski

Post autor: ania_411 »

pytanie tak jak w temacie: jestem w ciąży i w krótce wybieram się na zwolnienie w czasie którego planujemy wyjazd do polski na święta wielkanocne. ale słyszałam, że tutaj na chorobowym kontrolują, czy oby na pewno jest się chorym i czy jest się w domu. ale czy ze zwolnieniem z powodu ciąży jest tak samo? czy mam się czego obawaiać?
Borys

Post autor: Borys »

Moim zdaniem nie masz sie czego obawiac.

Nie jestes chora tylko w ciazy wiec nie masz obowiazku siedzenia w domu , tak jak i w pracy ;)

Milego pobytu w Polsce
Ura Bura Szef Podwóra
Agata

Re: zwolnienie chorobowe a wyjazd do polski

Post autor: Agata »

Pozwole sobie nie zgodzic sie z Borysem.

Bedac na zwolnieniu lekarskim mozna byc skontrolowanym w domu badz wezwanym na kontrole do lekarza (tak jest np w Komisji). To czy jest sie w ciazy czy nie, nie ma znaczenia. Chyba ze bedziesz na zwolnieniu lekarskim zwiazanym z ciaza i bedzie to w okresie, kiedy musisz rozpoczac obowiazkowy urlop macierzynski, wtedy to nikomu nic do Twojego zwolnienia.

Skoro juz teraz wiesz, ze bedziesz chora w kwietniu (wtedy jest Wielkanoc?) i nie bedzie to trwalo miesiac, tylko 1 tydzien, to mozesz spokojnie jechac. Tak krotkiego zwolnienia, nikt nie bedzie kontrolowal.
Agata
Mary

Post autor: Mary »

Czesc,

Chcialam tylko dodac, ze normalnie na blankiecie zwolnienia jest specjalna rubryczka, w ktorej lekarz zaznacza, czy podczas zwolnienia mozesz opuszczac dom, czy masz tam siedziec plackiem. Jesli Ci lekarz zaznaczy, ze mozesz wychodzic, to mysle, ze zadna kontrola Ci nie grozi.

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ