paszport dla dziecka urodzonego w Lux

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Agata

paszport dla dziecka urodzonego w Lux

Post autor: Agata »

Moze te informacje przydadza sie i innym, wiec pisze posta zamiast dzwonic do Pana z okienka;-) Tym bardziej, ze po drodze mam jeszcze pare pytan -

(Prawie) wszystkie informacje sa na stronie ambasady polskiej:
http://www.luksemburg.polemb.net/index. ... 89db19599b
(czyli o paszporcie dla dziecka do 5 roku zycia urodzonego w WKL)

Moje dodatkowe pytania:
- czy luksemburski akt urodzenia nalezy przetlumaczyc na j. polski?
- nalezy przedlozyc dokument potwierdzający charakter pobytu rodzica na terenie WKL (tylko 1 rodzica? wyglada na to ze tak..., czy ktorys rodzic jest 'wazniejszy'? ;-))))
- nalezy przedlozyc pisemną zgodę obojga rodziców na wystawienie dziecku paszportu – czy jest na to jakis formularz? Czy trzeba przygotowac jakies oficjalne pismo? czy moze rodzice napisza taka zgode juz na miejscu w konsulacie?
- Oplaty – cennik jest troche niejasny... czy zaplace tylko 5 euro, czy cale 29 euro? Bo:
Wydanie paszportu tymczasowego małoletniemu do 5 roku życia – 5 euro
Przyjęcie i rozpatrzenie wniosku oraz potwierdzenie danych osobowych w sprawie o wydanie paszportu lub paszportu tymczasowego. – 24 euro
- zlozyc wniosek o paszport dla dziecka musza oboje rodzice? to samo z odbiorem?

W Polsce trzeba:
- umiejscowic luksemburski akt urodzenia w księgach Urzędu Stanu Cywilnego w Polsce wg miejsca zamieszkania jednego z rodziców.
- uzyskac numer PESEL (nadawany jest w urzędzie gminy w Polsce wg miejsca zamieszkania jednego z rodziców)

Bardzo prosze o informacje i odpowiedzi od osob, ktore na prawde wiedza, co i jak. Najchetniej widziany jest post od Pana z okienka:-)

Pozdrawiam
Agata
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Agata pisze:nalezy przedlozyc dokument potwierdzający charakter pobytu rodzica na terenie WKL (tylko 1 rodzica? wyglada na to ze tak..., czy ktorys rodzic jest 'wazniejszy'? ;-))))
Agata, sorki, ze sie wcinam (tym bardziej ze ja ani pan z okienka, ani tematu nie przerabialam...) - ale powyzszy punkt obecnie chyba ani Ciebie, ani Was nie dotyczy?(...ale moge o czyms nie wiedziec... :)) ) - chodzi mi raczej o taki jak Wasz przypadek - z czystej ciekawosci - jak to jest jak adres jest inny niz WKL?...
Awatar użytkownika
czeczu

Post autor: czeczu »

tia,
na stronie ambasady są prawie wszystkie informacje, bo są to oficjalne komunikaty,
aby udzielić odpowiedzi na wszelkie możliwe pytania musiałbym tam umieścić kilkunastostronicowy, urzędowy esej, więc dlatego lepiej jest, jak czasem do mnie zadzwonicie i się dopytacie, ponieważ każdy obywatel może mieć inne pytania, ale pragnąc jak najszybciej zaspokoić Twój głód wiedzy, zaczynam odpowiadać:

w Konsulacie:
- luksemburskiego aktu nie trzeba tłumaczyć, konsulat wystawia paszport na podstawie miejscowego aktu urodzenia, ale oczywiście najlepiej, jeśli upomnicie się w gminie o akt na druku międzynarodowym, wtedy nie trzeba go tłumaczyć, np. do umiejscowienia go w kraju
- rodzice traktowani są zawsze na równi <!>
nie potrzebny jest w tej sytuacji żaden dokument potwierdzający pobyt w Lux, ale musicie podać aktualny adres zamieszkania w Lux.
- potrzebna jest zgoda obu rodziców na wydanie paszportu dla dziecka, dlatego rodzice w komplecie muszą się stawić w konsulacie i na miejscu podpisują odpowiedni formularz
- paszport tymczasowy dla dziecka do lat 5 kosztuje 17 euro - jest to cena po zniżkach, których wyjaśnianie na stronie internetowej jest zbędne i nie byłoby jasne, najważniejsze, że uznajemy wszelkie możliwe zniżki :)
- wniosek o paszport muszą złożyć rodzice w komplecie - odbiór jeden z rodziców

w Polsce:
- umiejscowić luksemburski akt urodzenia w księgach Urzędu Stanu Cywilnego w Polsce wg miejsca zamieszkania jednego z rodziców - można to zrobić u nas lub samodzielnie w kraju
- nr PESEL dla dzieci nie jest obowiązkowy, nadawany jest on wyłącznie w sytuacjach, kiedy jakiś organ, urząd go wymaga - wtedy musi zostać podana przez ten urząd dokładna przyczyna, dlaczego jest on potrzebny - np. ustawa:
w innym przypadku dziecko dostaje automatycznie PESEL wraz pierwszym stałym paszportem

mam nadzieję, że teraz nie masz już wątpliwości, a w razie pytań polecam telefon - aż taki straszny nie jestem - najlepiej w godzinach otwarcia, bo wtedy jestem przykuty do biurka przed okienkiem i udzielam odpowiedzi na wszelkie możliwe pytania związane ze sprawami konsularnymi :)
Nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się hiszpańska inkwizycja!!!
Agata

Oj, Bamaza, Bamaza, wcinasz sie, wcinasz sie...
No to jedna informacja wiecej dla wszystkich, ktorzy nie sa mieszkancami Luksemburga, a chca zakolatac do drzwi konsulatu w Luxie...

Cytat ze strony internetowej ambasady/konsulatu:

Zgodnie z obowiązującą właściwością terytorialną, paszporty tymczasowe dla dzieci w wieku do 5 lat wydawane są przez Wydział Konsularny Ambasady RP w WKL obywatelom polskim na stałe zamieszkałym na terenie Luksemburga. W wyjątkowych przypadkach i za zgodą Konsula RP odpowiadającego miejscu zamieszkania wydaje się paszporty tymczasowe mieszkańcom strefy przygranicznej.

Licze wiec na to, ze jesli i ja i ojciec dziecka pracujemy w Lux, mieszkamy za miedza czyli we Francji, konsulat bedzie tak 'ludzki' i nie odesle nas do 'dalszej' Francji, np do Strasburga...
Agata
Agata

czeczu pisze: w razie pytań polecam telefon - aż taki straszny nie jestem - najlepiej w godzinach otwarcia, bo wtedy jestem przykuty do biurka przed okienkiem i udzielam odpowiedzi na wszelkie możliwe pytania związane ze sprawami konsularnymi :)
Zgadza sie - 'na wszystkie mozliwe', juz nie raz dzwonilam i pytalam bez konca ;-)
Ale teraz juz bedzie wszystko dla nastepnych pytajacych.

Dziekuje.
Agata
Awatar użytkownika
czeczu

Post autor: czeczu »

oczywiście nie ma najmniejszych problemów, jeżeli mieszkacie w krajach ościennych, ale nie stworzono specjalnych przepisów dla tak małego kraju jak Lux., więc dlatego czasem lepiej zadzwonić ;)

a kto pyta, ten nie błądzi <!> <!> <!>
Nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się hiszpańska inkwizycja!!!
ODPOWIEDZ