ILE LAT TRZEBA PRZEPRACOWAC W LUX ABY OTRZYMAĆ EMERYTURE?

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Awatar użytkownika
Didus

ILE LAT TRZEBA PRZEPRACOWAC W LUX ABY OTRZYMAĆ EMERYTURE?

Post autor: Didus »

Witam!
Mam pytanie jak w temacie ile trzeba legalnie przepracować w lux na całym etacie aby otrzymać emeryture i w jakim wieku się dostaje oraz w jakiej wysokości?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

slyszalem, ze 10. poszukam na stronie cmep.
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

zobacz tu

http://www.cpep.lu/pensions/pension_vie ... eneral.pdf

pisza 120 miesiecy, czyli 10 lat.
albano1947

Post autor: albano1947 »

Jezeli pracowales w zyciu 20 lat udokumentowane, i to nie musi byc tutaj. Masz prawo w Luksemburgu przy osiagnieciu 65 roku zycia do emerytury. 40 lat przepracowanych w Twoim zyciu to znaczy 40x12= 480 miesiecy udokumentowach placonych skladek na emeryture daje Tobie prawo do pelnej renty.. za kazdy rok mniej pracy /12 miesiecy/ odtracane jest 1/40. Mozna juz w 57 roku zycia przejsc na rente, w wypadku 40 lat udokumentowanej pracy i placonych skladek.

To tyle co wiem :)

Pozdrawiam
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior

Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
Awatar użytkownika
Didus

Post autor: Didus »

Dzięki wielkie za informacje!
Czyli min. 10 lat przepracowane w lux, ale jakie kwoty wchodzą w grę np. po tych 10 latach czy po 20? bo po 40 jak piszecie jest pełna emerytura, może jakiś przykład na konkretnej kwocie?
A jak wyglądać może sprawa w np. moim konkretnym przypadku, min 10 lat czystej udokumentowanej pracy w polsce może nawet trochę więcej, teraz chcę podjąć legalną pracę w lux, to ile musze przepracować aby coś otrzymać (oczywiście po 65 roku życia jak dobrze rozumię) i na ile mogę liczyć ? a jak zostaną potrakotowane moje lata pracy w polsce?
pozdrawiam
albano1947

Post autor: albano1947 »

Niestety tutaj niema konkretnych kwot pienieznych. Sa rozne wypracowane modele placy.. W wypadku dobrej placy to jest i lepsza emerytura,, Sa tylko tzw minimum dla wykwalifikowanych i niewykwlifikowanych. Jezeli cale Twoje aktywne zycie w zatrudnieniu 40 lat opiera sie na minimum .. Mozesz sobie samemu wyliczyc ile bedziesz mial na reke.. W tej sprawie dokladnych informacji udzielaja urzedy pracy ADEM. Wystarczy tez zadzwonic do sekretariatu w Gminie a i tam wskażą wlasciwe zrodlo dokladnych informacji.
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior

Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
ODPOWIEDZ