Witam.
Ciekaw jestem co sie dzieje z chwila otrzymania zgody na prowadzenie działalności w Luksemburgu. Czy otrzymanie zgody jest jednoznaczne z rozpoczęciem działalności?? Innymi słowy, czy dopiero po otrzymaniu takiego pozwolenia mozna sobie spokojnie zaplanowac kiedy uruchomi sie działalność?
Niezwykle trudno jest cos planowac, inwestowac jesli sie nie ma pewnosci co do pozwolenia, a z drugiej strony trudno jest rozpoczac z dnia na dzien, kiedy takie pozwolenie przyjdzie (bo to tez róznie z czasem pewnie bywa).
pozdrawiam
pozwolenie na firmę...
sprawy pozwolen na dzialalnosc gospodarcza rozpatruje odpowiednia komisja - najczesciej raz w miesiacu. Mozna sie latwo dowiedziec kiedy taka komisja obraduje.
Przed otrzymaniem pozwolenia nie radzilbym zadnych dzialan - groza kary, ale co duzo gorsze - za taka firma pociagnie sie od poczatku fama.
Spokojnie mozesz zalozyc, ze 2-3 misiace od zlozenia wniosku firma dostanie pozwolenie.
Wtedy tez proponuje rozpoczac dzialnosc.
Na rozpoczecie dzialalnosci po otrzymaniu pozwolenia masz 2 lata.
Przed otrzymaniem pozwolenia nie radzilbym zadnych dzialan - groza kary, ale co duzo gorsze - za taka firma pociagnie sie od poczatku fama.
Spokojnie mozesz zalozyc, ze 2-3 misiace od zlozenia wniosku firma dostanie pozwolenie.
Wtedy tez proponuje rozpoczac dzialnosc.
Na rozpoczecie dzialalnosci po otrzymaniu pozwolenia masz 2 lata.
Wielkie dzięki
A nie wiesz moze czy mozna starac sie o wiecej niz jedna profesję za jednym razem? Czy mozna w ogole miec firme, ktora zajmuje sie np. remontami i usługami kosmetycznymi (jesli oczywiscie ma sie kwalifikacje).
W Polsce mozna miec jedna firme rozszerzona o branze w sumie bez ograniczeń. Mogę naprawiać zamki, jak i szyć ubrania i pisać programy pod jednym szyldem jesli tylko mam ochotę.
Mam wrażenie jakby tu takiej możliwości nie było...
pozdrawiam
A nie wiesz moze czy mozna starac sie o wiecej niz jedna profesję za jednym razem? Czy mozna w ogole miec firme, ktora zajmuje sie np. remontami i usługami kosmetycznymi (jesli oczywiscie ma sie kwalifikacje).
W Polsce mozna miec jedna firme rozszerzona o branze w sumie bez ograniczeń. Mogę naprawiać zamki, jak i szyć ubrania i pisać programy pod jednym szyldem jesli tylko mam ochotę.
Mam wrażenie jakby tu takiej możliwości nie było...
pozdrawiam
Teoretycznie mozes.
Jesli np jestes dyplomowana kosmetyczka po technikum murarskim jednoczesnie.
Istnieje lista ok 350 zawodow wymagajacych autoryzacji. Inne zawody (poza wolnymi) w Lux nie istnieja. Wtedy bedziesz podlegac pod chambre de metiers.
Mozesz proponowac pod jednym szyldem wszystko na co dostaniezautoryzacje.
Ewentualnie mozesz zalozyc firme handlowa ( wtedy podlegajaca pod chambre de commerce) zatrudniajaca rzemieslnikow sprzedajacych swoje uslugi.
Jesli np jestes dyplomowana kosmetyczka po technikum murarskim jednoczesnie.
Istnieje lista ok 350 zawodow wymagajacych autoryzacji. Inne zawody (poza wolnymi) w Lux nie istnieja. Wtedy bedziesz podlegac pod chambre de metiers.
Mozesz proponowac pod jednym szyldem wszystko na co dostaniezautoryzacje.
Ewentualnie mozesz zalozyc firme handlowa ( wtedy podlegajaca pod chambre de commerce) zatrudniajaca rzemieslnikow sprzedajacych swoje uslugi.