Na prośbę znajomej, która dopiero przyjechała do Luksemburga umieszczam dwa pytania.
1. Czy jeżeli mąż pracuje w Luksemburgu (nie instytucje), to oprócz zasiłku na dzieci dostanie też coś na niepracującą żonę?
2. Potrzebna jest pomoc w nauce niemieckiego dla dziecka (6 klasa). Syn tej pani będzie musiał zdać we wrześniu egzamin ministerialny kwalifikujący go do odpowiedniej szkoły/klasy. Naukę należy rozpocząć natychmiast - okolice Schengen. Dobrze byłoby gdyby była to osoba po studiach lingwistycznych lub z bardzo dobrą znajomością zasad gramatyki, pisowni itp. Dzisiaj chłopak ma próbny egzamin, więc może będzie wiadomo na czym warto się skupić.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany nauczaniem, to podam telefon kontaktowy na priva i bedzie mógł się dowiedzieć wszystkich szczegółów.
zasiłek i pomoc w nauce niemieckiego
Danka , ja wiem tyle ze na zone (tylko dlatego ze nie pracuje) nie ma zasilkow ( ale moze malo wiem - jesli ktos wie lepiej to niech mnie poprawi ).
Jest allocation education przyznawany matkom ktore nie pracuja w wysokosci 480 Euro miesiecznie przez okres 2 lat.
Ale chyba dotyczy tylko przypadkow gdy dziecko sie wlasnie narodzi.
Jest allocation education przyznawany matkom ktore nie pracuja w wysokosci 480 Euro miesiecznie przez okres 2 lat.
Ale chyba dotyczy tylko przypadkow gdy dziecko sie wlasnie narodzi.