Rejestracja kontraktu antenuptial

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Awatar użytkownika
digilante

Rejestracja kontraktu antenuptial

Post autor: digilante »

Witam, slub nasz rejestrowalismy tutaj jak przyjechalem - oczywiscie, aby zona mogla tu tez byc, ale kompletnie zapomnielismy o naszym "antenuptial contract".

Czy ktos wie gdzie i jak to sie rejestruje i czy kontrakt bedzie pelnomocny?
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
panda

Post autor: panda »

digilante pisze:kompletnie zapomnielismy o naszym "antenuptial contract"
znaczy, zapomnieliście go zarejsetrować w Lux ? czy nie zawarliście w Cape Town ? <mrgreen> ... ok nie zauważyłem, odpowiedź jest w temacie ;)
Awatar użytkownika
digilante

Tak, kokntrakt jest, wszystko cacy, tylko chodzi aby go tu zarejestrowac.

Po prostu nie moge sobie wyobrazic, jak zona juz bedzie pracowala, i zachce sobie kupic samochod na przyklad, ze mialbym isc do banku podpisac "pozwolenie" na to. Oczywiscie decyzja bylaby podjeta razem w domu, ale dla mnie jest to ublizeniem dla zony jezeli jakis facet w banku by powiedzial "no tak, wszystko w pozadku, niech teraz chlop twoj przyjdzie aby ci to podpisac"...
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

kontraktu antenuptial
sory, nie pomoge, ale mam pytanie - a co to jest?.... <bezradny>
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

bamaza42 pisze:
kontraktu antenuptial
Po "polskiemu" to się potocznie intercyza nazywa.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Awatar użytkownika
bamaza42

a, intercyza...tak wlasnie myslalam...ale zeby tak sie od zony odcinac?.... :p
Awatar użytkownika
panda

wilqs72 pisze:
bamaza42 pisze:
kontraktu antenuptial
Po "polskiemu" to się potocznie intercyza nazywa.
a swoją drogą to ciekawe, bo w Polsce intercyzę spisuje się tylko wtedy gdy intencją małżonków jest zachowanie odrębności majatkowej, i temu ona służy. Z mocy prawa, z chwilą zawarcia małżeństwa małżonkowie mają wspólnotę majątkową i żaden odrębny dokument nie jest wymagany. Czyżby w RPA było inaczej ?
Awatar użytkownika
bamaza42

z tego co zrozumialam, digilante chodzi wlasnie o ta odrebnosc...co by np. w banku nie musial wyrazac zgody na wziecie przez zone kredytu (tak jest, a raczej bylo z 10 lat temu, bo teraz to nie wiem, w Polsce...)
asiunia

Post autor: asiunia »

panda pisze:Z mocy prawa, z chwilą zawarcia małżeństwa małżonkowie mają wspólnotę majątkową i żaden odrębny dokument nie jest wymagany.
Tu tez, ale oprocz tego dzieki intercyzie kazdy z malzonkow mimo wszystko bez pytania drugiej osoby moze sobie robic co chce. Tzn jak ja chce sobie kupic ferrari to sobie kupuje, naet go o tym nie informujac; moj maz nie odpowiada za moje dlugi itp. W przypadku rozwodu dlugi pozostaja tylko moje i ferrari tez;)) mimo iz ten "majatek" zostal nabyty podczs trwania malzenstwa.

Digi, robi sie to u notariusza.
Awatar użytkownika
digilante

Wlasnie o to chodzi Panda o ta "odrebnosc". Chodzi o to aby zona miala pelne uprawnienie robic co chce ze swoja kasa. To nie tylko chodzi o honor i rownosc w malzenstwie, ale gdyby mi cos odbilo w mozgu i zaczalbym wydawac tysiace w kasynie, to przynajmniej jej dobrobyt jest ochroniony, tak samo gdybym Cie przejechal na ulicy (aby nie!) to nie mozesz sie czepiac dobrobytu zony mojej, itd. To ma tez niektore pozytywne efekty jesli chodzi o podatki w niektorych panstwach.
Awatar użytkownika
digilante

Dzieki asiunia za info.
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

wydaje mi sie, ze trzeba z tym isc do rejenta.

co prawda intercyzy z zona nie podpisalem, ale w ktoryms momencie otrzymala immienna donacje, ktora na mocy specjalnej umowy rejentalnej, wciagnela do wspolnej, malzenskiej masy majatkowe. no i dopiero wtedy ja ukatrupilem. <oops>
Awatar użytkownika
panda

digilante pisze:To ma tez niektore pozytywne efekty jesli chodzi o podatki w niektorych panstwach.
zgodzę się, że zaletą intercyzy jest zabezpeczenie odpowiedzialności małżonkow poprzez ograniczenie ich zobowiązań do wysokości ich odrębnych wkładów majątkowych, ale co do korzyści fiskalnych, w Polsce np. intercyza uniemożliwia wspólne opodatkowanie przychodów małżonków, a zatem możliwośc skorzystania z dobrodziejstwa skali progresywnej, czyli niższych progów podatkowych. Czyżby w innych krajach było inaczej ? a może korzyści płyną z ulg w wybranych podatkach pośrednich ? Czy one jednak rekompensują straty na opodatkowaniu bezpośrednim ?
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
Awatar użytkownika
digilante

W RPA generalnie podatki sie placi takie same czy jest sie samym, czy zonatym / mezatka, czy intercyza czy nie. Ale na przyklad znizki "capital gains tax" ze sprzedazy nieruchomosci mozna tylko dostac na jedna nieruchomosc. Jezeli ja mam jedna w swoim imieniu, a zona druga w jej imieniu, to mozemy indywidualnie korzystac z tych znizek. Po drugie "wealth tax", jak sie ma intercyze, jest liczony od osoby, wiec zamiast placic za bogactwo miliona Euro przyposcmy, kazdy placi za pol miliona, co oczywiscie wychodzi taniej. Mozna tez robic roczne dary do malzonka. Wiec gdybym mial jakis lewy biznes, to co roku moglbym przelac kwote na konto zony, bez podatkow dla niej, i nikt jej juz tego nie zabierze jak mnie zlapia.

Nie zabardzo rozumiem co znaczy "dobrodziejstwa skali progresywnej" - to oksymoron w wielu panstwach <mrgreen> Jest lepiej jak kazdy malzonek placi sam swoje podatki, bez laczenia ich w jedna sume ktora jest opodatkowana na wyzszej skali. Jest to bardzo widoczne w krajach patriarchalnych gdzie kodeks opodatkowania jest tak skonstruowany ze lepiej aby kobita w domu siedziala i gotowala.
Awatar użytkownika
digilante

Dodam na przylkad: Do roku 1994 chyba, w RPA, mezata kobieta placila najwyzsze podatki. Jej dochody po prostu zostawaly dodawane do meza i on tylko robil zeznanie podatkowe, wiec w sumie placila za wszystkie dochody na maksymalej skali (wtedy to bylo chyba 49%). A jak byla intercyzja, to sama mogla placic za siebie, w normalnych skalach. Ok, teraz juz tego niema, ale w innych afrykanskich panstwach mysle ze jest, bo wszystkie mialy (i raczej dalej maja) te same prawa.
ODPOWIEDZ