Samochod z USA jezdzacy po Luxemburgu ?

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
dannyboy

Samochod z USA jezdzacy po Luxemburgu ?

Post autor: dannyboy »

Witam kochani, jestem tu nowy, a wkrotce dołączę do mieszkańców Luxa.

Mam pytanko. Posiadam samochód sprowadzony z USA. Samochód to Mazda produkowana w japonii, więc posiada już europejskie oswietlenie tj.:

- białe pozycyjne
- pomaranczowe niezintegrowane kierunkowskazy
- białe tylne cofania
- czerwone stopy

ale ma malutki wydawaloby sie kosmetyczny mankament jesli chodzi o ksenony, mianowicie te nie maja tzw. samopoziomowania, ktorego ponoc unia wymaga. W PL jezdze nim bez problemu i prezchodze badania techniczne tez bez grymasow, ale chcialem zapytac jak to jest w LUX ?

Czy badał ktoś samochod na stacjach diagnostycznych w LUX ? Czy panowie faktycznie zwracają uwagę na super szczególoki ? Czy ew. policja w Lux też jest w tym temacie super skrupulatna (choc nie wiem jak mozna sprawdzic autopoziomowanie Xenonow na postoju).

Dziękuję za wszelkie uwagi i rady od zmotoryzowanych w LUX. Pytam przede wszystkim pod kątem pozniejszego przerejestrowania pojazdu do LUX.

pozdrawiam serdecznie
Danny
gabrjel

Post autor: gabrjel »

Co o samo poziomowania w PL jest wymagane, ale to dla PL tak kosmiczna technologia że nikt o niej nie wie i mało kiedy są sprawdzane.... poza tym jeśli auto jest ma PL rejestrację to w sumie nie musisz się za wiele przejmować prze-rejestracją....
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
dannyboy

przed przerejestrowaniem nie mam sie co przejmowac, ale wolałbym się zastanowić na po przerejestrowaniu :) .... w lux są ze 3 stacje obsługi, więc dlatego zastanawiam się czy ktoś z uczestników forum miał z nimi do czynienia :) ...

a jak z policją ? jezdzi ktos amerykanskimi wozami po Lux ?

dzieki za kazdy odzew :)
gabrjel

Post autor: gabrjel »

jeżdzą, widziałem, ale nie Mazdami z XXI wieku :P

raczej V8 V10 3.0-5.0L typu Chrysler, Dodge it..
ale nie ma tego tak wiele jak np w Sztokholmie czy Berlinie
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
MaWi

Post autor: MaWi »

Powiem wiecej – jezdza nawet takimi niehomologowanymi – z zespolonym czerwonym swiatlem do wszystkiego z tylu. Na dodatek na lux-numerach, wiec nie mam pojecia jak oni to robia, ale zdarzaja sie takie auta w Lux (kilka dni temu widzialem np. na Nordstroosie taka furgonetke, bodajze Chryslera).
dannyboy

pewnie dojdzie do tego ze i ja będę szukał takiej "stacji" homologacyjnej ... szukam w Warszawie elektryka do prostego przerobienia pozycyjnych i jakos nie ma chętnych :)

mam pytanko Mawi ... czy zagladasz czasem na forum parkietu ? kojarze stamtad tego nicka ... oczywiscie teraz trend mamy taki jaki mamy :) ale w 2007 to jeszcze byly czasy na inwestowanie :)
ODPOWIEDZ