karta podatkowa

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Hanka1982

karta podatkowa

Post autor: Hanka1982 »

hej, potrzebuję kartę podatkową do podpisania umowy, gdzie się ją dostaje??? (mieszkam na rue de Hollerich niedaleko dworca). jest jedno miejsce dla wszystkich, czy zalezy gdzie sie mieszka, względnie pracuje???)
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Karta podatkowa na rok przychodzi poczta miedzy styczniem a marcem kazdego roku. Najlepiej zaczac poszukiwanie karty w swojej "commune" - w Twoim wypadku to chyba administracja na Place Hamilius (ale cos mowili ze maja sie przeprowadzac... juz dawno tam nie bylem). Albo oni to Ci zorganizuja, albo jezeli jest jakis wiekszy problem to oni przynajmniej beda wiedzieli dokladnie gdzie i do kogo isc.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
mmm191

Post autor: mmm191 »

można wziąć z Hamiliusa, trzeba mieć tylko dowód tozsamości
Pozdrawiam
mmm191
ania_411

Post autor: ania_411 »

ja także do podpisania umowy potrzebowałam karte podatkową ale żeby ją dostać musiałam się tu zameldować w gminie. żeby zameldować sie w gminie potrzebowałam natomiast umowę o prace :) błędne koło ;) na szczęście pracodawca był bardzo ugodowy i poczekał kilka tygodni. kilka tygodni bo tyle trwało zameldowanie ponieważ do niego potrzebowalam wymeldowanie z polski <evil>
ale w koncu zaraz w ten sam dzien przy zameldowaniu otrzymałam karte podatkowa bez problemu ;)
a może ktoś mi wytłumaczy co to i po co to <?>
misio

Post autor: misio »

A zeby bylo ciekawie to karte podatkowa maja prawo ogladac tylko 3 strony:

1. Ty;
2. Panstwo - organ wydajacy;
3. Pracodawca.

Ewentualnie osoba wypelniajaca ci podatki :)

Informacje zawarte w niej (nawet grupa podatkowa) maja charakter poufny.
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Ania, kartka podatkowa zawiera Twoje namiary i dane podatkowe, jak grupa podatkowa, sumy ktore mozna odliczyc od podatkow, itd. Kartke daje sie do pracodawcy, i on z tego wie ile ma Ci placic a ile brac na podatki. Na koniec roku on kartke wypelnia, wpisujac ile Ci zaplacil, itd. Ty wtedy mozesz kartke zachowac jako dowod, lub wyslac ja do panstwa razem z innymi certyfikatami sum ktorych mozna odjac od podatkow, aby Ci cos tam zwrocili.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

ania_411 pisze:kilka tygodni bo tyle trwało zameldowanie ponieważ do niego potrzebowalam wymeldowanie z polski <evil>
A dlaczego było potrzebne wymeldowanie z Polski?
annika

Post autor: annika »

No wlasnie to akurat ciekawe - tzn. dlaczego potrzebowalas wymeldowania z Polski.

Ja go nie potrzebowalam (2 lata temu) i z tego co wiem, inne osoby tez nie. Jest to zawsze wymagane dla osob pochodzacych z Belgii, Niemiec i Francji, tak aby byla jasnosc ze nie mieszkaja juz w okolicznych gminach tych panstw, tylko sie faktycznie przeniosly do Luxa.

Ale tak czy inaczej dla jasnosci Twojej sytuacji podatkowej lepiej sie z Polski wymeldowac. Wiec nie ma tego zlego, co by na dobre... itd. itp.
ania_411

Post autor: ania_411 »

wymeldowanie z polski było konieczne bo tak uznała pani w gminie tu, gdzie chcialam się zameldować. nie pomogły tłumaczenia że jesteśmy członkami UE i że mam prawo do zameldowania w dwóch krajach jednocześnie (takie informacje uzyskałam w konsulacie). pani w gminie uparła sie jak osiołek <evil> nie i już <roll>
ODPOWIEDZ