Roberto pisze:Hej gabriel,
czy Ty sie dogadujesz po francusku z tym wlascicielem domu?
z tego co piszesz to on jest fajny gosc tylko klopoty ma z gmina,
Co Szwecji to z mieszkaniami znam temat zwłaszcza 10 pośredników i temat dotarcia do "prawdziwego" właściciela.
Co o tego gościa to trochę kosmita - bo portugalec, gada po luxmebursku, angielsku, niemiecku, portugalsku, francusku i ostatnio jeszcze wyskoczył mi z "Dziań dobry" moze to dlatego że ma żonę rosjankę
a co do dogadywania się, w pracy mam inglisz, ale francuski sie przydaje - uczyłem się go 7 lat temu jeszcze w liceum i nawet maturę na 5 zdałem
![:)](images/smilies/icon_smile.gif)
ale brak praktyki i teraz gderam ale z uporem maniaka staram się go ćwiczyć i przy najbliższej okazji przywiozę sobie podręczniki... z PL, a Niemiecki jakoś sprecham bo tez gdzies się go tam w przeszłości uczyłem - rozumiem 80% ale coś powiedzieć to nie za bardzo ale mam w planach nadrobić zaległości
w końcu w Europie znając EN,DE,FR dogadasz się wszędzie
- no może poza Finlandią
a co do nie rodowitych mieszkańców to byc może i Szwedzki po pratykujesz... w pracy mam Islandczyka, Szwedkę i Finlandię (cholera jak mi sie fajnie powiedziało)...
myślę że jak komuś obiecasz z 2-3L Mintu to ktoś z forum na pewno Ci pomoże w dogadaniu się jeśli chodzi o konkrety - co do tego gościa Joakima mogę dać Ci namiary - 3 miesiące nie musisz się rejestrować nigdzie i to twój czas na znalezienie czegoś.. tutaj lokalnie - jeszcze zależy jaki jest Twój stan osobowy - tzn szukasz studia, mieszkania czy domku...
a co do ludzi lux są bardzo flexible (jak to w PL ?) i jak bamaza pisała umowe w ingliszu bez problemu dostaniesz - zaobserwowałem przy szukaniu chaty że jak przekonają się do Ciebie (żeś miły gość i masz dobrą robotę za dobrą kasę) to wszystko załatwią jak będziesz chciał - no ja od początku zażądałem wymiany zamków - kupiłem zamek kasę mi oddano