biurokracja na starcie
biurokracja na starcie
hej, przyjezdzam do Luxa 1.04., bede dopiero ubiegac sie o praktyki jako tlumacz. na poczatek (jakies 4-6 m-cy) zalatwilam sobie prace w restauracji (mejlowo i tel.-raczej pewne). potrzebuje wskazowek, co i jak po kolei: z zameldowaniem (czy potrzebuje do tego umowy o wynajem pokoju? czy moze byl potwierdzenie od glownego wynajmujacego?), nastepnie formalnosci zwiazane z praca (karta podatkowa itd.).bede wdzieczna za odpowiedz:-)
Może najpierw przeczytaj tu http://www.polska.lu/informatorium/jedziemy.html o dokumentach, a jak jeszcze będziesz miała pytania to pytaj
Danka
udalo mi sie na szybko znalezc tylko jedna gmine luksemburska z informacjami po niemiecku...
Nawet gmina, do ktorej nalezy Wasserbillig, w ktorej praktycznie nikt sam z siebie nie mowi po francusku, ma oficjalna strone po francusku, dziwny jest ten kraj doprawdy, ale ja dzis nie o tym
Otoz na strone tej niemieckojezycznej gminy jest napisane, ze "umowy najmu wymaga sie tylko w szczeolnych przypadkach"
(In besonderen Fällen wird der Mietvertrag benötigt",
Nawet gmina, do ktorej nalezy Wasserbillig, w ktorej praktycznie nikt sam z siebie nie mowi po francusku, ma oficjalna strone po francusku, dziwny jest ten kraj doprawdy, ale ja dzis nie o tym
Otoz na strone tej niemieckojezycznej gminy jest napisane, ze "umowy najmu wymaga sie tylko w szczeolnych przypadkach"
(In besonderen Fällen wird der Mietvertrag benötigt",
@ Krzys – wiesz co... tlumaczac bylego "na nasze" – gdyby to on mial sie meldowac na Hamiliusie (czego z rozkosza NIE musi robic), to po prostu odmowilby okazania umowy najmu i "co by mi pani zrobila"?
@ byly – czyli, ze moge tak po prostu pojechac sobie pociagiem do Trewiru i zameldowac sie pod dowolnym adresem, chocby na Luxemburgerstr. 157, po to by na przyklad czerpac korzysci z bycia rezydentem niemieckim (o ile takie korzysci istnieja, ma sie rozumiec...) ? To jest ciekawa koncepcja i nie to, zebym mial jakis szczwany plan, ale kto wie – moze sie ta informacja komus jednak przydac <mrgreen>
@ byly – czyli, ze moge tak po prostu pojechac sobie pociagiem do Trewiru i zameldowac sie pod dowolnym adresem, chocby na Luxemburgerstr. 157, po to by na przyklad czerpac korzysci z bycia rezydentem niemieckim (o ile takie korzysci istnieja, ma sie rozumiec...) ? To jest ciekawa koncepcja i nie to, zebym mial jakis szczwany plan, ale kto wie – moze sie ta informacja komus jednak przydac <mrgreen>
nie wiem jak jest na hamiliusie, znalazlem tylko takie info na stronie jakiejs tam luxemburskiej komuny (nawet nie wiem gdzíe ona jest)
http://www.heiderscheid.lu/egocms/conte ... _6960.html
In besonderen Fällen wird ein Mitvertrag oder gleichwertiges verlangt.
Le cas échéant la commune demande la présentation d'un contrat de bail ou d'une pièce analogue.
Co do drugiego pytania Mawi: nie nalezy mylic "prawa do pobytu" z "zameldowaniem" w biurze ewidencji ludnosci.
Nie mam pojecia, czy mozesz z polskim paszportem tak sobie przyjsc i sie zameldowac na Luxemburger str. 152, ale wiem, za jako osoba legitymujac sie rowniez niemieckim dowodem osobistym, nie musialem pokazywac absolutnie niczego przy zameldowaniu (oprocz wlasnie owego dowodu osobistego). Kiedys bylo inaczej; trzeba bylo rzeczywiscie miec umowe najmu albo podpis wlasciciela mieszkania, ale od dobrych kilku lat we wszystkich miastach, w ktorych przebywalem, wymog ten zostal zniesiony. I widac swiat sie nie zawalil.
Sa przeciez panstwa w Europie, w ktorych nie ma ani dowodow osobistych ani w ogle zadnego zameldowania
http://www.heiderscheid.lu/egocms/conte ... _6960.html
In besonderen Fällen wird ein Mitvertrag oder gleichwertiges verlangt.
Le cas échéant la commune demande la présentation d'un contrat de bail ou d'une pièce analogue.
Co do drugiego pytania Mawi: nie nalezy mylic "prawa do pobytu" z "zameldowaniem" w biurze ewidencji ludnosci.
Nie mam pojecia, czy mozesz z polskim paszportem tak sobie przyjsc i sie zameldowac na Luxemburger str. 152, ale wiem, za jako osoba legitymujac sie rowniez niemieckim dowodem osobistym, nie musialem pokazywac absolutnie niczego przy zameldowaniu (oprocz wlasnie owego dowodu osobistego). Kiedys bylo inaczej; trzeba bylo rzeczywiscie miec umowe najmu albo podpis wlasciciela mieszkania, ale od dobrych kilku lat we wszystkich miastach, w ktorych przebywalem, wymog ten zostal zniesiony. I widac swiat sie nie zawalil.
Sa przeciez panstwa w Europie, w ktorych nie ma ani dowodow osobistych ani w ogle zadnego zameldowania
Ostatnio zmieniony 06-02-2008, 22:19 przez byly, łącznie zmieniany 1 raz.
nie bylbym pewny, bo zameldowanie nie ma - jak mowie - nic wspolnego z prawem do pobytu,ktorym zajmuje sie z reguly inny wydzial urzedu miasta
na ww stronie luksemburskiej ifnormacja o tym, ze umowy najmu wymaga sie w sytuacjach szczegolnych, dotyczy wyraznie obcokrajowcow, ale byc moze co gmina to obyczaj
na ww stronie luksemburskiej ifnormacja o tym, ze umowy najmu wymaga sie w sytuacjach szczegolnych, dotyczy wyraznie obcokrajowcow, ale byc moze co gmina to obyczaj
Byly, i tu w pelni potwierdzam to, co napisales – "przegryzlem" sie w Luxie przez 4 gminy w ciagu 5 lat i zdecydowanie jest wlasnie tak – co gmina to inne prawo. Przy zachowaniu jakiejs tam ogolnej synchronizacji z prawem powszechnym, w sytuacjach konkretnych szczegolowe rozwiazania w kazdej gminie moga byc zupelnie inne.byly pisze:ale byc moze co gmina to obyczaj
generalnie i na logike, i tak jest tez w miescie Luksemburgu i w Dudelange (z mojego doswiadczenia) :
- trzeba podac (i udokumentowac) zrodlo utrzymania, i
- podstawe do zameldowania sie pod danym adresem (umowe kupna nieruchomosci, umowe najmu, przyjsc z wlascicielem lub z osoba juz zameldowana pod tym adresem)
- trzeba podac (i udokumentowac) zrodlo utrzymania, i
- podstawe do zameldowania sie pod danym adresem (umowe kupna nieruchomosci, umowe najmu, przyjsc z wlascicielem lub z osoba juz zameldowana pod tym adresem)