czy jest możliwe ubieganie się o zwrot podatku "bykoweg

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
MariuszC

czy jest możliwe ubieganie się o zwrot podatku "bykoweg

Post autor: MariuszC »

Witam,
pracuję w firmie Luxemburskiej, natomiast moja Żona z dzieckiem mieszkają w Polsce, Żona pracuje w Polsce. Dowiadywałem się u pracodawcy, że gdybyśmy mieszkali razem tu, to płaciłbym znacznie mniejszy podatek - byłaby większa liczba osób na utrzymaniu we wspólnym gospodarstwie domowym czy coś w tym rodzaju (bo Żona by tu nie pracowała od razu po przyjeździe). Z tego wynika iż mimo że jestem żonaty i w dokumentach podaję taki stan, płacę podatek jakbym był kawalerem choć może niezupełnie taki. Czy jest możliwość i sens ubiegania się o zwrot części podatku z tytułu stanu cywilnego np przez samodzielne rozliczanie się (bardziej przez jakieś biuro) z tutejszym urzędem skarbowym??

Pozdrawiam
Mariusz
madziara

Post autor: madziara »

Wydaje mi sie, ze jezeli Twoja zona mieszka w Polsce i nie jest tutaj zarejestrowana, to mozesz nie miec szans na zwrot podatku. Urzad podatkowy uzyskuje informacje nt. wszystkich podatnikow z biur komunalnych i jezeli Twoja rodzina nie jest tutaj zarejestrowana, to wedlug informacji posiadanych przez urzad oficjalnie jej nie masz...
Awatar użytkownika
dasty

Post autor: dasty »

jestes zatrudniony w Luksemburgu, a zona z dzieckiem w Polsce :

1). zona pracuje -> jestes traktowany jako zyjacy w separacji i dostajesz 1sza grupe podatkowa = 30 % podatku dochodowego. W tym przypadku mozesz prosic o odliczenie sumy ryczaltowej na dziecko od podatku (ok. 300 i pare euro miesiecznie = ok. 3700 euro rocznie) lub przedstawic dowody przelewow bankowych do Polski. Popros w urzedzie miasta/gminy (lub w urzedzie podatkowym) o formularz o wpisanie zony i dziecka). Zalatwienia (i szersze informacje) w terytorialnie przynaleznym urzedzie podatkowym.

2. zona nie pracuje -> dostales w ostatnich dniach karte podatkowa z urzedu miasta/gminy. Popros w tym urzedzie o formularz na nadanie drugiej grupy podatkowej (wpisanie zony i dzieci) - przy drugiej grupie podatkowej, podatek wynosi 12%

Do konca 2007 roku przy dwojce dzieci (czasami juz przy jednym jesli zarobki byly niskie) nie placilo sie podatku dochodowego. Obecnie kazdy bedzie placil podatek a kwota wplaconego podatku bedzie rekompensowana przez jednorazowy (w tym roku) zasilek na dziecko (-> patrz informacje redakcji forum)
http://www.impotsdirects.public.lu/doss ... index.html
ODPOWIEDZ