zasilek rodzinny na dziecko

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Awatar użytkownika
renatakarger

Post autor: renatakarger »

Witam czy moze ktos sie orjentuje jak zalatwic zasilek rodzinny na dziecko. Od roku pracuje legalnie w luksemburgu corka wraz z ojcem mieszkaja w Polsce.Ojciec dziecka pracuje w Polsce i nie pobiera zasilku.normalnie w Polsce nie nalezy nam sie zasilek bo przekraczamy kryterium dochodowe.od czego zaczac?jakie dokumenty i gdzie wysylac?Prosze o informacje wszystkie osoby ktore przez to przechodzily i ktore moga mi pomoc.Pozdrawiam
asiunia

Post autor: asiunia »

Chyba wystarczy wypelnic ten wniosek:
http://www.cnpf.lu/Pdf/DemAllFamAll.pdf

A szczegoly doczytaj tu:
http://www.cnpf.lu/
MaWi

Post autor: MaWi »

Ja slyszalem, ze zasilek na dziecko mozna dostac pod warunkiem, ze dziecko jest formalnie zameldowane w Luksemburgu. Ale moze zle slyszalem <roll>
Awatar użytkownika
jeremijo

Post autor: jeremijo »

niewiem jak to sie zalatwia ale wiem na sto procent ze sie nalezy mimo ze mieszkaja w polsce wiem tylko ze potrzebne jest zaswiadczenie ze od kiedy nie pobiera sie zasilku i w jakiej kwocie sie pobieralo za ostatni rok , akty urodzenia , akt malzenski i to raczej wszystko bo dokladnie nie pamietam
<oops> <oops> <oops>
jeremijo
Awatar użytkownika
jeremijo

a jeszcze jedno to wazne zluz czym predzej deklaracje a reszte dokumetow mozesz tostarczyc pozniej to dostaniesz wyrownanie z data zlozenia deklaracji bo to trwa dos dlugo cochwile jakies zaswiadczenie ale w sumie sie polaca powodzenia
<oops> <oops> <oops>
jeremijo
Olek

Post autor: Olek »

Czesc,

"frontalier" ma dziecko zameldowane za granica i dostaje zasilek rodzinny, wiec chyba jest to samo dla Polakow...

Olek
Awatar użytkownika
renatakarger

dziekuje wszystkim za pomoc ale w dalszym ciagu nie wiem od czego zaczac czy od wyslania dokumentow do Polski czy tutaj?Akt urodzenia dziecka i inne dokumenty musze przetlumaczyc czy moga byc w jezyku polskim?
klodetta

Post autor: klodetta »

Jesli pracujesz w instytucjach europejskich i pobierasz tzw. dependent child allowance to ten zasilek Ci nie przysluguje, tak przynajmniej mnie poinformowanie w CNPF.
A co do tłumaczenia dokumentów to ja im skladałam oryginal wraz z tłumaczeniem przysięgłym
Awatar użytkownika
renatakarger

nie pracuje w instytucjach europejskich pracuje w restauracji dzieki
Awatar użytkownika
jeremijo

zacznij tutaj najlepiej osobiście przy okazji dowiesz się co ci dokładnie potrzeba i jedzi najlepiej rano bo mają krótkie godziny urzędowania , bo jak już pisałam liczy sie data złożenia i powoli uzupełniasz resztę , aktów nie tłumaczyłam tylko zaświadczenia
jeremijo
Awatar użytkownika
dasty

Post autor: dasty »

Niezaleznie gdzie dziecko mieszka (w Luksemburgu lub nie, z rodzicami lub nie) zasilek rodzinny sie nalezy gdy jeden z rodzicow pracuje w Luksemburgu. Nie ma znaczenia czy zasilek jest w Polsce pobierany czy nie - w przypadku, gdy zasilek jest pobierany w Polsce, otrzymuje sie roznice : zasilek luksemburski (od 150 do 250 euro) - zasilek polski (63 zl = env. 17 euro). Pieniadze sa przesylane na konto opiekuna dziecka (na adres gdzie jest dziecko)
Caisse Nationale de Prestations Familiales znajduje sie przy 1a boulevard Prince Henri - tam nalezy pobrac druki : podanie + druk E401 + eventualnie inne, np. jesli wspolmazonek nie pracuje.
Teraz sa dwie drogi zalatwiania
1. Oficjalna : Pobrane papiery wypelnia sie i sklada sie je w Urzedzie Marszalkowskim dla adresu zamieszkania dziecka. Procedura trwa kilka miesiecy. urzad marszalkowski przesyla niekompletne papiery do Luksemburga (w 99% zapominaja dolaczyc akt urodzenia dziecka, akt malzenstwa rodzicow, zaswiadczenie o pobieranych zasilkach, ...), oczywiscie w jezyku polskim, i
CNPF odsyla je pententowi, bo nic z tego nie rozumie i petent jedzie do Polski reklamowac i kolomyja zaczyna sie od nowa ...
2. tak jak bylo dawniej, zanim Polska wlaczyla sie w ten cykl, czyli :
pobiera sie papiery - formularze sa w j. niemieckim lub francuskim
wypelnic, podbic w urzedzie gminy (Luxemb.) miejsca zamieszkania
tam gdzie pisze, ze ma podbic Osrodek Pomocy spolecznej (PL) czy pobiera, czy nie zasilki w PL (- teraz kieruja Osr. Pomocy Spol. do urzedow marszalkowskich)
uprosic zaswiadczenie, ze pobiera zasilek, lub ze nie pobiera zasilku.
Gdy pobiera zasilek, to dalej droga jest prosta, przetlumaczyc zaswiadczenie i zlozyc w Luksemburgu.
W przypadku gdy nie pobiera zasilku, (zaczyna sie droga pod gorke), NIEZBEDNA JEST MOTYWACJA : DLACZEGO ?
Jesli ktos pracuje za granica, to jest jasne, ze ma dochod na osobe w rodzinie wiekszy niz 504 zl, wiec wg praw polskich zasilek rodzinny sie nie nalezy. Wtedy informuje sie pententa, by nie skladal podania o zasilek, bo mu sie nie nalezy, ale gdy petent chce zaswiadczenie, dlaczego mu sie nalezy, osrodki wydaja zaswiadczenie, ze mu sie "nie nalezy, bo nie zlozyl podania o zasilek". Takiego zaswiadczenia nie respektuje ani Luksemburg, ani Francja, ani zaden inny kraj, gdyz wychodza z zalozenia, ze przede wszystkim Polska powinna placic swoim dzieciom zasilki, a oni doplaca reszte.
Pozostaje uproszenie, zeby zechcieli wpisac w zaswiadczeniu, ze sie nie nalezy, lub zeby chociaz dali zlotowke.
polskie urzedy nie chca pisac, ze petentowi sie nie nalezy (nie wiem dlaczego, ale slyszalam od ludzi, ze osrodkom nie wolno tego pisac)
Powodzenia :)
werusiaxxx

Post autor: werusiaxxx »

Chciałabym się dowiedzieć o rodzinne na dziecko.Od ok. 2-óch lat pracuję w Luksemburgu i od tego czasu dostaję rodzinne stamtąd na 16-letnią córkę.W tym roku idzie ona do liceum,będzie dojeżdżała ok.35 km. Moje pytanie brzmi: czy w Luksemburgu jest tak,że gdy dziecko rozpoczyna wyższy szczebel nauki,to przysługuje mu również wyższe rodzinne? Jeśli tak,to czy dojazdy mają też w tym jakiś udział?
Pytam,bo chciałabym się dowiedzieć,czy jest sens zbierać z nowej szkoły wszystkie potrzebne oświadczenia o rozpoczęciu przez córkę nowego etapu nauki... <?>
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

Co do zasilku to na 95% nie ma zmiany, ale niektore gminy dla uczniow szkol licealnych daja dodatkowe stypendia na podstawie wynikow za poprzedni rok. Kwot nie znam. Trzeba sie dowiedziec w gminie w kotrej sie mieszka. Oprocz tego gminy dofinansowuja tez bilety dla swoich licelistow.
pozdrawiam :)
dag
adit

Post autor: adit »

Uzyskanie zasiłku rodzinnego wymaga "kilku" papierków: formularz, akt urodzenia, ślubu, numer konta i zaświadczenie o wysokości lub nie otrzymywaniu takiego zasiłku w Polsce.

Niestety uzyskanie takiego zaświadczenia w przypadku nie otrzymywania zasiłku wygląda tak jak pisze Dusty. Jak się zgłosisz do MOPSu to napiszą Ci, że nie otrzymujesz zasiłku bo się po niego nie zgłosiłeś, zamiast napisać że Ci się nie należy (zgodnie z kryterium dochodowym: http://pomocspoleczna.ngo.pl/x/121990).

Kilka pytań:
1. Czy ktoś może "obszedł" problem z uzyskaniem zaświadczenia o nieotrzymywaniu?
2. Czy ktoś i z jakim skutkiem próbował przedstawić w urzędzie CNPF "interpretację prawną" (od prawnika/z konsulatu), która stwierdza, że "zasiłek rodzinny zostanie przyznany, jeśli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę albo dochód osoby uczącej się nie przekracza kwoty 504 zł."?
3. Czy ktoś próbował złożyć w MOPSie wniosek (przekraczając kryterium dochodowe) i jaką otrzymał odpowiedź? Jak było uzasadnione takie odrzucenie wniosku?
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Żaden obeznany użytkownik nie ma ochoty od tygodnia poradzić nowemu użytkownikowi a doradzają tylko "złodziejom" co kradną tytuły wątków....

Widać ze złodziejstwo bardziej się opłaca niż uczciwość to normalka ...
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
ODPOWIEDZ