Przeglad techniczny samochodu - czym sie rozni?
Przeglad techniczny samochodu - czym sie rozni?
Dzien dobry.
Chcialbym przerejestrowac samochod z PL do Lux. Formalnosci mniej wiecej znam, ale mam pytanie odnosnie przegladu technicznego.
Samochod ma pare lat, zawsze bez problemow przechodzil wszelkie kontrole, ale podobno w lux przeglad jest duzo bardziej restrykcyjny.
Poniewaz jak co roku bede oddawal samochod do przegladu w Polsce, u sprawdzonego mechanika, to pytanie: czy jest cos na co powinien zwrocic uwage , czym sie rozni przeglad tutaj od tego w Polsce?
Chcialbym przerejestrowac samochod z PL do Lux. Formalnosci mniej wiecej znam, ale mam pytanie odnosnie przegladu technicznego.
Samochod ma pare lat, zawsze bez problemow przechodzil wszelkie kontrole, ale podobno w lux przeglad jest duzo bardziej restrykcyjny.
Poniewaz jak co roku bede oddawal samochod do przegladu w Polsce, u sprawdzonego mechanika, to pytanie: czy jest cos na co powinien zwrocic uwage , czym sie rozni przeglad tutaj od tego w Polsce?
Re: Przeglad techniczny samochodu - czym sie rozni?
wszystkie elementy zawieszenia plus wycieki sprawdzaja dokładnie. najlepiej (o ile nie jest to wymog nie pamietam) wszystkie cztery opony tego samego typu - czyli firma i model ( nie że wszystkie letnie np) felgi najlepiej orginalne jak nie to jakies swiadectwo homologacji na ten model samochodu z atestem TUV. ramka na rejestracje ma miec zółtą obwódke. ustawienie swiatel, czystosc spalin, nic nie wiazane na drut ani na sznurek:)
Bardzo dziekuje. Jakis czas temu gdzies czytalem ze opony zeby byc uznane w Lux za caloroczne musza mies konkretne oznaczenie, tylko nie moge nigdzie znalezc jakie. No I nie wiem na ile informacje te sa aktualne. Czy ktos moze wie jakie wymagania musza splenic opony zeby w zimie nie dostac mandatu?
Bardzo dziekuje. Jakis czas temu gdzies czytalem ze opony zeby byc uznane w Lux za caloroczne musza mies konkretne oznaczenie, tylko nie moge nigdzie znalezc jakie. No I nie wiem na ile informacje te sa aktualne. Czy ktos moze wie jakie wymagania musza splenic opony zeby w zimie nie dostac mandatu?
Zimowki musza miec jeden z nastepujacych oznakowan: M.S.-, M+S-, M&S-oznakowanie albo symbol gorki badz sniezynki.
Tu mozesz poczytac dokladniej:
http://www.guichet.public.lu/citoyens/d ... index.html
Co to tego, co JarsoN napisal - na stronie acl.lu, pisza co innego, mianowicie, ze opony tego samego typu, oznacza jedynie, ze musza to byc albo opony letnie, albo opony zimowe, albo opony caloroczne. Dalej, ze nie musza byc to opony tego samego producenta.
Lecz, ze wzgledow bezpieczenstwa zalecja na jednej osi opony tego samego producenta, o tym samym profilu i tego samego wieku.
Tutaj:
"WAS STEHT IM GESETZ?
Alle Reifen, die am Fahrzeug montiert sind, müssen vom gleichen Reifentyp sein, also entweder Sommer- oder Winter- oder Ganzjahresreifen. Reifen, die auf Doppelräder aufgezogen sind, müssen zudem denselben Außendurchmesser haben. Die luxemburgische Straßenverkehrsordnung untersagt nicht, dass die Reifen von unterschiedlichen Herstellern stammen. Allerdings wird aus Sicherheitsgründen empfohlen, dass beide Reifen einer Achse derselben Marke, desselben Profils und desselben Alters sind."
https://www.acl.lu/Le-Club/Young-ACL/Le ... lang=de-de
Tu mozesz poczytac dokladniej:
http://www.guichet.public.lu/citoyens/d ... index.html
Co to tego, co JarsoN napisal - na stronie acl.lu, pisza co innego, mianowicie, ze opony tego samego typu, oznacza jedynie, ze musza to byc albo opony letnie, albo opony zimowe, albo opony caloroczne. Dalej, ze nie musza byc to opony tego samego producenta.
Lecz, ze wzgledow bezpieczenstwa zalecja na jednej osi opony tego samego producenta, o tym samym profilu i tego samego wieku.
Tutaj:
"WAS STEHT IM GESETZ?
Alle Reifen, die am Fahrzeug montiert sind, müssen vom gleichen Reifentyp sein, also entweder Sommer- oder Winter- oder Ganzjahresreifen. Reifen, die auf Doppelräder aufgezogen sind, müssen zudem denselben Außendurchmesser haben. Die luxemburgische Straßenverkehrsordnung untersagt nicht, dass die Reifen von unterschiedlichen Herstellern stammen. Allerdings wird aus Sicherheitsgründen empfohlen, dass beide Reifen einer Achse derselben Marke, desselben Profils und desselben Alters sind."
https://www.acl.lu/Le-Club/Young-ACL/Le ... lang=de-de
czy ja dobrze rozumiem ten link ktory podales, opony caloroczne musza mies oznaczenie M&S ALBO oznaczenie platka sniegu/gorki ?
Pare detali, na ktore, byc moze w Polsce zwraca sie mniej uwagi, ale tutaj groza "oblaniem".
1. Brak plynu w spryskiwaczu
2. Zuzyte wycieraczki
3. Brak ochronnej kamizelki w kabinie (najlepiej pod fotelem kierowcy).
4. Brak trojkata ostrzegawczego
5. Wycieki olejow lub plynow.
M+S nie oznacza opony całorocznej!! ja mam Letnie z takim oznaczeniem i zimowe tez z takim oznaczeniem w LR musi byc napisan all season albo odpowiednie oznaczenia graficzne w zaleznosci od producenta Gorka i snizynki to opona zimowa
i ztego co widze na ulicach rzadko kto ma na drugiej osi inny model opon dlatego wnioskuje że na przegladach lepiej miec na wszystkich kolach ten sam model opony w dobrym stanie..
No to już się pogubiłem. To na oponie całorocznej ma być oznaczenie all season i to wystarczy?
MS to tylko oznaczenie ze opona ma bieznik zblizony do opon AT czyli wieksze klocki glebszy bieznik Ja mam goodyear Wrangler HP all weather M+S byłem pewny ze to całoroczna jednak na stronie producenta jest wyraznie oznaczona jako opona LETNIA. najlepiej sprawdz na stronie producenta, roznica miedzy wielosezonowka a zimowa - ma o wiele mnie lamelek letnia wogole ich nie ma. Przyklad oznaczenia wielosezonowej to sniezynka obok chmura z deszcze i obok slonce albo napis: all season