Samochód z LUX do PL

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
batilux

Samochód z LUX do PL

Post autor: batilux »

Czy ktoś może mi poradzić jak to się odbywa proceduralnie...?

Chciałbym swoje auto (zarejestrowane w Luksemburgu) wywieźć do Polski i tam zarejestrować.
Czy na początek muszę je wyrejestrować w Luksemburgu aby zarejestrować je w Polsce?

Czy mogę jechać do Polski, zarejestrować je tam a Polski urząd poinformuje Luksemburski?
Czy muszę obowiązkowo na początek wyrejestrować je z Luksemburga?

Co z winietą fiskalną, czy też ją trzeba odesłać?

Może ktoś przechodził tę procedurę?

Dziękuję za info.
MaWi

Re: Samochód z LUX do PL

Post autor: MaWi »

Moge odpowiedziec na ostatnie pytanie - winiete odsylasz, jesli chcesz otrzymac zwrot zaplaconego podatku. Zwrot zostanie wyliczony do konca waznosci winiety, ale jest jakas tam kwota minimalna, ponizej ktorej zwracac nie beda. Wszystko to zreszta jest zdaje sie napisane na samej winiecie. Tam tez na pewno znajduje sie miejsce, w ktorym wpisujesz nr konta, na ktory chcesz otrzymac zwrot kasy za zwrot winiety.

Aha, no tylko kolejnosc jest taka, ze najpierw trzeba wyrejestrowac samochod, a dopiero potem odsylac winiete. Nie zaplaca ci, jesli nie beda mieli potwierdzenia z Sandweilera, ze samochod zostal wyrejestrowany.

Co do natomiast kolejnosci, to nie wiem czy najpierw wyrejestrowac w L a potem rejestrowac w PL, ale na logike w PL nie powinni dac ci zarejestrowac auta, na ktore nie masz kwitu, ze zostalo wyrejestrowane w kraju pochodzenia. Oczywiscie z wyrejestrowanym autem nie przejedziesz z L do PL. Jesli nie chcesz ponosic kosztow transportu auta laweta (wzglednie oplat zwiazanych z tymczasowa rejestracja), to chyba najlepiej jest pojechac do PL tym autem, tam postawic je na kilka dni, wrocic z papierami do LU, tu wyrejestrowac auto, po czym z kwitem z L, ze auto zostalo wyrejestrowane, pojechac do PL i tam je zarejestrowac.
IronBone

Post autor: IronBone »

Nie wiem czy to odpowie na Twoje pytanie do końca, a jeśli nie, to się przyda komuś innemu.

Ja właśnie wywoziłem samochód do Polski, przy czym miałem zamiar oddać go bratu, no i właśnie mój brat mił go w Polsce zarejestrować.

1. (to wprawdzie nie dotyczy Ciebie ale może będzie dla innych interesujące). Gdyby mój brat był na miejscu, to moglibyśmy to załatwić najtaniej, czyli w ten sposób: Ja sprzedałbym/oddał mu samochód, poszlibyśmy do Sandweiler, tam ja wyrejestrował bym samochód a mój brat dostałby "tanie" wyjazdowe tablice.
2. Niestety brata tu nie było. Wtedy procedura jest następująca. Jeśli ty, jako zamieszkujący w Lu chcesz wywieźć samochód musisz go wpierw wyrejestrować i starać się o czerwone tablice wyjazdowe. Na tych tablicach jedziesz do Polski i przerejestrowujesz samochód. Problemem jest po pierwsze cena, tablice kosztują (nie pamiętam dokładnie) ok 30 euro dziennie. Na początek płacisz (chyba) tygodniową zaliczkę. I tu pojawia się drugi problem te tablice MUSISZ oddać. Dodatkowo im dłużej je trzymasz, tym więcej ci naliczą opłaty.
3. Jeśli samochód w Polsce rejestrował będzie ktoś inny, najtańszym (a i może najwygodniejszym) sposobem jest zawiść samochód do polski, przywieść dokumenty do LU (tablic nie trzeba - są twoja własnością), wyrejestrować w LU i po rejestracji dokumenty z pieczątką (a i zarazem nowo wydrukowane) przesłać poleconym do Polski.
4. Jeśli samochód jedzie na lawecie, to oczywiście można to zrobić szybciej, najpierw wyrejestrowując.

Wyrejestrowując nie zapomnij "poprosić" o zwrot wyrejestrowanych dokumentów. Musisz odpowiednie pole zaznaczyć w formularzu i uiścić opłatę.
Gdyby samochód wyrejestrowywał ktoś, kto nie jest właścicielem (np. współmałżonek) to wprawdzie do wyrejestrowania wystarczy pisemne upoważnienie, ale jeśli osoba wyrejestrowująca chce zabrać wyrejestrowane dokumenty MUSI mieć skan dowodu tożsamości właściciela. Jeśli nie ma, dokumenty zostaną wysłane pocztą. U mnie trwało to 1 dzień.
Mam nadzieję ze trochę rozjaśniłem sytuację ;)
IronBone

P.S.
Jest jeszcze jedna możliwość dla 'hardcorowców' (i mieszkańców okolić Wrocławia :) )
Jeśli wyrejestrujemy samochód, nasze papiery są jeszcze ważne przez dzień, w którym samochód był wyrejestrowany . Czyli jeśli rano wyrejestrujemy, to do północy mamy czas. Ta informacja jest z infolinii Sanweilera. Tylko czy polscy i niemieccy policjanci o tym wiedzą?
batilux

Dziękuję Wam bardzo koledzy za wiadomość.

Ważne dla mnie jest, czy jak pójdę do SNCA czy SNCT nie pamiętam która komórka się tym zajmuje, i wyrejestruje auto to czy oni oddadzą mi dowód rejestracyjny? czy go zatrzymują dla siebie? bo bez dowodu (może być adnotacja) nie zarejestruję auta w Polsce.

Chyba najtańszą opcją jest zostawić auto w Polsce lub Luksemburgu - wyrejestrować je i nowe tablice przywieźć z Polski lub w Polsce ja zamontować, tak mi się wydaje.

Ważne czy w SNCT oddadzą mi dowód rejestracyjny?

MaWi, a jeśli obecna winieta mi się skończy i przyślą mi do opłaty nową - nie opłacę jej, to rozumiem że automatycznie nie jest ważna? nie muszę im odsyłać papierów żadnych?

Dziękuję Wam bardzo za pomoc.
MaWi

Post autor: MaWi »

Cos na pewno w Sandweiler dostaniesz. Ja niestety nie pamietam, czy jest to dowod z jakas "kancera" i adnotacja, ze samochod jest wyrejestrowany, czy raczej jakis dokument bedacy zaswiadczeniem o wyrejestrowaniu. Natomiast z cala pewnoscia na podstawie tego, co da ci Sandweiler powinienes bez problemu zarejestrowac auto w dowolnym innym kraju UE (a moze i nie tylko).

Co do natomiast wozenia tablic rejestracyjnych, to taka opcja z cala pewnoscia dziala w druga strone (sam to przerabialem), tzn. zarejestrowanie samochodu, ktory stoi i czeka na ciebie w Polsce, "zdalnie" w Luksemburgu i potem zabranie ze soba tablic i przykrecenie ich w PL i juz potem spokojny i legalny powrot tak zarejestrowanym samochodem do Luksa. Czy jednak w Polsce mozna zarejestrowac samochod "na odleglosc" i co, jesli nie okazanie samego pojadu, bedzie w Polsce wymagane, to juz musisz sie dowiedziec. W Sandweiler na przyklad nie potrzebowali zobaczyc samochodu, ale (uwaga!) musialem okazac zdjecie tabliczki znamionowej samochodu (takiej, co jest nabita/naklejona na drzwiach kierowcy, gdzie jest nr VIN i nr homologacji EU). Nie, nie wystarczylo, ze mialem te numery w dokumentach - zdjecie tabliczki bylo konieczne. Na szczescie przy dzisiejszej technologii – smarkfon zalatwil sprawe w 10 minut i nawet nie musialem wyskakiwac z kolejki :)

Jesli wyrejestrujesz samochod przed uplynieciem waznosci starej winiety, to nowa nie przyjdzie. Jesli nie wyrejestrujesz - przyjdzie. W ogole nie ma tak, ze winiete musisz oplacic; jesli nie masz zamiaru jezdzic samochodem, to nie musi on miec oplaconej winiety, nawet, jesli nie jest wyrejestrowany. Podatek drogowy placi sie od tego, ze samochod porusza sie o drogach. W Luksie nie ma tak, zeby policja przyszla do domu skasowac cie za to, ze maja cynk, ze nie oplacasz winiety. Natomiast jesli zlapia cie na drodze bez oplaconego podatku, to juz niestety masz na maksa przechlapane, bo moga ci skonfiskowac samochod od razu i bedziesz musial wrocic do domu na piechote. Co wiecej - nie pomoze tlumaczenie, ze oplaciles, ale nie wozisz winiety ze soba, bo po pierwsze wozenie winiety jest obowiazkowe, a po drugie, oni moga to od reki sprawdzic w bazie danych i beda od razu wiedzieli czy oplaciles, a jesli nie, to od kiedy nie placisz.
IronBone

Przy wyrejestrowaniu (jak już napisałem) oddajesz stare dokumenty samochodu. Urzędnik dla ciebie drukuje je jeszcze raz na nowo, przy czym również wydrukowana jest informacja, że samochód został wyrejestrowany. Czyli dostajesz pachnący, nowy dowód rejestracyjny.
Musisz jednak pamiętać by na formularzu zaznaczyć, że taki dowód chcesz i zapłacić za to (18 -20 Euro).
Wszystkie formalności załatwia się w INFORMACJI w Sandweilerze. Nie musisz iść do żadnego pokoju ani brać bloczka z automatu. Najlepiej pójść wpierw do pana z lewej - kasa - i zapłacić a potem do tego z prawej i załatwić formalności
IronBone

I jeszcze, tu masz formularze
http://www.snca.lu/content/view/198/337/lang,french/
bierzesz drugi od góry, czyli "Demande de mise hors circulation (Formulaire pouvant être complété en ligne)"

Zaznacz również checkbox przed: "Demande d'une attestation en vue de l'immatriculation du véhicule en dehors du Luxembourg"
Jak wpierw napisałem, zapłacić możesz za to na miejscu
batilux

Dziękuję Wam za pomoc. Bardzo Wasze odpowiedzi są pomocne.

OK wchodzę do SNCT idę zapłacić do informacji i później dalej do kogo?
Nie muszę brać żadnego numerka i czekać w kolejce czy rejestrować RDV przez ich stronę?
IronBone

W informacji (ja tak to nazywam) (na wprost wejścia) są 3 stanowiska. Lewe to kasa, a te dwa po prawej załatwią twoją sprawę - zapewne będzie jakaś kolejka ale zazwyczaj nie czekasz więcej niż 10 min.
Awatar użytkownika
prott3

Post autor: prott3 »

Pobierz ten formularz:"Demande de mise hors circulation (Formulaire pouvant être complété en ligne)"
http://www.snca.lu/content/view/198/337/lang,french/

Wypełnij jak na foto (tylko zaznaczone okienka)
Obrazek
Z tym + oba dowody rejestracyjne (szary+żółty) i dowodem osobistym idziesz na SNCT.Bierzesz numerek i czekasz,przy okienku dajesz dokumenty i płacisz 20€ (będą pytali o umowę kupna.sprzedaży więc musisz wyjaśnić że właściciel się nie zmienia tylko kraj rejestracji)
Po chwili dostajesz taki sam dowód (jedyna zmiana to ten nadruk w poprzek-patrz foto) jak ten który chwile wcześniej oddałeś.
Obrazek
Od i cała procedura.
Teraz możesz palić autko i lecieć do PL (tak robię ja) Oczywiście musisz mieć aktualny przegląd (nie oddajesz go przy wymeldowaniu) i ubezpieczenie.Nie jest to może w 100% właściwy sposób ale tani.Do tej pory miałem już kilka kontroli policyjnych i w DE i w PL i nigdy policaje nie robili problemu.Jeśli jednak chcesz możesz zrobić to na 100% poprawnie.W takim przypadku w SNCT prosisz o numery EXPO (nie te czerwone tablice bo je się wypożycza i wcześniej trzeba je sobie zamówić) Dostajesz numer tablic z którym jedziesz gdzie gdzie można wyrobić tablice (jest kilka punktów w LU) a później po ubezpieczenie (jest tylko jedna ubezpieczalnia Arisa na Cloche dor)
Expo tablice masz na 15 dni.Nie musisz ich oddawać.Cały kosz to +/-180€
Jeśli chcesz i masz możliwość to jutro rano od 8:30 jestem na SNCT w Esch/Alzette
Mam tam trochę "papierków" więc zejdzie mi pewnie do 10h Jak się pojawisz to pomogę Ci to załatwić ;)
Trzy najbardziej znane słowa na świecie?? ...MADE IN CHINA
batilux

Dziękuję za wiadomości koledzy.
Auto mam zarejestrowane i ubezpieczone do połowy kwietnia więc formalności związane z wyrejestrowaniem auta załatwię pod koniec marca, teraz zbieram informację - za które dziękuję.

Piszesz mi kolego że biorę numerek i czekam, czyli jednak muszę usiąść w kolejkę?
Myślicie że jak zostawię auto tutaj, bez problemu powinienem zarejestrować je w Polsce?
Nie muszę brać tablic żółtych? Słyszałem że niektóre wydziały komunikacji chcą tablice rejestracyjne z powrotem.
batilux

Jesteście pewni że mogę jeszcze do końca dnia poruszać się po drodze (Niemcy czy Polska)?
Jeśli tak to wtedy chyba najlepiej umówić się na RDV żeby nie spędzić całego dnia w kolejce tylko w podróży...
Awatar użytkownika
prott3

Post autor: prott3 »

batilux pisze: 14-02-2017, 23:22 Piszesz mi kolego że biorę numerek i czekam, czyli jednak muszę usiąść w kolejkę?
Myślicie że jak zostawię auto tutaj, bez problemu powinienem zarejestrować je w Polsce?
Tak,czekasz.Kiedyś expo robili z miejsca w okienku ale od jakiegoś czasu trzeba czekać z numerkiem.Co do zarejestrowania auta w kraju bez auta to chyba nie przejdzie bo z tego co wiem to do rejestracji potrzebne jest aktualne (PL) badanie techniczne.
batilux pisze: 14-02-2017, 23:25 Jesteście pewni że mogę jeszcze do końca dnia poruszać się po drodze (Niemcy czy Polska)?
Ja nie twierdzę że możesz jeździć po wyrejestrowaniu jeszcze do końca dnia.Ja tylko piszę że na takiej zasadzie prowadzam auta do kraju (czasem jest to jeszcze tego samego dnia ale zwykle kilka dni lub i nawet tygodni po wyrejestrowaniu)
I nie oszukujmy się...po kraju i w DE jeździ tysiące takich aut.Sporo kierowców zamiast robić opłaty wykupuje tylko krajowe ubezpieczenie i na tych dokumentach jeździ jeszcze długie miesiące.Gdyby nie było na to popytu nasze ubezpieczalnie nie stworzyłyby specjalnego krótkoterminowego ubezpieczenia na "obce" tablice.Co do oddawania tablic w Lux - tablice są niezwrotne.
Trzy najbardziej znane słowa na świecie?? ...MADE IN CHINA
batilux

Dokładnie, zapomniałem o przeglądzie technicznym w Polsce.
Ciekawo ile jest ono ważne. Jeśli go zrobię w Polsce podczas mojego pobytu, później wrócę do do Luksemburga (na żółtych tablicach) - zostawię auto i np. polecę samolotem z dokumentami z wyrejestrowaniem oraz przeglądem z przed tygodnia?
ODPOWIEDZ