Dotyczy to chyba tylko nieEPSO.
Wiemy juz ze polak po ukonczeniu roku pracy w Luksie nie potrzebuje juz pozwolenia na prace. Niestety "carte de sejour" traci waznosc wlasnie po tym roku pracy, i trzeba ja odnowic.
1. Pan w commune (n.p. na Place Hamilius) mowi ze nie moze zaczac podania o odnowienie carte de sejour bez pozwolenia na prace lub dokumentu ze pozwolenie nie jest potrzebne. Pan kieruje nas do ADEM niedaleko Gare.
2. ADEM potwierdza ze pozwolenie nie jest potrzebne, ale ze wlasnie dla tego, sprawa jest po za ich wladza. Kieruja nas do Imigracji na rue Monterey.
3. Imigracja przynajmniej wie o co nam chodzi. Trzeba zlozyc podanie o przedluzenie pozwolenia na prace - wiec, formularz (dwie strony) i list od firmy ze tam juz prawie rok sie przepracowalo i ze dalej chca abys tam pracowal. Rezultat tego podania bedzie list od Imigracji ze podanie zostalo odrzucone bo pozwolenie na prace nie jest potrzebne, i oto wlasnie ten list ktory jest nam potrzeby.
4. Z listem idziemy do commune, i koniec.
5. Imigracja potwierdzila bez watpliwosci ze gdyby tego listu sie nie dostalo na czas (t.z. zanim waznosc carte de sejour uplynie), absolutnie nie jest to problemem jezeli podanie juz zostalo zlozone, i ze nie trzeba sie martwic o areszt lub/i deportacje (mam na mysli moja nie-EU zone).
Ciekawe tez ze pan mowil akurat tak: "Szkoda ze twoje pozwolenie konczy sie w pazdzierniku bo w listopadzie dzieja sie nowe rzeczy i byloby mniej zachodu, ale przepraszam nie wolno mi wiecej powiedziec." Czyzby mieli zamiar troche wiecej otworzyc nam drzwi?
Info: Notatki o swistku ze pozwolenie na prace nie potrzebne
Coś chyba jest na rzeczy z tym "szerszym otwieraniem drzwi", bo jak ja byłam na Monterey'u niedawno, to gościu przebąkiwał dokładnie to samo. Rzucił nawet tekst w stylu że "może niedługo cały ten problem pozwoleń zostanie rozwiązany dla nowych krajów UE" i poradził mi, abym na bieżąco czytała gazety <lol> , bo on więcej nic nie może powiedziec. Czyżby Lux zamierzał się otworzyc???
Jestem w takiej samej sytuacji jak ty, tzn. w październiku mija mi rok, tyle że pozwolenie mam ważne do IV 2008, więc w moim przypadku powiedział mi, żebym po prostu w październiku wysłała do nich prośbę o potwierdzenie, że już pozwolenia nie potrzebuję, dołączyła do niego kopię kontraktu oraz certificat d'affiliation, a oni takie potwierdzenie mi wydadzą bez problemu. Może jednak warto poczekac do tego listopada w takiej sytuacji. Pytanie, czy pójdą na całośc czy tylko otworzą się na wybrane zawody czy ludzi z danym poziomem wykształcenia?
Poczekamy zobaczymy
Jestem w takiej samej sytuacji jak ty, tzn. w październiku mija mi rok, tyle że pozwolenie mam ważne do IV 2008, więc w moim przypadku powiedział mi, żebym po prostu w październiku wysłała do nich prośbę o potwierdzenie, że już pozwolenia nie potrzebuję, dołączyła do niego kopię kontraktu oraz certificat d'affiliation, a oni takie potwierdzenie mi wydadzą bez problemu. Może jednak warto poczekac do tego listopada w takiej sytuacji. Pytanie, czy pójdą na całośc czy tylko otworzą się na wybrane zawody czy ludzi z danym poziomem wykształcenia?
Poczekamy zobaczymy