Sprawy papierkowe CCSS i ADEM

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
mioko

Sprawy papierkowe CCSS i ADEM

Post autor: mioko »

Witam wszystkich. W Lux jestem od kilku miesięcy z moją partnerką i dwójką dzieci, na razie nie pracuję, przenieśliśmy się z PL w związku z pracą mojej partnerki. Niedawno podpisaliśmy PACS, przede wszystkim po to, abym został objęty wspólnym ubezpieczeniem jako członek rodziny. Mam w związku z tym kilka pytań, może ktoś był w podobnej sytuacji.
Po pierwsze, co powinienem zrobić, żeby otrzymać numer identyfikacyjny? Po przyjeździe dostałem certificat de residence, ale nie dostałem tego numeru, czy powinienem złożyć wniosek o niego w urzędzie gminy?
Moje drugie pytanie dotyczy ubezpieczenia zdrowotnego - czy to ja bezpośrednio powinienem złożyć jakiś wniosek w CCSS o dopisanie mnie do ubezpieczenia partnerki? Czy może jej pracodawca na jej wniosek zwraca się do CCSS o dopisanie mnie jako członka rodziny ubezpieczonej?
Chciałbym też zapytać o ADEM i vouchery na naukę języka, czy ktoś z Was z nich korzystał? Słyszałem, że jeśli zarejestruję się w ADEM, mogę otrzymać wykaz współpracujących z nimi szkół językowych i vouchery dające bardzo duże zniżki na naukę francuskiego lub niemieckiego, co dla mnie jest bardzo ciekawą opcją, ponieważ nie znam zupełnie ani francuskiego ani niemieckiego, mówię tylko po angielsku, co w Lux jest średnio przydatne ;) pozdrawiam
IronBone

Re: Sprawy papierkowe CCSS i ADEM

Post autor: IronBone »

Trochę częściowe odpowiedzi. Gdy się ma tutejszy NIP wystarczy na stronie CNS złożyć zapotrzebowanie na kartę kasy chory i taka przyjdzie. Tak było z moimi dziećmi. Możliwe, że strona pracująca powinna do CNS zgłosić niepracującego członka rodziny.

Jeśli chodzi o dofinansowanie kursów przez ADEM to chyba to dotyczy pobierających zasiłek dla bezrobotnych lub zasiłek socjalny.
mioko

Re: Sprawy papierkowe CCSS i ADEM

Post autor: mioko »

W międzyczasie znalazłem szczegółowe info odnośnie refundacji tych kursów językowych, może to kogoś zainteresuje: http://www.olai.public.lu/en/accueil-in ... index.html
Ktoś już kiedyś na forum o to pytał ale bez żadnego odzewu, czy ktoś z Was podpisał może ten kontrakt i mógłby podzielić się doświadczeniami? Z tego co piszą, można skorzystać z nauki języka praktycznie za darmo.
ODPOWIEDZ