L4 z Polski w Luksemburgu

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Rive

L4 z Polski w Luksemburgu

Post autor: Rive »

Witam, jestem marynarzem, pływam 3 tygodnie na 3 tygodnie zjeżdżam do Polski. Firma zarejestrowana jest w Luksemburgu. Podczas pobytu w Polsce połamałem rękę i jestem zmuszony iść na chorobowe, dostałem druk L4, i teraz moje pytanie co powinienem z nim zrobić ? Narazie wysłałem drogą meilową skan do pracodawcy żeby już coś ruszyć. Byłem w ZUS pytać co i jak, Pani odpowiedziała że wystarczy dać zielony oryginał pracodawcy i on wszystko załatwi. Miał ktoś podobną sytuacje ? Mam ubezpieczenie Europejskie.
patgor

Re: L4 z Polski w Luksemburgu

Post autor: patgor »

Ja zawsze wysyłam skan do pracodawcy a oryginał listem poleconym do CNSu i po problemie. Dobrze jest jak na L4 lekarz wpisze twój luksemburski numer ubezpieczenia, w przeciwnym razie CNS trochę płacze, że nie jest mu łatwo ciebie zidentyfikować.
Rive

A podasz mi dokładny adres na który wysyłasz zwolnienie ?
patgor

Post autor: patgor »

CNS
8 Boulevard Royal
2449 Luxembourg
Luxembourg
Rive

Dziękuje
exodus21

Post autor: exodus21 »

Witam ja mam troszkę inny problem
obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim wystawionym w Belgi . W firmie w której pracuje siedzibę ma w Luksemburgu ,kontrakt o pracę jest Luksemburski ubezpieczenie tez.
Chce kontynuować leczenie w Polsce , i mam pytanie jak lekarz ma mi wystawić L4 czy na jakimś innym dokumencie ? E115 E116 ?
Proszę o pomoc bo jestem w kropce jak to rozgryźć ?
MartaRo

Post autor: MartaRo »

zwolnienie lekarskie wystawione w kraju UE jest honorowane we wszystkich krajach UE. nie obowiazuja zadne nowe druki ani jezyk. jesli jest wystawione w pl to ma byc na druku polskim, jesli w LU to nadruku LU. sa specjalne dyrektywy, ktore to reguluja. osobiscie mialam zwolnienie w lu i w pl nie bylo z tym najmniejszego problemu. pozdr
ODPOWIEDZ