Pytania ogolne odnosnie Luksemburgu

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
renataw

Pytania ogolne odnosnie Luksemburgu

Post autor: renataw »

WItam,

Obecnie mieszkam w Dublinie, ale mysle o przeniesieniu sie gdzies na Kontynent.
Mam kilka pytan odnosnie Luksemburga i bylabym wdzieczna jakby ktos mogl mi pomoc.

Jak wyglada sprawa z podatkami, czy pracujac w Luksemburgu trzeba sie tez rozliczac w Polsce?

Jakie sa przecietne wynagrodzenia w sektorze finansowym (fundusze, mam 3 lata doswiadczenia)?

Ile sie przecietnie placi za wynajecie mieszkania (kawalerka blisko centrum)?

Jak ocenilibyscie jakosc zycia?

Czy jest duzo formalnosci przy zalatwianiu pozwolenia na praca? Ile trzeba czekac?

Czy jest cos jeszcze co powinnam wiedziec przed przyjazdem?

Dziekuje bardzo za pomoc

Pozdrawiam
Renata
Awatar użytkownika
Marguerite2003

Post autor: Marguerite2003 »

Odpowiadając na Twoje pytania:
- Pracując w Luksemburgu w Polsce rozliczasz się tylko z dochodów polskich - jeżeli nie masz dochodu polskiego rozliczasz się tylko w Luksemburgu.
- Co do przeciętnego wynagrodzenia, podsyłam dwa linki:
Salairoscope
Przegląd wynagrodzeń na fast.lu
- wynajęcie kawalerki blisko centrum to między 600 a 900 EUR, zależy od standardu i miejsca. Polecam www.athome.lu
- Jakość życia - bardzo dobra. Bezpiecznie, czysto, ładnie - weź jednak pod uwagę, że Luksemburg to bardzo małe miasto jak na europejską stolicę. Ma to swoje plusy i minusy.
- Pozwolenie na pracę - niestety co do tego nie mam doświadczenia. Możesz sobie jednak zobaczyć wątek "wstępny" do tego forum: http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=45
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

Dobrze sie zastanow, zanim spakujesz walizki: wyglada na to, ze w Irlandii jest duzo sympatyczniejszy, cieplejszy i SUCHY klimat niz tutaj ... :p

Poza tym, w Luks. warto znac wiele jezykow - z samym angielskim da sie, rzecz jasna, wyzyc, ale bez znajomosci fr lub/i niem, raczej ciezko sie zintegrowac z tubylcymi i "wtopic w krajobraz". Gaelic tez ci sie raczej tu nie przyda, jesli sie go zdazylas wyuczyc w kraju owiec i koniczyny.

Co do twojej profesji (found management ?) to widuje regularnie wiele ogloszen, w internecie i w lokalnej gazecie, zwanej Luxemburger Wort. Tyle, ze swiatowe gieldy sie aktualnie tak pieknie wala, ze doprawdy nie wiem, czym wkrotce te fundusze beda zarzadzac....
MaWi

Post autor: MaWi »

Xtheo,

alez z ciebie pesymista. Gieldy sie wala regularnie raz na pare lat (a moze nawet i czesciej), bo nie ma lepszego sposobu na napedzenie koniunktury niz chwilowa zapasc ;)

Zreszta -- doswiadczenia wskazuja, ze najlepsze miejsca na przetrwanie Wielkiego Kryzysu, to takie, gdzie mozna dobrze wyprac... o przepraszam, chcialem powiedziec ulokowac pieniadze, czemuz wiec nie Luksemburg?

A co do Gaelic -- to tez znana prawda, ze z anglojezycznych narodow w Luxie zdecydowanie najwiecej Irlandczykow. Tak wiec jak ci sie zacznie cknic na zielono -- wpadaj tutaj: http://irishclub.lu/ ;)
marcin

Post autor: marcin »

Tak wiec jak ci sie zacznie cknic na zielono -- wpadaj tutaj: http://irishclub.lu/
zwlaszcza, ze to niedaleko naszej ambasady, wiec mozna sobie polaczyc wizyte administracyjna z pintem guinessa <piwo>
cieplejszy i SUCHY klimat niz tutaj ...
a ja juz sie pogubilem, czy to deszcz pada, czy tez akcje spadaja ... <pada>
renataw

Post autor: renataw »

dzieki za info.

W irl cieplejszy i suchszy klimat niz w Luks????? Ja wlasnie chce przed deszczem zwiac na kontynent bo mam dosyc juz jesieni trwajacej przez caly rok...
Awatar użytkownika
yoolika

Post autor: yoolika »

Oj, niestety pogoda tu kiepska - dużo pada, a powietrze jest bardzo wilgotne. Ale za to roślinność mamy bujną niczym w Irlandii ;)
ODPOWIEDZ