Szukam samochodu. Chcę kupić w Polsce coś używanego i przyjechać tym do Lux. Jest opcja taka, żeby kupić od kolegi ojca, ktory z kolei ma znajomosci z handlarzem, który sprowadza samochody z zagranicy, i on mu daje znać, jak ma jakieś lepsze okazje. No i coś takiego mają: auto z Francji - kupił handlarz, kolega już się zadeklarował, że od niego bierze i dalej sprzeda (mnie, jak się zdecyduję). Wiadomo lekko uszkodzone i coś tam ma być robione. Ale w sumie bardziej chodzi mi o sam schemat. Handlarz ma fancuskie dokumenty kupna sprzedaży i teraz myśl, jest taka, żeby nie rejestrować tego auta w Polsce, tylko skoro ja potem chcę nim do Lux jechać, tylko od razu w Lux. Czyli coś tam bym oszczędził na nierejestrowaniu w Polsce (kasy i przede wszystkim czasu). Czyli wyglądałoby to tak, że kupiłem auto we Francji i po jakimś czasie chcę je zarejestrować w Lux.
No i teraz 2 pytania:
- może być problem z zarejestrowanie takiego auta w Lux, tzn jakie francuskie dokumenty muszę mięć? Wyczytałem gdzieś na tym forum, że trochę inaczej to wygląda jak we Francji kupuje handlarz (firma), a osoba prywatna. On mógł dostać inne dokumenty niż ja bym ewentualnie potrzebował.
- może być problem z dojechaniem z Polski do Lux autem na francuskich tablicach, prawdopodobnie (tego nie wiem na 100%) już wyrejestrowanym przez poprzedniego właściciela z rejestrów francuskich?
Jeśli nie jest tak pięknie jak sobie kombinuję, to jak najlepiej można by sprawę załatwić?
Kupno w Polsce samochodu sprowadzonego z Francji oraz przyjazd i rejestracja takiego samochodu w Lux
Re: Kupno w Polsce samochodu sprowadzonego z Francji oraz przyjazd i rejestracja takiego samochodu w Lux
Ja bym sprawdzil jak uszkodzone bylo auto i z jakimi papierami wyjechalo z Francji.
Delikatnie uszkodzone zostaja we Francji.
Po wiekszych "dzwonach" kiedy naprawa nie jest oplacalna, jada do Polski i dalej.
Delikatnie uszkodzone zostaja we Francji.
Po wiekszych "dzwonach" kiedy naprawa nie jest oplacalna, jada do Polski i dalej.