RMG pomoc finansowa!!
RMG pomoc finansowa!!
Witam serdecznie Rodakow!! :> Potrzebuję informacji na temat RMG Revenus Minimum Garanti. Wiem ,że jest to pomoc finansowa dla pracujących którzy nie osiagają dochodu minimalnego I z tego powodu wypłacane jest świadczenie. Nie wiem natomiast jak to wygląda logistycznie czy warto pobierać taki zasiłek? czy się go zwraca? jak długo można pobierać zasiłek? Itp.informacje!!Jeżeli ktoś korzystał z takiego świadczenia ,zna szczegóły i byłby chętny się podzielić cennymi informacjami byłabym wdzięczna! !Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich Rodaków :>
Re: RMG pomoc finansowa!!
Nie odpowiem na to pytania, ale przywołam przypadek moich znajomych musieli zwrócić do Państwa to co dostali z ubezpieczenia za wypadek w pracy - jako zwrot wcześniej pobranych zapomóg. Z tego co z nimi analizowałem ich przypadek wygląda, że to co od Państwa dostaniesz, to jak będziesz miał coś powyżej minimum to Państwo po to wyciągnie rękę. A jak się z tego świata odejdzie i zostawi np. nieruchomość to również Państwo po nią będzie stało pierwsze w kolejce.
Nie ma też karencji czasowej - więc dobre serce Państwa ściga cię do śmierci i dłużej.
To dziwny system pomocowy. Jeśli ktoś do niego wejdzie i jest tam rok, dwa to praktycznie nie ma z niego ,wyjścia. Nie opłaca się zarabiać powyżej minimum bo ci to zostanie zabrane. Takie to państwo opiekuńcze.
Na poparcie słów moich nie znam żadnych paragrafów - ot tak z własnego doświadczenia
Nie ma też karencji czasowej - więc dobre serce Państwa ściga cię do śmierci i dłużej.
To dziwny system pomocowy. Jeśli ktoś do niego wejdzie i jest tam rok, dwa to praktycznie nie ma z niego ,wyjścia. Nie opłaca się zarabiać powyżej minimum bo ci to zostanie zabrane. Takie to państwo opiekuńcze.
Na poparcie słów moich nie znam żadnych paragrafów - ot tak z własnego doświadczenia
Czyli mam rozumieć,ze jeżeli dostane dopłatę do minimum wyplaty jaką pobiera mój mąż ja będę musiała kiedyś ta kwotę oddać???bo nie rozumiem czyli to tak jak pożyczka z banku !!
IronBone ma rację. Trzeba zwrócić, co się wzięło:
En cas de retour à meilleure fortune (suite à une donation, un héritage, une succession, une vente immobilière ou un gain à une loterie) dans une mesure telle qu'il peut restituer tout ou partie des arrérages touchés, le bénéficiaire est tenu de les restituer. En cas de refus du bénéficiaire, le FNS peut intenter une action en restitution pour les arrérages dépassant 2.478,93 euros.
Czyli w skrócie, jak się wzbogacisz musisz spłacić całość lub część pod groźbą kary pieniężnej.
En cas de retour à meilleure fortune (suite à une donation, un héritage, une succession, une vente immobilière ou un gain à une loterie) dans une mesure telle qu'il peut restituer tout ou partie des arrérages touchés, le bénéficiaire est tenu de les restituer. En cas de refus du bénéficiaire, le FNS peut intenter une action en restitution pour les arrérages dépassant 2.478,93 euros.
Czyli w skrócie, jak się wzbogacisz musisz spłacić całość lub część pod groźbą kary pieniężnej.
Danka
Co ma jednak kawał sensu, bo dla wielu ludzi oznacza, że nie muszą sponsorować bogatszych od siebie...
Ma to też sens taki, że bank nalicza dodatkowo duże odsetki i jak nie płacisz, to komornik zabiera ci wszystko, co nie ucieknie. RMG zwracasz kiedy jesteś w stanie i jest przez to bardziej przyjazne.
Danka
Witam!! :> Dziękuję wszystkim za odpowiedź!!Zrozumiałam że korzystanie z takiej pomocy to ostateczność nie ma nic za darmo!! Pozdrawiam Rodaków !!
To co napisaliście to prawda. Niestety system ten powoduje, że człowiek, który w system wejdzie z tego systemu nie wychodzi.
Jest on sprawiedliwy - wziąłeś - zwróć. Niestety jeśli ktoś brał zapomogę przez jakiś czas (np. sytuacja losowa), to nie ma potem żadnej motywacji by więcej pracować/zarabiać(czysta kalkulacja).
Mnie by się bardziej podobał system motywacyjny, np zabieranie nie wszystkiego co ponad minimum a tylko np. 50%, oczywiście, aż do spłacenia całości długu.
Tak jak jest teraz, to ja bym ten system po prostu nazwał nieoprocentowaną pożyczką z odległym terminem spłaty. Ta zmiana nazwy spowodowała by, że część ludzi by się zastanowiła by w to wchodzić.
Jest on sprawiedliwy - wziąłeś - zwróć. Niestety jeśli ktoś brał zapomogę przez jakiś czas (np. sytuacja losowa), to nie ma potem żadnej motywacji by więcej pracować/zarabiać(czysta kalkulacja).
Mnie by się bardziej podobał system motywacyjny, np zabieranie nie wszystkiego co ponad minimum a tylko np. 50%, oczywiście, aż do spłacenia całości długu.
Tak jak jest teraz, to ja bym ten system po prostu nazwał nieoprocentowaną pożyczką z odległym terminem spłaty. Ta zmiana nazwy spowodowała by, że część ludzi by się zastanowiła by w to wchodzić.
Czyli RMG to taki rodzaj idealnej nie oprocentowanej pożyczki nie określonej w czasie jak do brania tak i do spłacania
Czyli zaczyna się spłacać dopiero jak sie osiąga ponad minimum socjalne na głowę w rodzinie co oczywiście może nigdy się nie stać.
To czy wówczas można brać to RMG bez końca?
A jak to wygląda przykładowo jeżeli za kilka czy kilkanaście lat brania RMG wróci się do PL to co wówczas?
Czy trzeba to odrazu zacząć spłacać to RMG jako długi z zagranicy? czy dalej obowiązuje zasada że spłacaj ale jeżeli się osiągnie dochód ponad min. socjalne? i co ważne jakie min. socjalne? luxemburskie? polskie?
Ciekawa opcja wiecznej pożyczki dla ludzi nie osiągających minimum socjalnego w lux ale czy faktycznie warto w to wchodzić?
Może jednak ktoś ma jakies doświadczenia z tym RMG i może się podzielić jakimiś szczegółami?
Czyli zaczyna się spłacać dopiero jak sie osiąga ponad minimum socjalne na głowę w rodzinie co oczywiście może nigdy się nie stać.
To czy wówczas można brać to RMG bez końca?
A jak to wygląda przykładowo jeżeli za kilka czy kilkanaście lat brania RMG wróci się do PL to co wówczas?
Czy trzeba to odrazu zacząć spłacać to RMG jako długi z zagranicy? czy dalej obowiązuje zasada że spłacaj ale jeżeli się osiągnie dochód ponad min. socjalne? i co ważne jakie min. socjalne? luxemburskie? polskie?
Ciekawa opcja wiecznej pożyczki dla ludzi nie osiągających minimum socjalnego w lux ale czy faktycznie warto w to wchodzić?
Może jednak ktoś ma jakies doświadczenia z tym RMG i może się podzielić jakimiś szczegółami?
Panie Marian80 jak będę wiedziec coś więcej na ten temat napewno dam znać! !Narazie zbieram informacje tutaj od Rodaków którzy napewno wiedzą więcej szczegółów i być może korzystali z takiej pomocy !!Pozdrawiam :>
OK Pani "gracja", napewno nie jednej osobie się przydadzą takie informacje bo napewno nie jedna osoba nie osiąga minimum socjalne na głowę w rodzinie a jeżeli jest coś z czego można skorzystać to dlaczego niegracja pisze:Panie Marian80 jak będę wiedziec coś więcej na ten temat napewno dam znać! !Narazie zbieram informacje tutaj od Rodaków którzy napewno wiedzą więcej szczegółów i być może korzystali z takiej pomocy !!Pozdrawiam :>
Pozdrawiam
Jako ciekawostkę może dodam (źródło rodowici Luksemburczycy), że dług jest dziedziczony przez dzieci. Czyli nawet jak wrócimy do Polski jak ktoś wyżej wspomniał, to często dzieci, które się wykształciły i wychowały w Luksemburgu, budują tutaj swoją przyszłość i tu zostają na stałe. A więc będą obciążone uciążliwym bagażem. Informacja nie jest sprawdzona, a i ja nie jestem fachowcem od przepisów o pomocy socjalnej w Luksemburgu. Może warto sprawdzić tą informację zanim się wejdzie do luksemburskiego systemu pomocy socjalnej.