A101 - jaki urząd w LU go wydaje?

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
zaika

A101 - jaki urząd w LU go wydaje?

Post autor: zaika »

Niedawno przeprowadziłem się do LU z PL. Jestem tu zatrudniony na umowę o pracę, płacę miejscowe składki, przerejestrowałem się z ZUS, wszystko pięknie. W PL mam jeszcze otwartą działalność gospodarczą - nie wdając się w szczegóły nie ma z niej na razie żadnych przychodów, ale pozostaje comiesięczny ZUS. Zasadniczo nie powinienem go płacić (jak ktoś jest zatrudniony na umowę o pracę w jednym kraju UE to nie potrzebuje dodatkowo płacić składek od działalności gospodarczej).

Tu pojawia się problem - żeby to udowodnić przed polskim ZUSem trzeba przedłożyć formularz A101 z Luksemburga. Wysyłam jakieś maile i zapytania do różnych (wydawałoby się;)) właściwych urzędów w LU od grudnia, ale nikt mi nawet nie chce odpisać że trafiłem pod zły adres.

Czy ktoś z Was jest w podobnej sytuacji / wie do którego urzędu w LU się zgłosić?

Z góry dziękuję!
Awatar użytkownika
mary_81

Re: A101 - jaki urząd w LU go wydaje?

Post autor: mary_81 »

A nie chodzi przypadkiem o formularz A1 czyli dawny E101? http://europa.eu/youreurope/citizens/wo ... dex_pl.htm
Sprobuj o niego poprosic ektronicznie tutaj http://www.cns.lu/assures/?m=11-0&p=32&f=E101&n=1
zaika

Tak! A1 (stary E101) a nie żaden 'A101' - dzięki, spróbuję z CNS i dam znać.
zaika

Obawiam się że ta ścieżka też zakończyła się bez powodzenia (bez żadnej odpowiedzi poza taką automatyczną że 'wrócą do mnie najszybciej jak to możliwe') - ktoś ma może inne doświadczenia / pomysły? Na razie zawiesiłem działalność w PL, ale każde odwieszenie boli:)
zzz

Post autor: zzz »

CNS takie coś wydaje, więc musisz ich ścigać.
ODPOWIEDZ