PACS z osoba non-EU

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
dawida1988

PACS z osoba non-EU

Post autor: dawida1988 »

Witam,

Poszukuje porady w sprawie przedluzenia visy pobytowej przez osobe nie pochodzaca z europy. Sprawa wyglada nastepujaco:

Jestem w zwiazku z dziewczyna ktora nie pochodzi z europy a wiec potrzebuje vise na pobyt i pozwolenie na prace. Aktualnie studiuje, ale jest to jej ostatni rok. Jej visa wygasa z momentem ukonczenia studiow. Z tego co ja poinformowano jezeli chce tutaj zostac musi znalezc prace przed data wygasniecia wizy albo inaczej musi wyjechac :
Pytanie 1 - czy jest jakakolwiek mozliwosci przedluzenia dla niej visy na znalezienie pracy po ukonczeniu studiow?
Pytanie 2 - czy PACS ze mna, jako osoba z EU, umozliwi jej pozyskanie pozwolenia na pobyt i na prace? (inaczej mowiac - czy uzyska te same prawa co ja?)
Pytanie 3 - jakie warunki trzeba spelnic zeby wstapic w PACS?

Mieszkam tu i pracuje od 2,5 roku, mam stala umowe o prace, moja wyplata wystarczy na utrzymanie nas obojga nawet jesli nie uda jej sie znalezc szybko pracy.

Z gory dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam,
Dawid
A.Pe

Re: PACS z osoba non-EU

Post autor: A.Pe »

Nie wiem jaki kierunek Twoja dziewczyna konczy, ale z tego co wiem non-EU dostaja pozwolenie na prace (max na dwa lata) po ukonczeniu studiow na Uni.Lu . Warunek - praca w branzy zwiazanej z ukonczonym kierunkiem. (osoby,ktore znam ukonczyly Magisterki z Fizyki i Finansow,jednak po dwoch latach wyjechaly).Popytajcie w SEVE na Limpertsbergu, ale badzcie cierpliwi - to w koncu dziekanat... z urokami rodem z PRLu ( niektore sekretarki nie wiedza,ze Polska jest w EU).Szczesliwego Nowego
ODPOWIEDZ