Sprzedaz auta do PL // PYTANIE
Re: Sprzedaz auta do PL // PYTANIE
Odnawiam zapytanie
Nie możliwe, że nikt z Was nigdy nie sprzedawał auto za granicę mieszkając w Luksemburgu... więc piszcie
Nie możliwe, że nikt z Was nigdy nie sprzedawał auto za granicę mieszkając w Luksemburgu... więc piszcie
Wypełniasz druk "DÉCLARATION DE MISE HORS CIRCULATION D'UN VÉHICULE" który dostaniesz na SNCT
(lub jeśli chcesz to zapukaj na PW a podeśle Ci go wraz z wypełnionym wzorem)
i odsyłasz wraz z obiema częściami dowodu (szara/żółta) i kopią umowy kupna/sprzedaży na adres SNCT i po sprawie.
Nowy właściciel może 2/3 dni później zjawić się na SNCT po dowód eksportowy.
Druga opcja.
Jeśli potrzebujesz dowód eksportowy na już możesz oddać deklaracje w okienku SNCT na Sandweiler lub Esch i po minucie dostaniesz praktycznie taki sam dwuczęściowy dowód.Jedyna różnica to adnotacja na dowodzie że pojazd został wymeldowany.
Z tym dokumentem meldujemy autko w kraju.
(lub jeśli chcesz to zapukaj na PW a podeśle Ci go wraz z wypełnionym wzorem)
i odsyłasz wraz z obiema częściami dowodu (szara/żółta) i kopią umowy kupna/sprzedaży na adres SNCT i po sprawie.
Nowy właściciel może 2/3 dni później zjawić się na SNCT po dowód eksportowy.
Druga opcja.
Jeśli potrzebujesz dowód eksportowy na już możesz oddać deklaracje w okienku SNCT na Sandweiler lub Esch i po minucie dostaniesz praktycznie taki sam dwuczęściowy dowód.Jedyna różnica to adnotacja na dowodzie że pojazd został wymeldowany.
Z tym dokumentem meldujemy autko w kraju.
Trzy najbardziej znane słowa na świecie?? ...MADE IN CHINA
Re:
Nr.1 TAKRyjek pisze:Odświeżam zapytanie i dodaję jeszcze jedno, żeby nie było łatwo:
Czy auto zarejestrowane w LU można wyrejestrować i trzymać w garażu?
Czy wyrejestrowanie oznacza oddanie dowodu rej. i karty pojazdu w SNCT?
Nr.2 TAK
Czyli - jezeli jak osoba pytająca powyżej - chciałabym sprzedać auto handlarzowi/komisowi/osobie prywatnej w PL - to tych czynności, o których piszesz mam dokonać PO sprzedaży w PL?....Czy przed wywiezieniem auta celem sprzedaży do PL?... w tym drugim wypadku, razem z dowodem "eksportowym" dostaję tez jakieś tablice, czy jest on wystawiony na posiadane tablice?...
Po sprzedaży w PL raczej już by nie było czego wyrejestrowywać w LUX
Wszystko robimy przed wywiezieniem pojazdu z LUX.
Co do tablic to w Luxembourgu nie zdaje się ich.Zostają na pojeździe więc jeśli nie są to tablice personalne/imienne możemy zaczekać jeszcze kilka dni z zatrzymaniem ubezpieczenia i na kołach zjechać autkiem do kraju (ja właśnie tak robię)
Możemy też zrobić wszystko "tak jak w książce napisano" czyli: robimy wymeldowanie na SNCT i z miejsca prosimy o tablice eksportowe.Dostajemy numer tablic i adres ubezpieczalni sprzedającej polisy eksportowe.Z numerem tablic jedziemy np. do GRUN na Howaldzie lub Lux Signalisation przy przeglądzie technicznym w Esch Alzette i tu wyrabiamy tablice EXPO.Następnie wyrabiamy polisę na Cloche d'Or (ubezpieczalnia ARISA czy AQURA-jakoś tak) i gotowe!
Tyle tylko że ta impreza trwa dość długo (praktycznie trzeba liczyć cały dzień) i kosztuje dość słono.Kilka lat temu płaciłem od auta po 360€
Jaki jest koszt teraz nie wiem.
Wszystko robimy przed wywiezieniem pojazdu z LUX.
Co do tablic to w Luxembourgu nie zdaje się ich.Zostają na pojeździe więc jeśli nie są to tablice personalne/imienne możemy zaczekać jeszcze kilka dni z zatrzymaniem ubezpieczenia i na kołach zjechać autkiem do kraju (ja właśnie tak robię)
Możemy też zrobić wszystko "tak jak w książce napisano" czyli: robimy wymeldowanie na SNCT i z miejsca prosimy o tablice eksportowe.Dostajemy numer tablic i adres ubezpieczalni sprzedającej polisy eksportowe.Z numerem tablic jedziemy np. do GRUN na Howaldzie lub Lux Signalisation przy przeglądzie technicznym w Esch Alzette i tu wyrabiamy tablice EXPO.Następnie wyrabiamy polisę na Cloche d'Or (ubezpieczalnia ARISA czy AQURA-jakoś tak) i gotowe!
Tyle tylko że ta impreza trwa dość długo (praktycznie trzeba liczyć cały dzień) i kosztuje dość słono.Kilka lat temu płaciłem od auta po 360€
Jaki jest koszt teraz nie wiem.
A jeśli ja jestem kupującym , który chce tylko Brief aby wykupić niemieckie tablice również muszę pofatygować się do tego urzędu aby mnie dali ten dowód eksportowy. Chciałbym to załatwić możliwie jak najszybciej i taniej.