zaliczka na podatek dochodowy 2014

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
zzz

zaliczka na podatek dochodowy 2014

Post autor: zzz »

Urząd skarbowy (czyli Administration des Contrubtions Directes) w końcu zdecydował się wysłać do mnie informację o podatku do zapłaty za 2013. Jednocześnie otrzymałem informację, że od grudnia 2014 mam płacić kwartalnie zaliczkę na podatek dochodowy za 2014. Jestem zdziwiony, bo do tej pory zaliczka na podatek dochodowy była pobierana z mojej pensji przez pracodawcę i raczej nic się w tej kwestii nie zmieniło.

Czy ktoś mi może pomóc zrozumieć, dlaczego nagle urząd skarbowy uznał, że powinienem płacić zaliczki samodzielnie?
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

zzz pisze:Czy ktoś mi może pomóc zrozumieć, dlaczego nagle urząd skarbowy uznał, że powinienem płacić zaliczki samodzielnie?
Chodzi o DODATKOWE zaliczki (poza tymi, które pracodawca ma obowiązek płacić), na podstawie zeznania za poprzedni rok urząd stwierdził, że zarabiasz na tyle dużo, że zaliczki pobierane przez pracodawcę będą niewystarczające; od kilku lat mam to samo, dzięki temu nie muszę całego niedoszacowanego podaktu spłacać jednorazowo po złożeniu rozliczenia rocznego
P.S. Na tym świecie pewne są tylko śmierć i podatki :)
Ostatnio zmieniony 05-09-2014, 11:10 przez wilqs72, łącznie zmieniany 1 raz.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
zzz

Post autor: zzz »

Dzięki, teraz wszystko jasne :)
Awatar użytkownika
dslonce

Post autor: dslonce »

Zwykle te dodatkowe kwoty do zapłaty wynikają z tego, że jedna z osób w gospodarstwie domowym ma tzw. kartę podatkową nr 2 i jej zaliczki wynoszą tylko 12% w trakcie roku.
Tak niska zaliczka skutkuje tym, że na koniec roku trzeba dopłacać do realnej stawki wynikającej z całych dochodów rodziny... "na szczęście" dla nas fiskus o tym wie i "zachęca" do "dobrowolnych" zaliczek w trakcie roku ... co ma swoje plusy dodatnie i ujemne ;)

Jednakowoż, można wystąpić do fiskusa z prośbą (uzasadnioną np. utratą pracy, zmniejszeniem dochodów w następnym roku) o zmniejszenie lub odwołanie zaliczek nałożonych dodatkowo.
dag
ODPOWIEDZ