Witam
W ostatnim czasie ktoś uderzył w mój pojazd i go trochę pogniótł , są zdjęcia i świadkowie wszystko jest na dobrej drodze do otrzymania pieniędzy za naprawę i tu pojawia się pytanie , czy jeżeli szkoda wynosi ok 1300€ (tak stwierdził mechanik / blacharz) jest możliwość wzięcia jakichkolwiek pieniędzy od ubezpieczyciela do ręki ? zamiast naprawiać pojazd w garażu to na własną rękę ? Jeżeli tak to jakich "gwarantowanych" pieniędzy mogę się spodziewać i co muszę zrobić aby je otrzymać ?
Pozdrawiam
Pieniądze z ubezpieczenia za szkodę
Przerabiałem ten temat kilka razy.
Musisz zadzwonić do ubezpieczalni. Umówisz się z nimi na wycene szkody.Najlepiej u autoryzowanego dilera, który zrobi wycenę. Potem masz możliwość naprawienia lub wzięcia gotówki. Gotówki możesz dostać trochę mniej niż na wycenie. Może to być kwota pomniejszona np o vat. Ale przeważnie jest to i tak bardzo opłacalne chyba, że zależy Ci na naprawie u oficialnego dilera.
Powodzenia.
Musisz zadzwonić do ubezpieczalni. Umówisz się z nimi na wycene szkody.Najlepiej u autoryzowanego dilera, który zrobi wycenę. Potem masz możliwość naprawienia lub wzięcia gotówki. Gotówki możesz dostać trochę mniej niż na wycenie. Może to być kwota pomniejszona np o vat. Ale przeważnie jest to i tak bardzo opłacalne chyba, że zależy Ci na naprawie u oficialnego dilera.
Powodzenia.
U swojego Agenta przedstawiłem sytuacje, ale powiedziano mi ,że muszę załatwić to z osobą której ubezpieczenie pokrywa szkodę. Teraz podobno mam czekać aż Ubezpieczyciel drugiej strony odpowie na e-maila (rozpatrzone itp...) i dopiero wtedy podobno mam zgłosić że żądam gotówki...
Szkodę wycenił salon Honda więc to nie żadna "ściema" , a naprawić chcę go sam na własną rękę .
Pojawia się jeszcze jedno pytanie które wniknęło niedawno i przypadkiem , czy jeżeli wartość naprawy pojazdu przekracza normalnie jego cenę , będę musiał wyrejestrować pojazd w Luxemburgu lub nawet skasować pojazd ?
Szkodę wycenił salon Honda więc to nie żadna "ściema" , a naprawić chcę go sam na własną rękę .
Pojawia się jeszcze jedno pytanie które wniknęło niedawno i przypadkiem , czy jeżeli wartość naprawy pojazdu przekracza normalnie jego cenę , będę musiał wyrejestrować pojazd w Luxemburgu lub nawet skasować pojazd ?
Jeśli masz nazwę ubezpieczalni i numer polisy tamtej osoby to mozesz spróbować zadzwonić tam wyjaśnić i przyśpieszyć sprawę. W moim przypadku od wyceny do wypłaty mineło około tygodnia.
W moim przypadku auto przed wypadkiem było warte 6k EUR. Wycena naprawy była na 4,5k EUR. Firma wystawiła auto na licytację online żeby dowiedzieć sie za ile bedzie je w stanie sprzedać. Zostało wylicytowane na 3k EUR. Mogłem oddać auto i wziać 6k EUR lub wziać 3k EUR w gotówce i zostawić sobie auto. Tak też zrobiłem. Naprawa w Polsce kosztowała 800 EUR. Kwoty w przybliżeniu.
Nie jestem też pewny, że wszystkie ubezpieczalnie działają w ten sam sposób.
W moim przypadku auto przed wypadkiem było warte 6k EUR. Wycena naprawy była na 4,5k EUR. Firma wystawiła auto na licytację online żeby dowiedzieć sie za ile bedzie je w stanie sprzedać. Zostało wylicytowane na 3k EUR. Mogłem oddać auto i wziać 6k EUR lub wziać 3k EUR w gotówce i zostawić sobie auto. Tak też zrobiłem. Naprawa w Polsce kosztowała 800 EUR. Kwoty w przybliżeniu.
Nie jestem też pewny, że wszystkie ubezpieczalnie działają w ten sam sposób.