Badanie techniczne polskiego samochodu w Luksemburgu

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
krislux

Badanie techniczne polskiego samochodu w Luksemburgu

Post autor: krislux »

Czesc,
czy ktos sie orentuje, czy mozna wykonac okresowe badanie techniczne samochodu (zarejestrowanego w Polsce) w Luksemburgu albo gdzes w okolicy? Czy takie badanie jest w ogole mozliwe do wykonania poza granica Polski?

Jak wyglada sprawa badania techniczego w Polsce w przypadku gdy termin nastepnego badania zostal przekroczony? Sa problemy z tego powodu?

z gory dziekuje,
pozdrawiam,
Krzysiek Karwacki
rarata

Post autor: rarata »

Ja mam samochód zarejestrowany w Polsce i bez problemu robię co roku przegląd w Luksemburgu.
Dostaję fakturę z listą sprawdzonych rzeczy (po francusku oczywiście ;)) oraz pieczątki i podpisy w odpowiednich rubrykach w karcie samochodu (czy jak się tam zwie ten dokument).
Gdy ostatni przegląd robiłam w Polsce, bez problemu uznali przeglądy luksemburskie.

Niestety, nie wiem, co w przypadku przegapienia terminu.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

mysle ze mylimy dwie sprawy.

pytanie jak sadze dotycze przegladu urzedowego a powyzsza odpowiedz przegladow gwaracyjnych.

sam jestem ciekawy czy przeglar rejestracyjny mozna wykonac za granica
zdziwilbym sie.

a przeglady okresowe - gwarancyjne, zwiazane z ekspoloatacja pojazdu mozna oczywiscie robic w kazdym kraju - zwlaszcza w garazach uprawnionych przez producenta.
Awatar użytkownika
panda

Post autor: panda »

a to i ja się właczę do dyskusji - ile taki przegląd mniej więcej kosztuje w Lux ? Jak rozumiem, po takim przeglądzie samochód zarejestrowany w Polsce nie powninien długo pojeździć bez lokalnej rejestracji po Luxie, tj. max. po 3 miesiącach należałoby go pewnie zarejstrować w Lux.
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie ;) [G.J.Gigol]
krislux

Czesc, to ze mozna raczej bez problemu zrobic przeglad gwarancyjny samochodu za granica w autoryzowanej stacji (Nissana, Toyoty itp) to wiem.
Interesuje mnie natomiast przeglad ktory jest wpisywany do dowodu rejestracyjnego (wykonywany co rok, 2 lub 3 lata w zaleznosci od wieku samochodu).

dzieki,
krzysiek
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

krislux pisze:Interesuje mnie natomiast przeglad ktory jest wpisywany do dowodu rejestracyjnego (wykonywany co rok, 2 lub 3 lata w zaleznosci od wieku samochodu).
Przegladam kodeks i wyglada na to, ze badanie musisz zrobic w Polsce :-(
Ponizej cytat z ustawy "Prawo o ruchu drogowym", popularnie zwanej kodeksem drogowym:
KODEKS pisze:Art. 83. 1. Badanie techniczne przeprowadza się na koszt właściciela pojazdu w upoważnionej przez wojewodę stacji kontroli pojazdów, położonej na terenie województwa, w którym pojazd jest zarejestrowany, z zastrzeżeniem ust. 2.
2. Badanie techniczne pojazdu może być przeprowadzone również w stacji kontroli pojazdów położonej na terenie województwa, w którym:
1) pojazd został skierowany na badania techniczne przez organ kontroli ruchu drogowego,
2) właściciel pojazdu mieszka czasowo przez okres co najmniej 1 roku,
3) podmiot używający pojazdu na podstawie umowy, zawartej na okres co najmniej 1 roku, ma miejsce zamieszkania lub siedzibę.
Ja w takiej sytuacji po prostu zadzwonil bym do jakiegos wydzialu komunikacji w Polsce (dzisiaj to juz chyba troche za pozno, ale w poniedzialem rano kogos na pewno zlapiesz) i sie dopytal.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
misio

Post autor: misio »

To ze przeglad mozna zrobic w PL to w sumie mala sprawa jeszcze, bo mozna pojachac i zrobic - w sumie. ALE schody zaczynaja sie jak bedziemy mieli pecha, tzn jedziemy do PL i mamy kontrole drogowa. Brak przegladu = zatrzymanie dowodu rej... ktory Policja potem odsyla do Wydzialu Komunikacji tam gdzie jest auto zarejestrowane i ktore wlasciciel odbiera. Czemu jest to problem? A bo to TRWA i nici z szybkiego zalatwienia sprawy.

Co moge polecic? Szybki wypad do PL do jakiegos wiekszego miasta przygranicy. Jak ktos jest wytrzymaly to jak wyjedzie o 6 rano to o 12 bedzie juz w PL i na 20-21 bedzie z powrotem w Luxie z piekna pieczatka w dowodzie :)

A i zastanawia mnie OBOWIAZEK robienia przedladu na terenie gdzie auto jest zarejestrowane... dzwine bo robilem kilka razy w innym wojewodzectwie i nie bylo zadnego problemu... :|
krislux

Wielkie dzięki za pomoc. Udanego weekendu.
Krzysiek
krislux

Wielkie dzięki za pomoc. Udanego weekendu.
Krzysiek
misio

Dobra dobra, ale np zanim pojedziesz np do Zgorzelca zeby zrobic przeglad, to moze zadzwon wpierw i spytaj sie czy mozna na 100%. Ja robilem 2 lata temu i moze cos tam zmienili choc watpie.
krislux

Poszukalem jeszcze w internecie i tez ktos na jakims forum pisal, ze badanie techniczne mozna zrobic tylko w Polsce. Po prostu bede musial wybrac sie samochodem na urlop a nie samolotem. dzieki jeszcze raz. pozdr. k.
k-th

Post autor: k-th »

No niestety. Potwierdzenie ostateczne : znajomy konsul jednego z krajow UE pisal do naszego MSZetu zapytanie, czy jego auto na tablicach dyplomatycznych, polskich moze miec przeglad techniczny dokonany w jego kraju. Niestety, odpowiedz byla odmowna, nawet dla konsula.
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

misio pisze:A i zastanawia mnie OBOWIAZEK robienia przedladu na terenie gdzie auto jest zarejestrowane... dzwine bo robilem kilka razy w innym wojewodzectwie i nie bylo zadnego problemu... :|
A kiedy tak robiłeś? Bo od dłuższego czasu jest „rejonizacja”. Chyba że po raz kolejny coś się zmieniło :-))
k-th

Post autor: k-th »

Z tego co wiem zmienilo sie - obecnie mozna zrobic przeglad gdziekolwiek na terytorium RP
misio

Kiedy tak robilem? Grudzien 2006, auto rej na mazowszu a przeglad na... Slasku.
ODPOWIEDZ