Transit visa USA

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Maat

Post autor: Maat »

misio pisze:ESTA - rejestrujesz sie, płacisz 50€ lub USD - nie pamietam. Po chyba 72 godzinach masz odpowiedz online - lecisz albo nie lecisz. Zgoda ważna 2 lata. Potem kolejna rejestracja i opłata.
Jesli zaplaciles 50, obojetne czy EUR, czy USD, to aplikowales (niepotrzebnie) przez prywatnego posrednika.
ESTA najprostsza droga, przez strone rzadowa, kosztuje 14 USD w razie przyznania, albo 4 USD w razie odmowy.
misio

Post autor: misio »

Melduje ze wiem jaki jest stan osobowy Asiuni rodziny wiec pisząc 50 miałem na myśli kilka osób. Swoją droga to czy esta można wypełnić przez pośrednika???
Maat

Post autor: Maat »

misio pisze:Swoją droga to czy esta można wypełnić przez pośrednika???
Mozna, zupelnie legalnie... Rzad wie i toleruje....
There are a number of third parties that have established websites that charge a fee for submitting your application on your behalf.
https://help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/1164

I dlatego tez pojawilo sie mnostwo stron, ktore tym wlasnie sie trudnia i zbieraja za posrednictwo grube pieniadze...
np ci tutaj:
Part 2: Submit payment of $79.00 ($14.00 US government fee + $65.00 service fee)
https://www.esta-america.org/delivery.html

Strony te bardzo sa podobne do rzadowych, latwo na nie trafic i trudno rozpoznac, ze to jakis prywatny posrednik. :|
asiunia

Post autor: asiunia »

misio pisze:Melduje ze wiem jaki jest stan osobowy Asiuni rodziny wiec pisząc 50 miałem na myśli kilka osób.
Nie, nie. Ja sie dobrowolnie do Stanow nie wybieram, ale znalazlam fajny kurs jezykowy dla dzieciaka. 3 tygodnie na Florydzie kosztuje mniej wiecej tyle samo co 2 tyg w Europie. Chce, niech leci.
Dziekuje za wszystkie wskazowki.
misio

No to skoro kurs językowy do musisz aplikować o student visa dla syna. Aha i to dotyczy całego swiata bez wyjątków. Takie wizy sa przyznawane od ręki. $160 :) wiza F http://travel.state.gov/content/visas/e ... .html#fees
asiunia

Ale z tego co wyczytuje to w ramach programu VWP (krocej niz 90 dni + maksymalnie 18 godz tygoniowo) zadna wiza nie just potrzebna. Tylko pozwolenie ESTA.
misio

Ale twój syn nie jedzie turystycznie tylko sie uczyć. Masz napisane w tym linku: language courses = F1 wiza.

Jak chcesz to go wyślij. Zaliczy najkrótszy pobyt na terenie USA ;) ale sie przynajmniej przeleci samolotem. Acha jak go raz cofną to potem dluuuugo USA nie zobaczy.

Jak masz wątpliwości to napisz maila to konsulatu. Odpiszą.
misio

Poczytałem o tym trochę ;) w sumie to przepisy są niejasne. Są info o 16 godzinach ale nie pochodzą one z oficjalnej strony rządowej oraz są dosyć stare. Upierał sie nie będę i radzę napisać do konsulatu zapytanie.
asiunia

Szkola jezykowa (w Niemczech), ktora te kursy od wielu lat organizuje, zapewnia, ze dzieciaki z niemieckim paszportem potrzebuja tylko pozwolenie ESTA. Jako, ze Lux podlega pod ten sam program powinno byc analogicznie dla dzieciakow z luksemburskim paszportem. Ale dla stu % pewnosci, faktycznie napisze do konsulatu. Dam znac jak mi odpisza. W najgorszym wypadku wyrobie mlodemu niemiecki paszport. Pozdrawiam z Alp! :-)
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

asiunia pisze:wyrobie mlodemu niemiecki paszport
???
A to tak ot, na zasadzie "widzimisie"?...
misio

W jej przypadku tak.
Alexy1

Post autor: Alexy1 »

Tutaj znalazłem stronkę http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-ni ... eeinfo.asp
są opłaty i krok po kroku jak ubiegać się o wizę. Do tego parę ciekawych informacji.
Sam planuje niedługo wybrać sie do USA i będę musiał zagłębić się w ten problem z wizami i tymi wszystkimi rzeczami potrzebnymi do tej podróży. Pozdrawiam forumowiczów
asiunia

misio pisze:Upierał sie nie będę i radzę napisać do konsulatu zapytanie
Dostalam odpowiedz z konsulatu. Potwierdzili mi to co szkola jezykowa mi zapewniala. W ramach programu VWP dzieciaki z luksemburskim paszportem nie potrzebuja wizy studenckiej, tylko pozwolenie ESTA.
ODPOWIEDZ