Transit visa USA

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Awatar użytkownika
digilante

Transit visa USA

Post autor: digilante »

Czy ktos wie ile jest zachodu dostac transit vise do USA - n.p. lecac LUX - USA - Chile. Ile kosztuje, czy mozna zrobic to tutaj (na polski paszport), ile zajmuje, i ile palcow wsadzaja Ci w D w tym calym procesie?

Az mi sie rzygac chce jak o tym pomysle, no ale loty do Santiago nie via USA to 1000+ euro, a via USA 400 euro.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Borys

Post autor: Borys »

A czy to nie dziala tak ze jesli lecisz via jakis tam kraj ktory wymaga wiz, ale nie wychodzisz z lotniska, to zadnych wiz nie potrzebujesz?

Tak to dziala wlasnie na calym swiecie ale nie bylem nigdy w US&A i byc moze tam akurat jest inaczej?

A tak poza tym, to wedlug mnie wybor polskiego paszportu do tej podrozy to chyba nie najlepszy pomysl? ;)
Ura Bura Szef Podwóra
maciekk

Post autor: maciekk »

Wiza jest nadal wymagana, nawet jeśli nie opuszczamy lotniska. Poniżej link z informacjami

http://travel.state.gov/visa/temp/types/types_4383.html

Polski paszport nie jest żadną przeszkodą, a sama procedura w moim przypadku trwała 5 minut wizyty w ambasadzie, bez żadnych idiotycznych pytań i jeden dzień na odesłanie paszportu z wizą kurierem. Co prawda było to kilka lat temu ale z tego co wiem to nic się nie zmieniło.
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Tak, potrzebujesz wizę. Tranzytowa kosztuje tyle ile turystyczna na 10 lat, więc opłaca się wyrobic turystyczną i skorzystać w przyszłości.

Ceregiele są, bo najpierw wypełniasz wniosek on-line, a do tego potrzebujesz zdjęcie o odpowiednich wymogach, bo inaczej go nie załączysz. Jak wypełnisz wniosek, jeszcze dzwonisz i umawiasz się na wizytę w ambasadzie. Tam wprawdzie procedury bezpieczeństwa są (przed wejściem pozbywasz sie rzeczy niebezpiecznych jak na lotnisku, odpowiednia osoba odprowadza cię dalej i pilnuje), ale przy przyznaniu wizy nie robią kłopotu, ani zbyt nie wypytują.
Danka
Awatar użytkownika
digilante

Dzieki maciek i danka - wlasnie o takie info mi chodzilo. Biore do zrozumienia ze to mozna robic tutaj w LU, a nie w Paryzu lub Brukseli. Dobra rada aby od razu wyrobic 10-letnia wize.

Borys - masz racje, w calym swiecie jezeli jest transit i nie wychodzisz po za kontrole celna, to nie potrzebujesz wizy, ale USA to USA, i nawet trzeba miec specjalne pozwolenie jak sam samolot leci nad USA, nawet nie laduje! Swiat Orwell-a, a im chodzi aby jak najwiecej info o ludziach miec.

Dodam tez ze mam jeszcze wazna 10-letnia wize na paszporcie z RPA, ale ostatnio kolega z LU jechal do USA i go przez kilkanascie godzin trzymali i wypytywali o fakt ze paszport z RPA, wiza w tym paszporcie, ale w Europie mieszka na innym paszporcie, i ze to sie nie liczy. W koncu go puscili, ale dalsze loty juz odlecialy, byly koszta, itd.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
misio

Post autor: misio »

Ten twój kolega to jakaś pierdoła. Jak masz paszport RPA i masz WAŻNE pozwolenie na ubieganie o wjazd do USA to bierz ten paszport i leć. To ze mieszkasz tu i ze masz też PL paszport to nie ma na to wpływu. Jak mi nie wierzysz to napisz to konsulatu USA w Lux i sam zapytaj. Odpisują niemalże natychmiast. Adres na stronie www.

A trzymać na granicy i pytać mogą każdego - Polaka, Niemca, Anglika itp.
Awatar użytkownika
digilante

Pierdola czy nie, to nie jego wina ze go zatrzymali. Teoretycznie sie z Toba na 100% zgadzam, ale w praktyce warto robic wszystko standartowo aby jakiemus debilowi w USA nie przyzlo do glowy ze cos nie tak.
misio

Masz racje ale co z tego jak nie wiadomo na kogo się trafi? A zatrzymać mogą naprawdę każdego.

Słuchaj, napisz do ambasady USA. Oni naprawdę tu szybko odpowiadają. Moim zdaniem zmarnujesz pieniądze a zreszta pewnie i tak ci nie wydadzą drugiej bo systemie już widniejesz ze jedna masz.
Borys

Post autor: Borys »

Wigilia jest. Misio ludzkim glosem przemawia!

A tak przy okazji. To czy nie mozesz wziac swojego afrykanerskiego paszportu a polski zostawic w domu? Beda wiedzieli ze jestes dwulicowcem?
Ura Bura Szef Podwóra
misio

Nie może bo na bank spytaja sie go gdzie ma wizę eur/Lux ze tu mieszka. I pomyślą ze jest na nielegalu. Wyjaśnić sie pewnie da ale transit szlag trafi... Ot ju es ej.
Awatar użytkownika
digilante

Tutaj misio ma racje, a w dodatku moje imie i nazwisko w paszportach PL i ZA sa inne, wiec to juz bedzie totalna masakra.

Panowie dziekuje za info, ale problem zalatwiony. Olewam Chile i USA, i jade KLM do Panama i Costa Rica na wakacje i mam reszte w D. Merci, a bientot! <mrgreen>
Awatar użytkownika
digilante

No i Panie Borysie, +2, i do tego San Marino w kwietniu to juz +3 i 2014 nawet nie w polowie. Nie masz juz zadnej szansy.

http://travelerscenturyclub.org/countri ... tical-list
asiunia

Post autor: asiunia »

Czy ja dobrze rozumiem, ze w ramach tego programu (Visa Waiver Program) wiza jest niepotrzebna? (majac paszport luksemburski)

http://travel.state.gov/content/visas/e ... -visa.html
misio

ESTA - rejestrujesz sie, płacisz 50€ lub USD - nie pamietam. Po chyba 72 godzinach masz odpowiedz online - lecisz albo nie lecisz. Zgoda ważna 2 lata. Potem kolejna rejestracja i opłata.
asiunia

Post autor: asiunia »

Czyli zadnych ceregieli z wizą, ambasadą, stratą czasu i srutu...tutu..?? COOL!!

Merci:)
ODPOWIEDZ