Transit visa USA
Transit visa USA
Czy ktos wie ile jest zachodu dostac transit vise do USA - n.p. lecac LUX - USA - Chile. Ile kosztuje, czy mozna zrobic to tutaj (na polski paszport), ile zajmuje, i ile palcow wsadzaja Ci w D w tym calym procesie?
Az mi sie rzygac chce jak o tym pomysle, no ale loty do Santiago nie via USA to 1000+ euro, a via USA 400 euro.
Az mi sie rzygac chce jak o tym pomysle, no ale loty do Santiago nie via USA to 1000+ euro, a via USA 400 euro.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
A czy to nie dziala tak ze jesli lecisz via jakis tam kraj ktory wymaga wiz, ale nie wychodzisz z lotniska, to zadnych wiz nie potrzebujesz?
Tak to dziala wlasnie na calym swiecie ale nie bylem nigdy w US&A i byc moze tam akurat jest inaczej?
A tak poza tym, to wedlug mnie wybor polskiego paszportu do tej podrozy to chyba nie najlepszy pomysl?
Tak to dziala wlasnie na calym swiecie ale nie bylem nigdy w US&A i byc moze tam akurat jest inaczej?
A tak poza tym, to wedlug mnie wybor polskiego paszportu do tej podrozy to chyba nie najlepszy pomysl?
Ura Bura Szef Podwóra
Wiza jest nadal wymagana, nawet jeśli nie opuszczamy lotniska. Poniżej link z informacjami
http://travel.state.gov/visa/temp/types/types_4383.html
Polski paszport nie jest żadną przeszkodą, a sama procedura w moim przypadku trwała 5 minut wizyty w ambasadzie, bez żadnych idiotycznych pytań i jeden dzień na odesłanie paszportu z wizą kurierem. Co prawda było to kilka lat temu ale z tego co wiem to nic się nie zmieniło.
http://travel.state.gov/visa/temp/types/types_4383.html
Polski paszport nie jest żadną przeszkodą, a sama procedura w moim przypadku trwała 5 minut wizyty w ambasadzie, bez żadnych idiotycznych pytań i jeden dzień na odesłanie paszportu z wizą kurierem. Co prawda było to kilka lat temu ale z tego co wiem to nic się nie zmieniło.
Tak, potrzebujesz wizę. Tranzytowa kosztuje tyle ile turystyczna na 10 lat, więc opłaca się wyrobic turystyczną i skorzystać w przyszłości.
Ceregiele są, bo najpierw wypełniasz wniosek on-line, a do tego potrzebujesz zdjęcie o odpowiednich wymogach, bo inaczej go nie załączysz. Jak wypełnisz wniosek, jeszcze dzwonisz i umawiasz się na wizytę w ambasadzie. Tam wprawdzie procedury bezpieczeństwa są (przed wejściem pozbywasz sie rzeczy niebezpiecznych jak na lotnisku, odpowiednia osoba odprowadza cię dalej i pilnuje), ale przy przyznaniu wizy nie robią kłopotu, ani zbyt nie wypytują.
Ceregiele są, bo najpierw wypełniasz wniosek on-line, a do tego potrzebujesz zdjęcie o odpowiednich wymogach, bo inaczej go nie załączysz. Jak wypełnisz wniosek, jeszcze dzwonisz i umawiasz się na wizytę w ambasadzie. Tam wprawdzie procedury bezpieczeństwa są (przed wejściem pozbywasz sie rzeczy niebezpiecznych jak na lotnisku, odpowiednia osoba odprowadza cię dalej i pilnuje), ale przy przyznaniu wizy nie robią kłopotu, ani zbyt nie wypytują.
Danka
Dzieki maciek i danka - wlasnie o takie info mi chodzilo. Biore do zrozumienia ze to mozna robic tutaj w LU, a nie w Paryzu lub Brukseli. Dobra rada aby od razu wyrobic 10-letnia wize.
Borys - masz racje, w calym swiecie jezeli jest transit i nie wychodzisz po za kontrole celna, to nie potrzebujesz wizy, ale USA to USA, i nawet trzeba miec specjalne pozwolenie jak sam samolot leci nad USA, nawet nie laduje! Swiat Orwell-a, a im chodzi aby jak najwiecej info o ludziach miec.
Dodam tez ze mam jeszcze wazna 10-letnia wize na paszporcie z RPA, ale ostatnio kolega z LU jechal do USA i go przez kilkanascie godzin trzymali i wypytywali o fakt ze paszport z RPA, wiza w tym paszporcie, ale w Europie mieszka na innym paszporcie, i ze to sie nie liczy. W koncu go puscili, ale dalsze loty juz odlecialy, byly koszta, itd.
Borys - masz racje, w calym swiecie jezeli jest transit i nie wychodzisz po za kontrole celna, to nie potrzebujesz wizy, ale USA to USA, i nawet trzeba miec specjalne pozwolenie jak sam samolot leci nad USA, nawet nie laduje! Swiat Orwell-a, a im chodzi aby jak najwiecej info o ludziach miec.
Dodam tez ze mam jeszcze wazna 10-letnia wize na paszporcie z RPA, ale ostatnio kolega z LU jechal do USA i go przez kilkanascie godzin trzymali i wypytywali o fakt ze paszport z RPA, wiza w tym paszporcie, ale w Europie mieszka na innym paszporcie, i ze to sie nie liczy. W koncu go puscili, ale dalsze loty juz odlecialy, byly koszta, itd.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Ten twój kolega to jakaś pierdoła. Jak masz paszport RPA i masz WAŻNE pozwolenie na ubieganie o wjazd do USA to bierz ten paszport i leć. To ze mieszkasz tu i ze masz też PL paszport to nie ma na to wpływu. Jak mi nie wierzysz to napisz to konsulatu USA w Lux i sam zapytaj. Odpisują niemalże natychmiast. Adres na stronie www.
A trzymać na granicy i pytać mogą każdego - Polaka, Niemca, Anglika itp.
A trzymać na granicy i pytać mogą każdego - Polaka, Niemca, Anglika itp.
Tutaj misio ma racje, a w dodatku moje imie i nazwisko w paszportach PL i ZA sa inne, wiec to juz bedzie totalna masakra.
Panowie dziekuje za info, ale problem zalatwiony. Olewam Chile i USA, i jade KLM do Panama i Costa Rica na wakacje i mam reszte w D. Merci, a bientot! <mrgreen>
Panowie dziekuje za info, ale problem zalatwiony. Olewam Chile i USA, i jade KLM do Panama i Costa Rica na wakacje i mam reszte w D. Merci, a bientot! <mrgreen>
No i Panie Borysie, +2, i do tego San Marino w kwietniu to juz +3 i 2014 nawet nie w polowie. Nie masz juz zadnej szansy.
http://travelerscenturyclub.org/countri ... tical-list
http://travelerscenturyclub.org/countri ... tical-list
Czy ja dobrze rozumiem, ze w ramach tego programu (Visa Waiver Program) wiza jest niepotrzebna? (majac paszport luksemburski)
http://travel.state.gov/content/visas/e ... -visa.html
http://travel.state.gov/content/visas/e ... -visa.html