Gdzie pobrac odciski palcow?

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Awatar użytkownika
digilante

Gdzie pobrac odciski palcow?

Post autor: digilante »

Jak zwykle sprawa sie pogmatwala... aby dostac Luksemburskie prawo jazdy, musze pokazac papierek z policji z RPA ze nie rozrabialem. Aby taki papierek dostac wyszlo na to ze musze im w RPA wyslac list i kartke z odciskami palcow, podpisem, i jakims oficjalnym stemplem ze to ja.

Gdzie cos takiego moglbym dostac?
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

Czy jestes pewny ze az z RPA ?
Jesli jest sie dluzej niz 6 miesiecy w Lux, na ogol Extrait du Casier Judiciaire (bylo juz taki watek) z miejzcowej "bezpieki" wystarcza.
MaWi

Post autor: MaWi »

xtheo7 pisze:Jesli jest sie dluzej niz 6 miesiecy w Lux
dokladnie – dopytaj sie raz jeszcze! Bo powyzej 6 miesiecy legalnego pobytu masz juz prawo pytac o kazje żydiker w miejscowym punkcie wydawania na Cote d'Eich i nie powinni robic łachy!
Awatar użytkownika
digilante

Na podaniu "Transcription d'un permis etranger" jest wyliczone co trzeba miec... Punkt 3 mowi:

"Extrait recent (de 3 mois) du casier judiciare du pays de provenance."

Wiec ja to rozumiem ze ten extrait musi byc z tego panstwa co wydalo te prawo jazdy ktore wlasnie mam.

Hmmm, ale "casier judiciare" to nie akurat mowi ze to musi byc z policji... mogl by byc papierek od sadu ze nie bylem na nic zkazany? Moze z sadu w RPA bedzie latwiej...
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
oley11

Post autor: oley11 »

5) Extrait du casier judiciaire du pays d’origine, si la résidence au Luxembourg de l’intéressé remonte à moins de 5 ans.

czyli w przypadku prawka, to musi byc 5 lat... tak? czy mnie znowu moj frencz zawodzi??

a co do odciskow, zabierz zone na posterunek (smiesznie to brzmi :)) i ladnie popros. moze zadziala.
MaWi

Post autor: MaWi »

No, nie zawodzi. Widac cos sie jednak zmienilo od 3 lat, bo ja wtedy wlasnie robilem podobny zabieg wymiany prawa jazdy na LUX i zupelnie wystarczylo to zaswiadczenie z Cote d'Eich. Mieszkalismy podowczas juz ponad 6 miesiecy w Luxie, a Polska jeszcze nie byla czlonkiem UE (o ile to ma dla sprawy jakiekolwiek znaczenie).

Nie chce sie teraz zaglebiac w meandry historii luksemburskiego prawa i dowodzic, czy cos sie od tamtej pory w przepisach zmienilo, czy mi sie po prostu udalo "psim swedem" ;) , powiem tylko tyle, ze fakt pozostaje faktem – uznali te 3 lata temu to, co im przedstawilem, a co bylo pieknie wydrukowanym dyplomem na papierze z takimi stylowymi metlaizujacymi wstawkami (chyba jakies zabezpieczenie przed sfalszowaniem?), ktory glosil, ze w GD Lux jeszcze nie zdazylem narozrabiac, albo przynajmniej, ze oni nic o tym nie wiedza 8)
Awatar użytkownika
digilante

Dzieki wszystkim, sp. Oley11. To nie dla zony (ona sie uczy na razie), tylo dla mnie... wiec moge sam siebie wziasc za kark na posterunek ;-)
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

Ale tak wlasciwie, by calkowicie precyzyjnie zaspokoic twoja ciekawosc,

- Gdzie pobrac odciski palcow -

nalezaloby podac jedyna, niepodwazalna opowiedz :

- na opuszkach kciuka i palca wskazujacego prawej i lewej dloni :p
ODPOWIEDZ