Umowa o pracę a zasiłki

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
tomasz

Umowa o pracę a zasiłki

Post autor: tomasz »

Witajcie, czy ktoś się orientuje, jakie warunki muszą być spełnione, żeby sie starać o luksemburskie zasiłki i być w luksemburskiej kasie chorych? Konkretnie, czy umowa o dzieło do tego upoważnia? I czy założenie własnej firmy do tego upoważnia (Le statut de I'independant), czy trzeba sie wykazać w takich wypadkach odpowiednimi dochodami? jakimi? Serdecznie pozdrawiam.
IronBone

Post autor: IronBone »

Możesz pracować na swój rachunek bez zakładania jakiejkolwiek firmy.
Musisz się zameldować w CNS. Jeśli w roku zarobisz ponad (około) 7000 musisz płacić ubezpieczenie zdrowotne + rentowe. Zdrowotne to ok 8% (ale UWAGA) liczone od minimalnej płacy (czyli od ponad 20000) lub od tego co faktycznie zarobiłeś jeżeli jest to powyżej minimum. Ubezpieczenie rentowe to ok 16% od tego co zarobiłeś.
Jeśli w danym roku nie przewidujesz zarobków powyżej 7000 to piszesz oświadczenie i nic nie płacisz i (chyba) nie jesteś wtedy ubezpieczony. Jeśli przez przypadek jednak zarobisz więcej to z ciebie ściągną.

Jeśli chcesz móc korzystać ze zwolnień lekarskich (i dostawać za to pieniądze) musisz się dodatkowo "ubezpieczyć" - kilka procent.

Jeśli przy okazji zarobiłeś powyżej 25000 to musisz się zarejestrować jako płatnik VAT - 15%
tomasz

Post autor: tomasz »

bardzo dziekuje za odpowiedź. O tych przepisach o własnej działalnosci już czytałam. Głownie chodzi mi o to, czy zakladajac działalność (powiedzmy nie przynoszacą zysków wiecej niz 7000e na rok-a wiec bez składek) mam prawo do ubiegania sie do luksemburskich zasiłków z tytułu posiadania dzieci i/lub korzystania z luksemburskiej kasy chorych (np. zrezygnowania z europejskich zasiłkow na rzecz luksemburkich?). Orientuje sie ktos może? Milego dnia dla Was.
ODPOWIEDZ