Prawo jazdy w Luksemburgu?

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
Awatar użytkownika
digilante

Prawo jazdy w Luksemburgu?

Post autor: digilante »

Z powodu ze Chiny dopiero kilkanascie lat temu odnalazly koncepcje prywatnego auta to moja zona, jak i wiekszosc Chinczykow, nie ma prawa jazdy.

W RPA samemu studiuje sie prawa i idzie sie na egzamin pisemny po ktorym dostaje sie jakby "prawo jazdy ucznia". Mozna sie potem uczyc samemu (ktos musi byc razem w aucie) i na koniec idzie sie na egzamin jazdy.

Myslalem ze tu tez tak samo wiec kupilismy zonie "Code de la Route Populaire". Tam cos pisze ze trzeba zaliczyc iles tam godzin teorii i iles godzin praktyki zanim mozna isc na egzamin, ale nie wiem dokladnie co to znaczy.

Czy zona moze uczyc sie teorii w domu i sama isc na egzamin pisemny, czy musi chodzic do szkoly jazdy aby zaliczyc te 12 gdzin nauki? Jezeli to ostatnie, to czy ktos zna jakas tania szkole w okolicach Neudorf lub centrum miasta?
annika

Post autor: annika »

digilante, z tego co ja sie orientuje to musi chodzic do szkoly (przynajmniej tak sie moj maz dowiadywal). nie wiem czy sa inne tansze szkoly, ale moge polecic jedna, ktora sie znajduje obok mojego domu, gdyz jest to ponoc jedyna, w ktorej kurs jest prowadzony po angielsku. zajecia po ang. w kazdy czwartek wieczorem.

jesli bedziesz zainteresowany, to moge Ci podac namiary. pzdr

Annika
clematis

Re: Prawo jazdy w Luksemburgu?

Post autor: clematis »

digilante pisze:Z powodu ze Chiny dopiero kilkanascie lat temu odnalazly koncepcje prywatnego auta to moja zona, jak i wiekszosc Chinczykow, nie ma prawa jazdy.

W RPA samemu studiuje sie prawa i idzie sie na egzamin pisemny po ktorym dostaje sie jakby "prawo jazdy ucznia". Mozna sie potem uczyc samemu (ktos musi byc razem w aucie) i na koniec idzie sie na egzamin jazdy.

Myslalem ze tu tez tak samo wiec kupilismy zonie "Code de la Route Populaire". Tam cos pisze ze trzeba zaliczyc iles tam godzin teorii i iles godzin praktyki zanim mozna isc na egzamin, ale nie wiem dokladnie co to znaczy.

Czy zona moze uczyc sie teorii w domu i sama isc na egzamin pisemny, czy musi chodzic do szkoly jazdy aby zaliczyc te 12 gdzin nauki? Jezeli to ostatnie, to czy ktos zna jakas tania szkole w okolicach Neudorf lub centrum miasta?
Trzeba chodzić do szkoły (polecam "PEPE" w Limpertsbergu). Ceny wszędzie są podobne, niestety zrobienie prawa jazdy w Luksemburgu kosztuje bardzo dużo (mnie to wyniosło w sumie około 2 tys. euro <beczy> ).
ODPOWIEDZ