znowu o zwrocie VAT z IKEA
znowu o zwrocie VAT z IKEA
Przepraszam, że znowu zawracam głowę, ale mam jeszcze jeden dylemat jesli chodzi o zwrot VAT z IKEA. Przy okazji kupowania konkretnych rzeczy tzn. mebli kupiliśmy tez mnóstwo innych rzeczy do domu ( np. karnisze, zasłony, pościel, lampy, garnki itp ), ale nie wiem teraz czy za te rzeczy też mogę otrzymać zwrot VAt-u. Na fakturach mam mnóstwo pozycji/ dziesiątki artykułów i nie bardzo wiem czy wszystkie się kwalifikują, czy ktoś wie może gdzie znajde listę rzeczy za które można otrzymać zwrot podatku? I czy wysyłając faktury do Mr. Webera mam pozaznaczać na fakturach artykuły których zwrot dotyczy ...?
dzięki z góry
M.
dzięki z góry
M.
mmm191
Listę artykułów znajdziesz w sekcji Download. Lista jest ogólna i trzeba samemu sprawdzić, co pasuje a co nie. Na formularzu wymień tylko te pozycje, które podlegają odliczeniom, a pozostałe możesz wykreślić, w ten sposób upraszczając sprawę p. Weberowi. Ewentualnie odwrotnie, zaznaczyć kwalifikujące się towary.
A ja dodam jeszcze, ze faktury z Ikei trzeba dla M. Webera "przetlumaczyc", tzn. napisac takie zestawienie z tlumaczeniem pozycji na fakturze, bo Ikea, jak wiesz, nazywa tak swoje produkty, ze po nazwie nikak nie mozna sie zorientowac, czy chodzi o krzeslo, stol, kanape czy recznik.... Ja tez sie wyposazalam w Ikei i mozna odliczac prawie wszystko - tzn. oczywiscie meble, wyposazenie kuchni - garnki, naczynia, narzedzia kuchenne, poza tym sciereczki, obrusy, serwetki, itp (ja swieczki i serwetki papierowe, oraz niektore drobiazgi odejmowalam, bo glupio mi bylo takie rzeczy dawac do rozliczenia, zreszta takie drobiazgi M. Weber sam wykresla, a Ikea mi oddawala VAT za fakture w calosci zwykle... wiec potem na drobiazgi bralam osobna fakture...), poza tym - reczniki, narzuty, itp. Nie wiem jak teraz, ale jeszcze w zeszlym roku za firanki i zaslony (nie dotyczy zaslonki prysznicowej!) nie zwracali...
Ja tez 'tlumaczylam' fakture dla p. Webera. Poszlam na latwizne - wydrukowalam ze strony internetowej obrazki artykulow, ktore kupilam, z nazwa handlowa (czyli to co na fakturze) z cena i dolaczylam do calego zestawu formularzy.
Podstemplowane dokumenty dostalam jakos strasznie szybko, w niecaly tydzien. Teraz tylko odliczam 3 miesiace w oczekiwaniu na pieniazki ze sklepu... Tak, tak, obsluga IKEI Arlon uprzedza, ze zwrot vatu trwa wieki...
Podstemplowane dokumenty dostalam jakos strasznie szybko, w niecaly tydzien. Teraz tylko odliczam 3 miesiace w oczekiwaniu na pieniazki ze sklepu... Tak, tak, obsluga IKEI Arlon uprzedza, ze zwrot vatu trwa wieki...
Agata