Swieta w dni wolne

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
marta_Tomek

Swieta w dni wolne

Post autor: marta_Tomek »

Szukam informacji na temat dni swiatecznych przypadajacych w dni wolne od pracy w Luksemburgu tzn czy jest tak jak w Polsce, ze za swieto w sobote jest odbiór dnia wolnego. Jesli tak, to jak to wyglądalo w 2012 i w bedzie 2013?

Dziękuję.
Borys

Post autor: Borys »

Wlasnie tak jest w Luksemburgu. Jak oficjalne swieto wypada w sobote lub w niedziele to masz prawo do "odbioru" tego dnia. Ja to z reguly robie tak ze pierwszy dzien urlopu przypadajacy po takim wlasnie swiecie traktuje jak ten wlasnie "zwrot".

W 2012 wygladalo to dokladnie tak samo i w 2013 rowniez.
Ura Bura Szef Podwóra
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Tutaj opisane dokladnie po EN lub FR:

http://www.guichet.public.lu/entreprise ... ml#panel-7!
zzz

Post autor: zzz »

Pod linkiem, który podał digilante, jest także informacja, że pracodawca może wyznaczyć, jaki dokładnie to będzie dzień. Czyli nie zawsze jest tak, że dostajesz dodatkowy dzień urlopu do wzięcia kiedy chcesz. Np. u mnie pracodawca ustalił, że w zamian za 23 czerwca (święto wypadało w niedzielę), 16 sierpnia będzie dniem wolnym
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

marta_Tomek pisze:tzn czy jest tak jak w Polsce, ze za swieto w sobote jest odbiór dnia wolnego.
z tego co wiem - ten przepis w Polsce już nie obowiązuje
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
Ziuum

Post autor: Ziuum »

Z tym odbiorem to świetna sprawa, pewnie i w Polsce coś takiego zaraz wprowadzą...
zzz

Post autor: zzz »

Ziuum pisze:Z tym odbiorem to świetna sprawa, pewnie i w Polsce coś takiego zaraz wprowadzą...
Nie wiem czy to ironia czy nie ironia, ale właśnie już ten przepis "wyprowadzili", chyba w 2010, kiedy wprowadzili dzień wolny od pracy w Święto Objawienia Pańskiego. Taka niby była umowa, że Polacy będą mieć jedno święto więcej, ale za to nie ma już odbierania.
ODPOWIEDZ