Czy ktoś może się orientuje, czy przypadkiem nie było jakichś zmian, które by odwoływały/anulowały powyższy zapis? Właśnie myślę o zakupie nowych gumek tylko na jedną oś. Ale jak się okaże, że ten zapis jest wciąż obowiązujący, to będę musiał poszukać identycznych jak mam teraz, albo kupić cały komplet.Redakcja pisze:1) wszystkie pojazdy czterokołowe winny mieć na wszystkich kołach założone opony tego samego typu.
Pytanie o tozsamosc opon :)
Chodzi o zimówki/letnie i takie same rozmiary (o ile homologacja auta przewiduje inaczej).zzz pisze:Czy ktoś może się orientuje, czy przypadkiem nie było jakichś zmian, które by odwoływały/anulowały powyższy zapis? Właśnie myślę o zakupie nowych gumek tylko na jedną oś. Ale jak się okaże, że ten zapis jest wciąż obowiązujący, to będę musiał poszukać identycznych jak mam teraz, albo kupić cały komplet.Redakcja pisze:1) wszystkie pojazdy czterokołowe winny mieć na wszystkich kołach założone opony tego samego typu.
Nie chodzi o zużycie opon jeśli są w dopuszczalnych normach!
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Aż takich wymogów to bym się nie spodziewał. Chodziło mi o to, czy jest tak jak mówi MaWi: wystarczy, że na każdej z osi mam parami takie same opony (model, bieżnik, etc.). Wiem, że w PL to jest jak najbardziej legalne, byle na jednej osi były zgodne.gabrjel pisze:Nie chodzi o zużycie opon jeśli są w dopuszczalnych normach!
Mam obecnie 4 identyczne, ale na jednej osi są już zużyte i nadają się do wymiany. Na drugiej osi są w porządku, jeszcze pojeżdżą 2 sezony. Więc pytanie brzmi, czy muszę szukać identycznego modelu, żeby mieć wszystkie 4 opony z bieżnikiem x, czy mogę kupić 2 sztuki innego modelu i mieć z przodu bieżnik x, a z tyłu bieżnik y.
Info dostałem od kumpla w SNCT, jedyny wyjątek od tej reguły (równomierne zurzycie) dotyczy aut z 4x4 różnica nie może przekraczać 25%- ale jakoś nie widzę gliniaży mierzących bierznik...zzz pisze:Aż takich wymogów to bym się nie spodziewał. Chodziło mi o to, czy jest tak jak mówi MaWi: wystarczy, że na każdej z osi mam parami takie same opony (model, bieżnik, etc.). Wiem, że w PL to jest jak najbardziej legalne, byle na jednej osi były zgodne.gabrjel pisze:Nie chodzi o zużycie opon jeśli są w dopuszczalnych normach!
Mam obecnie 4 identyczne, ale na jednej osi są już zużyte i nadają się do wymiany. Na drugiej osi są w porządku, jeszcze pojeżdżą 2 sezony. Więc pytanie brzmi, czy muszę szukać identycznego modelu, żeby mieć wszystkie 4 opony z bieżnikiem x, czy mogę kupić 2 sztuki innego modelu i mieć z przodu bieżnik x, a z tyłu bieżnik y.
To chyba bardziej chodzi o przegląd
Tak jak dla przykładu ktoś ma białe klosze od kierunkowskazów i żarówki, wbiją że ma zmienić i warunkowo przejdzie....
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."