Pytanie o tozsamosc opon :)

Dokumenty, pozwolenia, zwrot VAT, rejestracja samochodu...
zzz

Post autor: zzz »

Redakcja pisze:1) wszystkie pojazdy czterokołowe winny mieć na wszystkich kołach założone opony tego samego typu.
Czy ktoś może się orientuje, czy przypadkiem nie było jakichś zmian, które by odwoływały/anulowały powyższy zapis? Właśnie myślę o zakupie nowych gumek tylko na jedną oś. Ale jak się okaże, że ten zapis jest wciąż obowiązujący, to będę musiał poszukać identycznych jak mam teraz, albo kupić cały komplet.
MaWi

Post autor: MaWi »

zzz pisze:Czy ktoś może się orientuje, czy przypadkiem nie było jakichś zmian, które by odwoływały/anulowały powyższy zapis?
gdzies slyszalem, ze ponoc teraz wystarczy miec zgodne parami. Ale niestety nie potrafie podac na to stosownego paragrafu CdR
gabrjel

Post autor: gabrjel »

zzz pisze:
Redakcja pisze:1) wszystkie pojazdy czterokołowe winny mieć na wszystkich kołach założone opony tego samego typu.
Czy ktoś może się orientuje, czy przypadkiem nie było jakichś zmian, które by odwoływały/anulowały powyższy zapis? Właśnie myślę o zakupie nowych gumek tylko na jedną oś. Ale jak się okaże, że ten zapis jest wciąż obowiązujący, to będę musiał poszukać identycznych jak mam teraz, albo kupić cały komplet.
Chodzi o zimówki/letnie i takie same rozmiary (o ile homologacja auta przewiduje inaczej).
Nie chodzi o zużycie opon jeśli są w dopuszczalnych normach!
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
zzz

gabrjel pisze:Nie chodzi o zużycie opon jeśli są w dopuszczalnych normach!
Aż takich wymogów to bym się nie spodziewał. Chodziło mi o to, czy jest tak jak mówi MaWi: wystarczy, że na każdej z osi mam parami takie same opony (model, bieżnik, etc.). Wiem, że w PL to jest jak najbardziej legalne, byle na jednej osi były zgodne.

Mam obecnie 4 identyczne, ale na jednej osi są już zużyte i nadają się do wymiany. Na drugiej osi są w porządku, jeszcze pojeżdżą 2 sezony. Więc pytanie brzmi, czy muszę szukać identycznego modelu, żeby mieć wszystkie 4 opony z bieżnikiem x, czy mogę kupić 2 sztuki innego modelu i mieć z przodu bieżnik x, a z tyłu bieżnik y.
Borys

Post autor: Borys »

Mozesz kupic 2 sztuki innego modelu. byle by nie bylo melanzu ze z przodu zima a z tylu lato i na odwrot.
Ura Bura Szef Podwóra
zzz

Dzięki! Kliknąłbym "pomógł" (i dla MaWi także), ale...
MaWi

Post autor: MaWi »

zzz pisze:Dzięki! Kliknąłbym "pomógł" (i dla MaWi także), ale...
A teraz? <mrgreen>
zzz

Teraz lepiej :)
gabrjel

Post autor: gabrjel »

zzz pisze:
gabrjel pisze:Nie chodzi o zużycie opon jeśli są w dopuszczalnych normach!
Aż takich wymogów to bym się nie spodziewał. Chodziło mi o to, czy jest tak jak mówi MaWi: wystarczy, że na każdej z osi mam parami takie same opony (model, bieżnik, etc.). Wiem, że w PL to jest jak najbardziej legalne, byle na jednej osi były zgodne.

Mam obecnie 4 identyczne, ale na jednej osi są już zużyte i nadają się do wymiany. Na drugiej osi są w porządku, jeszcze pojeżdżą 2 sezony. Więc pytanie brzmi, czy muszę szukać identycznego modelu, żeby mieć wszystkie 4 opony z bieżnikiem x, czy mogę kupić 2 sztuki innego modelu i mieć z przodu bieżnik x, a z tyłu bieżnik y.
Info dostałem od kumpla w SNCT, jedyny wyjątek od tej reguły (równomierne zurzycie) dotyczy aut z 4x4 różnica nie może przekraczać 25%- ale jakoś nie widzę gliniaży mierzących bierznik...
To chyba bardziej chodzi o przegląd
Tak jak dla przykładu ktoś ma białe klosze od kierunkowskazów i żarówki, wbiją że ma zmienić i warunkowo przejdzie....
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
ODPOWIEDZ