Czy ktos potrafi mi wyjasnic czym jest "inna czynności z zakresu stanu cywilnego" kosztujaca 36Euro w Konsulacie Polskim? <shock>
Bylam dzis w konsulacie, poniewaz potrzebuje akt urodzenia i zaswiadczenie o zdolnosci prawnej do zawarcia zwiazku malzenskiego. Obok oplat za oba dokumenty (2*30Euro), naliczona zostala oplata za inna czynnosc z zakresu stanu cywilnego (2*36Euro).
Akt urodzenia chyba juz od dawna jest miedzynarodowy, wiec chyba raczej nie jest to oplata za tlumaczenie? Zaswiadczenie o zdolnosci prawnej bedzie po francusku, czy za to place 36Euro?
Oplaty konsularne
-
Oplaty konsularne
Biedronka11
-
To się nazywa kryzys, ale swoją drogą jestem ciekaw podstawy prawnej co do wysokości opłat... ma ktoś linka ?biedronka11 pisze:Moze i lepiej, ale dopiero po powrocie z pracy przyjrzalam sie rachunkowi, kiedy konsulat juz byl zamkniety A do jutra czekac??? Coz, do cierpliwych nie naleze
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
-
Dzis Pani Konsul Lidia Raciborska-Ferdjani , w odpowiedzi na moj srodowy post na polska.lu osobiscie zadzwonila do mnie, zeby wyjasnic kwestie przeze mnie nie zrozumiane.
Niniejszym chcialabym serdecznie podziekowac za osobiste zaangazowanie Pani Konsul i jeszcze raz podkreslic, ze moj post nie mial na celu poddanie w watpliwosc dzialan pracownikow konsulatu, ktorych praca juz nie raz doceniana byla na niniejszym forum, a takze z ktorej i ja nie raz korzystalam, bedac zawsze mile i profesionalnie pokierowana.
Dziekuje,
W.A
Niniejszym chcialabym serdecznie podziekowac za osobiste zaangazowanie Pani Konsul i jeszcze raz podkreslic, ze moj post nie mial na celu poddanie w watpliwosc dzialan pracownikow konsulatu, ktorych praca juz nie raz doceniana byla na niniejszym forum, a takze z ktorej i ja nie raz korzystalam, bedac zawsze mile i profesionalnie pokierowana.
Dziekuje,
W.A
Biedronka11